IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите съставки против стареене на кожата

18 септември 2020 12 30

Антиейдж продуктите са изключително популярни на пазара

Снимка: iStock

Остаряването е неизбежно и с течение на времето може да се очаква признаците на стареене да се появят върху кожата ни. Сред тях са тъмни петна, хиперпигментация, фини линии или бръчки. Няма нищо лошо в това да показвате тези признаци на стареене, но ако искате да предотвратите допълнителни щети или да изглеждате по-млади, това също не е грешно решение.

На пазара има много продукти, които може да използвате за борба със стареенето. Но как да разберете кои са подходящи за вас? На помощ идват двама експерти по грижа за кожата, за да ни научат как различните често срещани съставки в козметиката се борят с признаците на стареене. 

Ето какво трябва да знаете

Керамиди

Какво представлява и какво прави: Керамидите са липиди, които се намират естествено в кожата. Тяхната роля е да задържат влагата и да поддържат кожата ви като силна бариера срещу околната среда. 

Използването на керамиди запечатва влагата и изглажда кожата, поправяйки пукнатините в нея, които могат да допринесат за появата на фини линии и да нарушат цялостното ѝ здраве. Тези съставки също ще ви предпазят от други външни дразнители, които могат да навредят на кожата. В това число се включват груби сапуни, честото миене на ръцете, студеният и сух въздух. 

крем за

Снимка: Pexels

Проучване от 2018 година установява, че сред извадка от 50 здрави мъже и жени на възраст между 18 и 63 години, овлажнител, съдържащ керамиди, превъзхожда овлажнител с други съставки и допринася за по-добрата хидратация на кожата дори 24 часа след нанасянето му. Освен това, резултатите показват, че съставката не е дразнеща и е подходяща за чувствителна кожа. 

Как да го използваме: Керамидите са ключова съставка в овлажнителите. Д-р Хелън Малоун казва пред Insider, че най-доброто време за нанасяне на овлажнител с керамиди е веднага след измиване на лицето или излизане от душа. Това се прави, за да може да се запечата влагата в кожата за възможно най-дълго време.

Коензим Q10

Какво представлява и какво прави: Коензим Q10 или CoQ10 е естествен антиоксидант в организма. Д-р Сюзън Мейсик казва, че в кожните клетки той може да спомогне за поддържането на колаген – протеин в нашето тяло, който помага за поддържане на по-еластична кожа. Това означава, че използването на продукти със съдържанието на CoQ10 може да доведе до по-гладка кожа и да предотврати появата на бръчки.

Освен това, тъй като е антиоксидант, той може да ви предпази от свободните радикали – нестабилни молекули, създадени от външни замърсители, слънчеви лъчи и дори от собствените ни тела. Д-р Мейсик добавя, че свободните радикали могат да доведат до увреждане на клетъчната ДНК, което може да наруши способността на кожата да се възстановява. Това причинява появата на фини линии, бръчки и обезцветяване. Използването на Коензим Q10 може да помогне за противодействие на тези ефекти.

суха, кожа,

Снимка: iStock

Как да го използваме: Можете да намерите CoQ10 в кремове против стареене, овлажнители, серуми и дори орални витаминни добавки. Консултирайте се с в вашия лекар, преди да приемате тези добавки.

Зелен чай

Какво представлява и какво прави: Зеленият чай идва от растението „camellia sinensis“. Листата му съдържат полифеноли – съединения, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те могат да успокоят зачервяването и дразненето, както и да се борят със свободните радикали, намалявайки потенциалните признаци на стареене.

Зеленият чай съдържа също и мощен антиоксидант, наречен катехин епигалокатехин галат. Д-р Мейсик казва, че той намалява свободните радикали, което помага на клетките да се възстановят и предпазва кожата ви от преждевременно стареене. 

зелен чай

Снимка: iStock

Освен това, зеленият чай има фотозащитна активност, благодарение на съдържащите се в него полифеноли. Това означава, че може да ни предпази от UV лъчите и вредите, които това лъчение може да причини. Той обаче не трябва да се използва като заместител на широкоспектърния слънцезащитен крем. 

Как да го използваме: Зеленият чай може да се намери в овлажнители, серуми и маски за лице. Може да се консумира и през устата, но няма научни изследвания, които да доказват, че това може да допринесе в борбата със стареенето на кожата.

Витамин C

Какво представлява и какво прави: Витамин С се бори със стареенето, благодарение на антиоксидантните си свойства. Подобно на другите съставки, които имат подобни ефекти, витамин С може да намали образуването на вредни свободни радикали, които водят до преждевременно стареене на кожата.

Освен това, д-р Мейсик казва, че витамин С може да предотврати свръхпроизводството на меланин, което намалява риска от образуването на кафяви петна и хиперпигментация. 

огледало, бръчки,

Снимка: iStock

Как да го използваме: Трябва да започнете с по-ниска концентрация на витамин С, за да избегнете сухота и дразнене и след това да я повишите до 10%, ако кожата ви не реагира негативно. Може да намерите съставката в овлажнители, почистващи препарати за кожа и серуми. 

Д-р Малоун казва, че най-доброто време за нанасяне на продукти с витамин С е сутрин след измиване на лицето и преди нанасяне на слънцезащитен крем. Тя предупреждава хората да не използват козметика с витамин С след като са се подложили на терапия с микроигли, нито пък да го вкарват в кожата си чрез микроигли. Това може да причини обрив, който е труден за лечение.

Хиалуронова киселина

Какво представлява и как работи: Хиалуроновата киселина се среща естествено в очите, ставите и кожата ни. Това е хумектант, което означава, че черпи влага от околната среда и се свързва с водата в тялото. Киселината хидратира кожата, което ще помогне за намаляването на фините линии и бръчките. Това ще направи лицето и тялото ви по-гладки и по-меки.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Как да я използваме: Хиалуроновата киселина се съдържа в почистващи препарати за лице и тяло, овлажнители и серуми. Д-р Мейсик казва, че може да се използва и като професионален инжекционен филър за борба с по-дълбоките бръчки и за увеличаване обема на кожата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
АнтиЕЙДЖ, откога в нашия речников фонд имаме ейдж вместо възраст. Много станахте неграмотниците, стига с този колониален език.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар