IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствителна кожа – къде грешите в избора на козметика?

4 май 2021 21 00

Ето какво не бива да правите

IStockphoto

Ако имате чувствителна кожа, то имате опит с паренето, сърбежа и зачервяването. По време на пандемия тези проблеми могат да се задълбочат заради непрекъснатото носене на маска и изпотяването, но има и други причини, които остават неизяснени. До някаква степен и козметиката, която използвате, има своето влияние.

Според Лорън Файн, дерматолог от Чикаго, генетиката до голяма степен влияе на това дали една кожа ще бъде чувствителна или не. Той посочва, че хората със светла кожа или по-рижава коса, са по-склонни да имат раздразнения, за разлика от останалите.

Всичко се случва на клетъчно ниво – онези с по-чувствителна кожа не могат да задържат достатъчно влагата и това води до сухота и други реакции, които вече споменахме. От друга страна имунната система също може да е фактор за някои състояния, например розацея, която се обостря от излагане на силни слънчеви лъчи, пикантни храни и други, пише Everydayhealth.

Ето няколко най-често срещани грешки, които мнозина от нас правят, когато се грижат за чувствителната си кожа:

сърбеж, червена

IStock

1. Нанасяне на продукти с твърде сурови съставки

Кожата има нужда от нежно докосване. Когато нанасяте каквото и да е, особено ако тя е по-чувствителна, внимавайте за неговите съставки. Така например някои ексфолианти премахват мъртвата кожа, но в тях може да има твърде сурови субстанции, които да я зачервят или да предизвикат сърбеж.

Алфа-хидрокси киселини, гликолова киселина, скрабове и почистваща козметика с гранули, са онези неща, които трябва да избягвате, за да не влошите състоянието на кожата.

„Понякога, когато става въпрос за бръчки или акне, си мислим, че почистването и търкането е най-доброто, но свръхексфолиацията ще наруши кожната бариера и ще влоши симптомите“, казва д-р Мона Гохейра, дерматолог. Тя дава пример и с това, че дори измиването със специален сапун, може да наруши бариерата, ако в него има твърде агресивни съставки. Затова препоръчва хипоалергенни продукти, които са с неутрално pH, както и подсушаване с мека памучна кърпа.

2. Избягвате козметика с ретиноиди

Ретиноидите са производни на витамин А и са основна съставка в грижата за кожата, която някои от нас използват всеки ден. Когато се прилагат върху нея, увеличават оборота на клетките и стимулират производството на колаген.

Козметиката с ретиноидите прави по-гладка кожата, но има и своите странични ефекти – зачервяване и люспене. Но това се случва само в началото, след което отшумява и поради тази причина не бива напълно да избягвате да я ползвате. Ето защо д-р Гохейра препоръчва такава с ретиналдехид, който е предшественик на ретиноида. Тъй като кожните ензими трябва първо да го преобразуват в ретиноева киселина (вид ретиноид), тя не е толкова силна и не влошава и без това чувствителната кожа. Но все пак трябва да се поставя по малко, като след това да се овлажнява добре.

крем за

IStock

3. Разчитате на „натурални“ средства

Всеки от нас има една маска за лице, която прави чудеса с кожата му, но понякога тя не действа по същия начин при по-голяма чувствителност. Колкото и да се надявате естествените съставки да подействат, някои от тях може да са алергенни.

Д-р Файн посочва, че био или натурални, са думи, използвани смело за успешни маркетингови кампании. Те продават, но не дават гаранция на 100%.

Бъдете внимателни с етеричните масла, например с това от чаено дърво или лавандула. Те може да успокоят дразненето и червените петна при нормална кожа, но не и при чувствителна. За да нямате тези проблеми, ползвайте козметика без аромати и багрила, която е хипоалергенна.

4. Ползване на много несъвместими продукти наведнъж

Понякога ние си купуваме козметика, впечатлени от дадена реклама или отзивите на приятелка. Наред с нея продължаваме да ползваме и останалите опаковки, които имаме в шкафа. Но при чувствителна кожа това не е най-удачно, разкриват дерматолозите.

„Колкото по-голям брой продукти използвате, толкова повече съставки има в тях и толкова по-голям е шансът нещо да предизвика реакция на чувствителната кожа“, казва пред Everydayhealth Файн.

Второто много важно нещо, дори да сте си взели качествена козметика за почистване на чувствителна кожа, в някои популярни кремове за лице, например е това, че има ретиноли или алфа-хидрокси киселини. А те определено дразнят и не са съвместими с останалите.

Търсете в етикетите ретинол, ретиналдехид или гликолова, млечна киселина. Има ли ги, то намалете броя на козметиката с тях или потърсете обикновен овлажнител с лека формула. Той не бива да съдържа активни съставки, предназначени за лечение на акне или против стареене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари