IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет проблема, които прекомерният алкохол създава на тялото ви

3 декември 2023 18 00

Твърде многото пиене може да промени биологията ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато се събудите с махмурлук, е напълно ясно, че снощните напитки са ви били малко в повече. А покрай всичко, което чувате за ползите за здравето от чаша вино от време на време, то е добре да имате предвид, че прекаляването с алкохола може да има много по-голямо негативно въздействие върху тялото ви, отколкото един-два дни главоболие. 

„Хората са склонни да забравят, че алкохолът е депресант“, казва Хилари Шейнбаум. През 2017 година тя решава да не пие алкохол поне един месец в годината и забелязва различни положителни ефекти – от подобрено храносмилане до по-добър сън. 

Казва, че още след първите 10 дни без алкохол, настроението ѝ е било по-приповдигнато. „Преминах от пет часа сън до седем или осем и бях по-енергична и развълнувана да ставам сутрин. Дори кожата ми се промени“, допълва Хилари. 

Доказателствата обаче не спират само до личния опит на Шейнбаум. Преди няколко години кумулативните ефекти от тежкото пиене бяха разкрити в мащабно проучване на почти 600 000 пиячи в 19 страни. Учените установиха, че хората, които пият приблизително 14 до 25 питиета на седмица, имат средна продължителност на живота с до две години по-кратка от хората, които пият максимум около седем алкохолни напитки на седмица

Констатациите, които бяха публикувани в списание The Lancet, също така разкриха, че с нарастването на седмичната консумация на алкохол, нараства и рискът от инсулт, сърдечна недостатъчност и смърт от хипертония или аневризма на аортата. 

Колко алкохол е прекомерно количество?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията определят тежката консумация на алкохол като осем или повече питиета на седмица за жените и 15 или повече за мъжете. За любителите на спиртни напитки, лекарите препоръчват ограничаване до умерена консумация на алкохол, което се определя като до две напитки на ден за мъже и до едно питие за жените. 

„Мисля, че хората не осъзнават колко алкохол консумират на месечна база. Като се има предвид, че някой може да изпие няколко питиета през уикендите, чаша вино на вечеря или бира-две-три, гледайки спорт, това може сериозно да увеличи бройката“, казва Шейнбаум. 

алкохол, пиян

Снимка: Pixabay

Освен това, ако пиете само веднъж или два пъти месечно, е лесно да си помислите, че не прекалявате. Но когато става дума за прекомерна употреба на алкохол, данните от изследвания показват, че основният проблем за повечето хора е прекомерната употреба на алкохол в един-единствен случай, известно като препиване. Това означава четири или повече напитки за жени и пет или повече за мъже в продължение на два до три часа.

„Пиенето на едно питие всеки ден от седмицата не е същото като изпиването на седем питиета в събота“, казва д-р Кати Юнг. 

Какъв ефект има алкохолът върху тялото ви?

Освен че отнема години от живота ви, прекомерното пиене може да има и други значителни ефекти върху тялото и ума ви. Ето пет, които изследванията са открили:

1. Алкохолът може да промени вашето ДНК и да ви накара да жадувате за повече алкохол

Да, правилно прочетохте. Както прекомерното пиене, така и тежкото пиене могат всъщност да променят генетичния ви състав и да ви накарат да искате повече алкохол, по-често, според изследване.

безалкохолна бира

Снимка: iStock

Когато изследователите сравняват групи от пиячи и тежки пиячи с умерени пиячи (едно питие на ден за жени и до две за мъже), те откриват, че индуциран от алкохол процес на генна модификация, наречен метилиране, променя два гена в пиячите и тежките пиячи. Един от тези гени, известен като PER2, влияе върху биологичния часовник на тялото, а другият, POMC, регулира системата за реакция при стрес. Резултатът от тези промени е повишено желание за алкохол. Това откритие предоставя доказателство, че прекомерното пиене може действително да промени вашите гени и че тези специфични промени в генната функция са свързани с увеличаване на желанието за пиене на алкохол. Това може да помогне да се обясни защо алкохолизмът е толкова силен и засяга толкова много хора.

2. Алкохолът повишава риска от някои видове рак

Националният институт по рака цитира няколко проучвания, включително един метаанализ, който показва, че алкохолът увеличава риска от някои видове рак, включително тези, които засягат устата, гърлото, черния дроб и гърдите. Друго проучване, публикувано през септември 2021 г. в списанието Nutrients, също отбелязва, че пиенето на алкохол повишава риска от тези видове рак, както и от рак на храносмилателния тракт.

сух януари,

Снимка: iStock

Не е изненадващо, че рискът от рак нараства рязко при пиячите. Според учените, хората, които пият много, са пет пъти по-склонни от непиещите да се разболеят от рак на хранопровода. Но дори умереното пиене почти удвоява шансовете за рак на устата и гърлото, а пиенето на само едно питие на ден също може да увеличи риска от рак на гърдата, отбелязва д-р Юнг. В световен мащаб повече от 4 процента от всички нови случаи на рак през 2020 г. се дължат на консумацията на алкохол, според проучване, публикувано през юли 2021 г. в списанието The Lancet Oncology.

5 месеца без алкохол – Бела Хадид има повод за парти

Приятелки завинаги: Как Камерън Диас помогнала на Дрю Баримор в борбата с алкохола?

Ужасна кожа след прием на алкохол – вземете витамин С

3. Алкохолът променя състава на организмите в червата, което вреди на имунитета

Изследване, фокусирано върху деликатния баланс на микроорганизмите, които се намират в стомашно-чревния тракт, установи, че смущенията в тези колонии от бактерии могат да засегнат не само храносмилането, но и други аспекти на здравето, особено имунитета. Доказано е, че консумацията на алкохол влияе върху този бактериален баланс. 

Коледа, алкохол,

Снимка: iStock

Проучванията показват, че алкохолиците имат различен баланс на чревните бактерии, което засяга тяхната чревна бариера. Доказано е, че хроничното пиене има вредно въздействие върху клетките на имунната система.

4. Алкохолът влияе върху дългосрочната памет и мозъчната структура

Една нощ на препиване може да доведе до загуба на съзнанието, което изтрива спомените за ключови събития и подробности, а постоянната консумация на алкохол може да повлияе на мозъчната функция в дългосрочен план. Хората, които пият много за дълъг период от време, са изложени на риск от загуба на памет, объркване, деменция и проблеми с ученето, наред с други когнитивни проблеми

уиски, барман,

Снимка: iStock

Тежката консумация на алкохол също може да повиши риска от инсулт и депресия, а изследване, публикувано през май 2022 г. в NeuroImage: Clinical, установи, че дори умереното пиене намалява сивото и бялото вещество на мозъка. Констатациите заключават, че „няма безопасно ниво на консумация на алкохол за здравето на мозъка“.

5. Алкохолът причинява хормонални смущения

Хроничното тежко пиене може също да причини хаос на ендокринната система, която действа като една от основните линии за комуникация на тялото между органите и други системи – като нервната и имунната. 

коктейл istock

Снимка: iStock

Подобно на начина, по който алкохолът създава дисбаланс в червата, той също обърква ендокринната система, като нарушава освобождаването на важни хормони, създавайки хормонални смущения, които могат да проникнат във всеки орган и тъкан в тялото. Смущенията могат да стигнат до причиняване на репродуктивна дисфункция, проблеми с щитовидната жлеза, аномалии на имунната система, диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и психологически и поведенчески разстройства. Изследване от 2023 година установява, че прекомерното пиене е свързано с по-високи нива на хормона кортизол, известен като хормон на стреса. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари