IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изотонична напитка – кога и как да си я направим?

11 април 2019 05 30

Подходяща за активно спортуващите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В последно време много се говори за детокс, здравословно хранене, повече движение и хидратиране на организма. Ако ходите на фитнес, сигурно ви е направило впечатление, че на бара се продават най-различни неща за активно спортуващите. Освен протеиновите шейкове, към които залитат културистите, там има и така наречените изотонични напитки. Те имат за цел да компенсират липсата на електролити в тялото.

Човек непрекъснато се поти. Този процес се засилва с повишаването на температурите и при интензивни тренировки. Тогава организмът се нуждае от вода и от някои активни вещества, с които да се предпази от дехидратация. Ето защо различните изотонични разтвори са много полезни.

Въпросните напитки помагат на тялото да си набави ценни витамини и минерали, които то изразходва при потене и спортуване. Въпреки че много марки предлагат готови, всеки може да си приготви такава в домашни условия. В нея няма да има допълнителни оцветители и консерванти.

Когато си правите изотонична напитка у дома, трябва да знаете много добре какви пропорции да използвате. Например по-голямото количество фруктоза може да ви подейства слабително, а ако прекалите със солите, може да усетите сухота в устата.

Най-лесната напитка е смесването на прясно изцеден лимонов сок с малко хималайска сол и вода. Тя освежава и възстановява баланса на електролитите в тялото и освежава след тренировка. Може да си направите и други комбинации.

Ето какво ви е необходимо:

– 1 литър вода или чай (зелен, ментов, от джинджифил), кокосова вода също може;

– 1/4 ч. л. хималайска сол – по-полезна и добра на качества е от обикновената готварска;

– по 1 таблетка калций и магнезий, стрити на прах;

– половин чаша сок от лимон, ябълка, ананас, лайм или други;

– 1-2 с. л. мед, стевия или някакъв друг заместител на захарта.

Начин на приготвяне:

Сварете чая или сипете водата в подходящ съд. Добавете хималайската сол и прахта от таблетките калций и магнезий. Добавете сока, разбъркайте с лъжица или разклатете, ако течността е в шише. Накрая сложете подсладителя и отново разклатете. Изстудете напитката и пийте след тренировка или обилно потене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари