IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да включите танците във вашия режим

9 август 2019 14 30

Те ни правят по-щастливи

IStockphoto

IStockphoto

Лятото не е най-подходящото време за започване на тренировки. Повечето хора си взимат отпуск и голяма част от заниманията, предлагани в различните зали, нямат голяма посещаемост. Въпреки това, ако искате да се движите или се чудите какво да стартирате от септември, може да се информирате за различните школи по танци.

Ако не сте танцували до момента, може да предизвикате себе си, като отидете на народни, латино или някакъв друг вид танци. Този вид активност има множество ползи – както за физическото, така и за психичното ви здраве.

Tialoto.bg ви дава 5 причини да включите танците в режима си:

1. Облекчават стреса

Имате ли стресиращо ежедневие? Ако е така, последното нещо, което искате в края на деня, е да се напрягате допълнително. Отидете на урок по танци. Дори и да не сте подготвени, наблюдаването на професионалиста, който показва на останалите, ще ви накара да забравите за проблемите и да се отпуснете.

Какъвто и вид танци да изберете, още по средата на загрявката ще усетите, че сте по-спокойни. Това обяснява пред Live strong фитнес инструкторът и танцьор Делия Марол. И има научно доказателство на твърдението – мозъкът отделя ендорфини при танцуването, които се смятат за естествени болкоуспокояващи. Те помагат и за намаляването на стреса, ето защо хората се чувстват толкова спокойни и удовлетворени след добра тренировка.

2. Подобряват настроението

Ендорфините, които се отделят при танцуване, са хормони на щастието. Те ви помагат да се чувствате по-безгрижни. Освен това музиката, на която се танцува, „задейства“ освобождаването на допамин в мозъка, според проучване от януари 2011 г., публикувано в Nature Neuroscience.

Друго изследване в САЩ от септември 2011 г., публикувано в Collegium Antropologicum, установява, че обучението по танци намалява депресията сред студентите, което е още едно доказателство, че те подобряват настроението и карат човек да се чувства по-добре.

3. Танците са полезни за сърцето

Те не са само „храна за душата“, но и за сърцето. Само един танц може да намали риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, според проучване от юни 2016 г., публикувано в American Journal of Preventive Medicine. Нещо повече, същото проучване установява, че умерено интензивните танци имат по-голяма полза от ходенето, когато става въпрос за здравето на сърцето. Също така, като всяко друго кардио упражнение, те подпомагат процеса на горене на калории.

7 неща, които да правите заедно с партньора си преди лягане

Снимки: IStockphoto

4. Подобряват силата и баланса на тялото

Танцьорите имат големи прасци и атлетични тела, защото танцувайки в ритъма на музиката, те натоварват всички мускулни групи и така тренират всяка една част на тялото. За разлика от дейности като бягане и вдигане на тежести, танците използват по-малко повтарящи се движения, което е по-полезно за мускулите на тялото, обяснява Брайън Доусън, който е ортопед-хирург.

При танцуване хората скачат на различна височина и се „приземяват“ на краката си отвисоко, което е много полезно за подобряване координацията на тялото. А тя е много важна, особено с напредването на възрастта, когато се появяват проблеми при вестибуларния апарат.

5. Грижат се за острия ви ум

Ако сте танцували или го правите отскоро, сигурно вече сте наясно, че при танците има броене на тактовете и се изисква остър ум, за да се запомнят отделните движения и цели комбинации. Затова ученето на хореографията е чудесно упражнение за развитие на мозъка и подобряване на когнитивните способности. Това доказва проучване от март 2017 г., публикувано в Frontiers in Aging Neuroscience. Според него танците имат способността да увеличат количеството на бялото вещество в мозъка.

Кои са предимствата за тялото от уроците по танци?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари