IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем боя за коса от тялото?

2 март 2021 12 30

Петната се случват и на най-добрите

Снимка: iStock

Опръскването с боя за коса е един от най-неприятните моменти от боядисването. Колкото и да се опитваме да се предпазим, все някое петънце успява да пробие защитата и да се появи върху тялото ни. Независимо дали боядисването се случва в салон или над мивките в банята ни, боята винаги намира начин да капе върху врата, ушите или ръцете ни.

Петната са доста упорити и понякога се чувстваме безсилни пред тях. Но борбата свърши. Дълготрайните цветни петна няма да ни пречат повече, благодарение на съветите на Аманда Лий и Дженифър Херман. Те споделят своите тайни пред InStyle за това как внимателно да премахнем остатъците от боя, без да нараним кожата или пък да навредим на психичното си състояние.

Съветите им ще ни помогнат да се насладим по възможно най-добрия начин на боядисването и на резултата от него.

Боята за коса вредна ли е за кожата?

Не е тайна, че боите за коса съдържат коктейл от химикали за избелване, изсветляване или промяна на цвета. Въпреки че стават по-безопасни с годините, те все още са строго наблюдавани от властите. Това не е продукт, който бихте искали да оставите за дълго време върху деликатните зони на скалпа и около лицето. Той може да причини дразнене или алергии по кожата. Според д-р Херман, симптомите на тези състояния са зачервяване, парене и/или сърбеж.

боядисване, избор

Снимка: iStock

Чувствителните типове кожа и тези с петна или резки по скалпа и около него са особено уязвими, въпреки че сериозните вредни реакции са рядкост. Д-р Джесика Шепърд казва пред InStyle, че малко количество химикали могат да проникнат, но те не са силно токсични. „Ако ще се боядисвате или изрусявате сами, не забравяйте да използвате ръкавици и внимателно следвайте указанията. Уверете се, че се изплаквате старателно след всяко нанасяне на боя за коса“, допълва тя.

Как да предотвратим петна по кожата?

Превенцията е винаги по-добра от лечението. Бъдете една крачка по-напред от всякакви неприятни инциденти, като използвате гениалния трик на д-р Херман. Тя споделя, че нанася вазелин върху кожата около линията на косата и ушите, за да създаде импровизирана бариера и да се защити, особено ако се боядисва у дома.

„Тази стъпка ще попречи на химикалите да контактуват с кожата, така че да не могат да причинят алергия или дразнене“, обяснява д-р Херман пред InStyle. Аманда Лий добавя, че хората със суха кожа вероятно ще се накапят повече от тези с мазна кожа. Причината се крие в хлъзгавата себумна основа, която затруднява закрепването на боята. Ако кожата ви е суха и дехидратирана, Лий препоръчва да овлажните лицето си около линията на косата преди да започнете боядисването.

боядисване на

Снимка: iStock

Също така, само да заявим очевидното: Не се опитвайте да боядисвате вежди или мигли с боя, която е предназначена за коса.

Как да премахнем боята?

Не изваждайте тежката артилерия веднага, защото в девет от десет случая тя няма да ви трябва.

1. Не правете нищо

Звучи абсурдно, но ако имате само едно или две петънца от боя, които не ви пречат и не се виждат, оставете ги. Според д-р Лий, кожата сама ще се справи с тях, когато започне да произвежда естествени масла. Тогава петната ще бъдат премахнати в рамките на ден.

2. Бебешки мокри кърпи

Ако петното е по-устойчиво от обикновено, преминете към бебешки мокри кърпи с хидратиращи съставки, за да избегнете ненужното изсушаване. Те са чудесна възможност за чувствителни типове кожа, защото са нежни и не нараняват кожата.

3. Кремообразен шампоан за изплакване

Ако забележите малко боя около линията на косата или на врата си, опитайте трика на д-р Лий с шампоан. Тя казва, че преди да се изплакне взима малко шампоан и го втрива в линията на косата и всички зони, които са се нацапали по време на боядисването. Според нея, ако направите този ход преди да измиете косата си, петната по кожата също изчезват.

4. Масло като почистващо средство

Почти всеки вид масло за лице или коса – кокосово, арганово, шипково или бадемово – може да се използва като почистващо средство за разграждане на по-големи петна. Затоплете няколко капки в ръцете си и втрийте маслото на местата, които сте изцапали. Правете го с кръгови движения с върха на пръстите и боята трябва да изчезне веднага.

5. Професионално решение

Ако боята откаже да се предаде с по-горните методи, посегнете към продукт, специално проектиран и формулиран за премахване на боята за коса от кожата.

Не използвайте дразнители

Д-р Херман предупреждава да не използвате алкохол за премахване на боята. Според нея, той може да изсуши кожата, да нарани нейната бариера и да позволи на багрилото да проникне по-дълбоко, причинявайки влошена реакция. Плюс директното втриване на алкохол, трябва да пропуснете и всеки продукт, който съдържа алкохол или други изсушаващи съставки.

боядисване, боядисана

Снимка: iStock

Също така бъдете внимателни с ексфолианти и киселини, защото те могат да причинят повече вреда отколкото полза.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари