IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През чужд поглед: Каква е българската тайна за дълголетие?

12 май 2016 08 20

Британецът Елис Шуман за селския живот и киселото мляко

Снимка: Ellis Shuman

Снимка: Ellis Shuman

Оказва се, че в Родопите има най-висок процент на столетници в световен мащаб. Според неофициални оценки, процентът на дълголетниците е по-висок дори от този в страни като Япония. Това пише Елис Шуман.

Много от жителите в южната част на България живеят до дълбока старост. Но каква е тайната на тяхното дълголетие?

Тя започва с киселото мляко. Информациите за този продукт в България датират от времето на траките, група от племената, населявала Балканите през римско време.

Легендата разказва, че тези древни воини носели овче мляко в торбичка от агнешка кожа около кръста им. – разказва Шуман – Докато са яздили към предстоящи битки, тялото им поемало от топлината на ферментиралото кисело мляко, допълва той.

Според него, това е модерната връзка с България – страна, която още в началото на 1900 г. прави кисело мляко, когато българският учен д-р Стамен Григоров открива бактерията Lactobacillus.

Дори и в днешно време българското кисело мляко се отличава с уникален вкус, който се смята за най-добър в света. В Родопите киселото мляко не се произвежда масово, а по-скоро е домашен продукт на жителите, които имат собствени крави, които сами отглеждат.

То се отличава с това, че има добри бактерии, протеини и калций, но е с ниско съдържание на захар, което го прави и много полезно за здравето. Бактериите в киселото мляко защитават организма от токсини, инфекции, алергии, както и някои видове рак, пише още в статията.


Селският живот е почти непроменен от миналия век. Конете в Родопите теглят плугове по семейните парцели. Хората, населяващи тези земи, са фокусирани върху техните културни и религиозни традиции, много от тях наследени от траките.

На годишните фолклорни фестивали може да се чуе характерната и запомняща се музика на гайдари. По време на тези фестивали улиците на селото са пълни с кукери – мъже с маски на животни и страшни костюми, които с танците си гонят злите духове.

Родопите са най-екологично чистият район на България. Въздухът там е най-свеж, богат на кислород, а пресните животински продукти и живописни гледки правят посетителите ревностни почитатели на това място, лишено от шума и суетата на градския живот.

Съвременните учени правят връзка между дълголетието в Родопите и потреблението на кисело мляко, което е намаляло в последните години в цяла България.

Според тях столетниците живеещи там са такива, защото са имали здрави майки, семействата са били многодетни, а браковете – стабилни. Физическият труд, който изисква селския живот също води до по-добро здраве.

Още нещо, което не е за пропускане, според Шуман, е топлото гостоприемство, оказано на посетителите. Влизайки в селската къща, обувките се оставят пред входната врата – знак, че посетителите могат да се чувстват като у дома си.

Не един фактор може напълно да обясни защо много от селяните в Родопите живеят до дълбока старост, пише в статията. Посетителите могат само да се надяват, че този кратък отдих в живописните планини ще им позволи да се освободят от стреса, което ще им бъде в полза за по-дълъг живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари