IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортът важен и за възрастните: Тренира им паметта

7 май 2019 08 40

Движението не само сваля килограми, а има и други предимства

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Спортът е особено важна част от живота на всеки или поне трябва да бъде. Учени от университета на Мериленд доказаха, че дори само една тренировка може да промени начина, по който работи човешкият мозък и да подобри паметта на възрастните хора, предаде Daily Mail.

Според здравните специалисти редовното движение е важно и умерената физическа активност като бързо ходене седмично трябва да е поне два часа и половина. Все пак и само една 30-минутна тренировка подобрява активността в ключови райони за паметта в мозъка. След това възрастните по-добре си спомнят информация.

Спортът се оказва особено важен и в тази напреднала възраст, тъй като става ясно, че 13 процента от хората над 60 години имат проблеми с паметта. Между 60 и 70-годишна възраст фронталният лоб и хипокампусът започват да се свиват и това затруднява запомнянето.

Дълго преди това обаче хората все по-трудно запомнят имена и телефонни номера. Различните видове памет започват да намаляват по различно време и с променлив темп. Физическата активност е полезна за запазването на всички тях.

Тя въздейства на мозъка както пряко, така и непряко. Намаляват възпаленията, избягва се инсулиновата резистентност и това има защитен ефект върху мозъчните клетки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари