Ако някога сте се разхождали из секцията за готвене в местния хранителен магазин, вероятно сте срещали един или повече видове меласа. Но какво всъщност е това? Вискозното вещество, което може да варира от светлокафяво до почти черно на цвят, е продукт на рафиниране на захар и се среща естествено в растенията захарно цвекло и захарна тръстика. Меласата обикновено се използва при печене и готвене, за подслаждане на хляб, добавяне на вкус към джинджифилови бисквити и сосове за създаване на разнообразни глазури на различни ястия.
Какво е меласа?
Меласата е гъст сироп, който до голяма степен се получава чрез рафиниране на сок от захарна тръстика или захарно цвекло в захар. Въпреки това, за да разберете повече за това какво представлява меласата, е важно да разберете по-добре процеса на производство на захар. Първата стъпка в този процес включва раздробяване на захарна тръстика и извличане на сока. След това този сок се вари, в който момент ще се образуват захарни кристали отгоре и трябва да бъдат отстранени от течността. Светлокафявият сироп, който остава след отстраняването на кристализиралата захар, е светла меласа. След това този процес се повтаря многократно, за да се получат различни видове меласа.
Снимка: iStock
Първоначалната меласа е лека и с по-високо съдържание на захар, докато меласата, която се вари няколко пъти, е по-тъмна и има по-малко захар. Вкусът и цветът на меласата наистина зависят от вида, но обикновено не е толкова сладка като захарта и може да има нотки на карамел.
Сярна или несулфурирана меласа
Сярната меласа е меласа, която се прави от млада, зелена захарна тръстика, която все още не е достигнала зрялост. Тъй като захарната тръстика е млада, тя се третира със серен диоксид, за да се запази. За някои меласата със сяра има подобен на химикал вкус поради наличието на серен диоксид.
Снимка: iStock
От своя страна, несулфирираната меласа се прави от зряла, узряла захарна тръстика, което означава, че няма нужда от серен диоксид, за да я запази. Този тип меласа има по-чист, по-сладък и по-мек вкус от сулфурираната меласа и няма никакви химически нотки.
Различните видове меласа
Тъй като меласата се произвежда чрез дълъг процес, който включва кипене на сок от захарна тръстика веднъж или няколко пъти, не е изненада, че има няколко различни вида меласа, от които да избирате.
Лека меласа
Понякога наричана обикновена или оригинална, леката меласа е вещество, което остава, след като сокът от захарна тръстика се свари за първи път. Както може би се досещате, тази меласа е най-светлата на цвят и има най-мек вкус. Освен това е най-малко вискозна и съдържа най-много захар. Използвайте този вид меласа в бисквитки и други печива. Когато рецептата изисква меласа и не посочва вид, това е най-добрият ви залог.
Тъмна или средна меласа
Този вид меласа е веществото, което се получава, след като сокът от захарна тръстика се свари за втори път. Тя е по-тъмна и „по-дебела“ от светлата меласа и съдържа по-малко захар. Ароматът, подобен на карамел, е богат и може да бъде прекалено силен, ако не се използва правилно. Тъмната меласа е най-подходяща за джинджифилови сладки, печен боб и сосове за барбекю, предназначени за мазни парчета месо.
Черна меласа
Когато сокът от захарна тръстика се вари за трети път и често се разрежда с вода, резултатът е черна меласа. Тя е много тъмна на цвят и е много вискозна. Също така съдържа най-малко количество захар и най-висока концентрация на витамини и минерали. От гледна точка на вкуса, черната меласа е наситена, с нотки, които са пикантни и почти горчиви. Използвайте я пестеливо в солени рецепти, като сос за барбекю. Поради силния си вкус, не употребявайте черната меласа в сладки рецепти и не замествайте с други варианти.
За какво се използва меласата?
Снимка: iStock
Поради факта, че има няколко различни вида меласа, тя може да се използва в различни сладки и солени рецепти. Когато се съмнявате, гответе с лека меласа, тъй като има най-мек вкус. Тъмната меласа е перфектна за джинджифилови сладки и подобни десерти. Ако искате да готвите с черна меласа, запазете я за сосове за барбекю и други глазури или сосове, които могат да се комбинират с богато, тлъсто месо.
7 начина, с които да помогнете на тялото да се детоксикира само
Осем плода с високо съдържание на протеин, които да включите в диетата си
Здравословна закуска – най-добрите храни за старт на деня
Заместители на меласа
Когато става въпрос за заместване на меласата, много подобни съставки на захарна основа могат да свършат работата. Ето най-добрите заместители на меласа за сладки и солени рецепти:
Тъмен царевичен сироп
Тъй като е комбинация от царевичен сироп и меласа, това е звезден заместител на меласата. Използвайте го в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Кленов сироп
Кленовият сироп има свой собствен отличителен вкус и често е по-лек и по-рядък от меласата, но все пак е добър заместител на съставката. Можете да замените меласата с кленов сироп в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Пчелен мед
Гъст и вискозен, медът е солиден заместител на меласата. Използвайте го в съотношение 1:1 при печене или солени рецепти.
Кафява захар
Тъй като кафявата захар всъщност е комбинация от гранулирана захар и меласа, тя е добър заместител, когато нямате меласа подръка. За да замените меласата с кафява захар, обикновено можете да използвате 3/4 чаша опакована кафява захар вместо всяка чаша меласа. Тъмнокафявата захар, която съдържа повече меласа, ще бъде по-близка по вкус до меласата, отколкото светлокафявата захар.