IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонни зеленчуци – 8 потенциални ползи от доматите

13 юли 2023 11 00

Червени богатства за нашия организъм

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Докато известната поговорка гласи, че една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, има и един зеленчук, който може съвсем спокойно да замени плода.

Изследванията са установили, че доматът може да се похвали с изобилие от ползи за здравето. Според учени, един средно голям червен домат съдържа повече от един грам фибри и само 22 калории. Към това се добавя калий, витамин А и антиоксиданта ликопен. Доматите също се отличават с това, че са с най-високо съдържание на вода, като ги нарежда като по-хидратиращи, дори и от динята.

Доматите могат лесно да бъдат намерени пресни, консервирани или в продукти като пюре или сос, което ги прави достъпни за включване в седмичните менюта и в повечето бюджети. Доматената паста всъщност има по-концентрирани хранителни вещества от суровата или консервираната, но използването на пресни домати за приготвянето на различни ястия може да осигури същите ползи. Ако все пак изберете преработени доматени продукти, потърсете такива без добавена захар, сол и масло, когато е възможно.

8 причини да хапвате повече домати през лятото

1. Удвояват защитата от слънцето

Доматите са богати на каротеноида ликопен – мастноразтворим пигмент, който осигурява червения цвят. Установено е, че той предпазва от оксидативен стрес, включително ултравиолетово увреждане от слънцето. Тоест, ако ядете достатъчно домати, това може да послужи като вътрешен слънцезащитен крем, като се предотврати слънчево изгаряне и потенциално, рак на кожата. Въпреки това, изследванията все още продължават и доматите не трябва да заместват редовното изобилно нанасяне на слънцезащитни продукти.

2. Намалява риска от някои видове рак

Ликопенът в доматите може да предпазва от още неща, освен от рак на кожата. Хората, които консумират зеленчука, са склонни да имат по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, простата и белия дроб, според скорошни изследвания. Учените смятат, че тези свойства се дължат на ликопена, който инхибира растежа на ракови клетки и модулира имунната функция.

домати IStock

Снимка: iStock

Ликопенът, заедно с други антиоксиданти в доматите, работи синергично за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са съединения, които са свързани с болести и стареене, така че по този начин доматите могат да играят решаваща роля в превенцията на болестите.

Ключът към максимизиране на защитните ползи от ликопена е да ядете домати заедно със здравословни мазнини, тъй като каротеноидите изискват мазнини, за да бъдат правилно усвоени от тялото. Опитайте домати с авокадо или зехтин, например в салца или салата, за да извлечете пълната полза.

3. Пазят здравето на очите

Заедно с ликопена, доматите съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин, за които е установено, че спомагат за запазване на здравето на очите и предотвратяват свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Витамин А, съдържащ се в зеленчука, е друг ключов хранителен елемент за здравето на очите и може също да намали риска от дегенерация на макулата, както и да помогне за предотвратяване на кокоша слепота.

4. Помагат за хидратацията

Доматите съдържат около 94% вода, което ги прави изключително хидратиращи. Те също така съдържат високо количество калий – електролит, който поддържа правилната хидратация, като помага за поддържане на обема на вътреклетъчната течност.

5. Високо съдържание на витамин С

180 грама нарязани домати съдържат около 27% от дневната препоръчителна доза на витамин С. Това е антиоксидант, който поддържа имунната функция и производството на колаген, намалява възпалението и помага за предпазване от причиняващите заболявания свободни радикали и стареене.

домати Pixabay

Снимка: Pixabay

Витамин С също подобрява и усвояването на желязо. Ако комбинирате доматите с богати на желязо постни протеини като боб, леща, тофу, пиле без кожа, пуешко и здравословни мазнини като зехтин, ядки и семена, вие ще оптимизирате хранителните вещества, които получавате.

6. Полезни за червата

Диета с високо съдържание на домати може да помогне за разнообразяване на чревния микробиом, който може да поддържа балансирано храносмилане и оптимизирана имунна система. Въпреки че изследванията в тази област са все още в ранен етап, експериментите с мишки установяват, че диетичните добавки с доматен прах значително увеличават разнообразието и богатството на чревния микробиом на гризачите и намаляват възпалителния отговор, което показва, че доматите имат потенциал за лечение на възпалителни заболявания на червата.

домати, istock

Снимка: iStock

Здравословният, разнообразен микробиом се свързва с редица ползи за здравето, включително подобрен имунитет и превенция на заболявания като рак и възпалителни чернодробни заболявания чрез регулирането на натрупването на вредни бактерии.

Как да приготвите: Доматена крем супа

Как да приготвим: Пикантни кюфтенца с доматен сос

5 причини да включите доматите в диетата си

7. Ползи за сърцето

Високата консумация на домати се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и смърт от коронарна болест на сърцето. Една потенциална причина – антиоксидантите и другите хранителни вещества в доматите, по-специално ликопенът, са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Установено е, че доматеният сос, обогатен със зехтин, понижава холестерола и биомаркерите за възпаление в едно предишно проучване.

8. Поддържане на здравословно тегло

Със само около 20 калории в плод със среден размер пресните домати са нискокалорична храна, а тяхното съдържание на фибри и високо съдържание на вода може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго и да поддържате здравословно тегло. Консервираните домати имат подобни свойства, при условие че са били обработени без добавена захар и натрий.

За още здравни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари