IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 неща, които да правите в леглото за по-добър сън

22 февруари 2024 18 00

Ако имате нужда от още една причина да оставите телефона преди лягане, това е тя

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Постигането на по-добър сън е важно на толкова много нива. Помага за нашето когнитивно функциониране и настроението ни, като същевременно повишава имунитета, за да останем здрави и ни дава от енергията, от която се нуждаем, за да се справим с деня си. 

Сънят е от съществено значение за защита на нашето физическо и психическо здраве, като спомага за улесняване на способността на тялото да се самолекува от гледна точка на ума и психиката. Всеки знае, че лишаването от сън може да ни предразположи към заболяване и също така да увеличи възпалението. Също така може да ни направи по-податливи към тревожност и раздразнение. 

За щастие има няколко неща, които може да направите за по-добър сън всяка вечер и всичко започва от това какво правим в леглото преди заспиване. 

Помислете за какво използвате спалнята

Психиатърът д-р Али Шарма казва, че трябва да използваме леглата си само за три неща – сън, секс и възстановяване от болест. Това просто правило е нещото, което тя научава по време на медицинското си обучение и казва, че работи, ако останете последователни и не включвате нищо друго в комбинацията. 

Опитайте се да избягвате да работите или да използвате спалнята за задачи, които са активиращи мозъка и не са свързани с чувство на спокойствие. Тези дейности могат да включват всичко – от скролване в социалните мрежи, гледане на телевизия или работа в леглото. Използвайте спалнята само за сън, секс и интимност и когато сте болни, за да почивате. Помислете да четете в хола, за да разграничите тази дейност от съня. 

мелатонин, сън,

Снимка: iStock

Използването на леглото само за вече споменатите три неща може да ви помогне да спите достатъчно всяка нощ, средно между 7 и 9 часа. Просто не забравяйте да се придържате към тази рутина, така че всяка вечер да е спокойна. 

Стремете се да си лягате всяка вечер по едно и също време и да се събуждате в един и същи час. Вашата стая трябва да е успокояваща и да създава условия за добър сън. Това означава да не бъде осветена от нищо, да не заспивате на телевизор или друг шум, както и да не е твърде топло. 

Ключови принципи за по-добър сън

Д-р Шарма подчертава колко е важно да позволите на ума и тялото си да се отпуснат преди лягане, за да си помогнете да постигнете спокойно състояние. Тя предлага да опитате релаксация поне 30-60 минути преди лягане – четене, йога или медитация, или пък да се насладите на топла вана. Всяка от тези релаксиращи дейности може да действа успокояващо на нервната система и да ни помогне да се подготвим за спокоен сън. 

сън, жена,

Снимка: iStock

Начинът, по който протича денят ви, също е важен за добрата хигиена на съня. Д-р Шарма казва, че намаляването на приема на алкохол, може да помогне, тъй като твърде много може да наруши връзката сън-събуждане. Тя също така предлага да намалите консумацията на кофеин след обяд, да се храните добре и да не правите упражнения точно преди лягане. Всичко това са добри навици през деня, които ще ви помогнат да се подготвите за по-добра почивка през нощта. 

3 дихателни техники за по-добър сън и бързо успокояване

5 начина, по които тренировките помагат за по-добър сън

Странни сънища по време на изолация – как да се справите?

Какво да правите, ако все още изпитвате проблеми със съня

Д-р Шарма твърди, че всичко, което насърчава съня, като стратегията за трите дейности в спалнята и ключовите принципи по-горе, ще ви помогне да си починете по-добре. Въпреки това, ако все още усещате, че умът ви препуска и се въртите цяла нощ, има още какво да опитате. 

Ако все още следвате стъпките по-горе, но все още не спите добре, най-добре е да посетите медицински специалист, за да видите дали нямате здравословен проблем. Всичко от сънна апнея до тревожност може да наруши навиците ви за сън. 

сън -

Снимка: iStock

Д-р Шарма казва, че друг курс на действие може да бъде да се обмисли когнитивно-поведенческа терапия за безсъние и да се говори с медицински специалист относно възможните средства за сън и лекарства, които можете да приемате.

Лишаването от сън може да има последици както за физическото, така и за психическото здраве, така че е жизненоважно да спите достатъчно и добре. 

За още здравословни съвети и полезни храни последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари