IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ябълков оцет – помага ли при слънчево изгаряне?

16 юли 2021 12 30

В момента ни трябва някакво магическо средство срещу слънцето

Снимка: iStock

Ако някога сте стъпвали под душа след цял ден, прекаран на плажа, сте запознати с познатото ужилване от слънчево изгаряне, което усещате с първото пускане на душа. Най-вероятно знаете и какво значи да търсите под дърво и камък решение на проблема, тъй като онзи крем, който ви е казано да оставите в хладилника, не помага.

В крайна сметка слънчевите изгаряния са болезнени и ще направите всичко възможно да се отървете от тях, нали? Но чували ли сте някога, че ябълковият оцет помага в тази ситуация? Продуктът е на радара на уелнес тенденциите от доста време като понякога е описван като лечител на всички проблеми, а друг път е определян за тотално безполезен.

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че това е здравословен еликсир, който може да помогне за всичко – от обикновена настинка до подуване на корема и за отслабване. Но какво ще кажете за предполагаемите ползи за кожата, особено когато става въпрос за слънчеви изгаряния? Доказано е, че помага срещу мазна кожа и дори може да намали синините, така че ябълковият оцет като противоотрова за прясно слънчево изгаряне може да има смисъл.

„Логиката зад това твърдение е, че киселината служи като антисептик и противовъзпалително средство“, казва дерматологът д-р Ранела Хирш пред Women's Health. Това ни навежда на мисълта, че всъщност ябълковият оцет може и да се превърне в следващия ни най-добър приятел след плажа, но ето какво трябва да знаем за него.

Какво става с кожата при изгаряне?

Преди да навлезем в подробности за способностите на ябълковия оцет, нека да разберем какво всъщност означава слънчево изгаряне и какво се случва с кожата ни по това време. „Слънцето е токсично за кожата. Изгарянето всъщност убива здрави епидермални клетки“, казва дерматологът д-р Мона Гохара пред Women's Health. Тези клетки се наричат „изгорени от слънцето“ и водят до зачервяване, болка, подуване и образуване на мехури.

Но въпреки че всички тези характеристики звучат като истинско изгаряне, което може да получите при докосване на нещо горещо, слънчевото изгаряне технически не е това. То е зачервяване, което се причинява от ултравиолетовото лъчение, поради което може да получите слънчево изгаряне дори и при студено време.

Дали ябълковият оцет помага?

Помните ли какво каза д-р Хирш по-рано? Има причина, поради която ябълковият оцет може да се смята като лечител на всичко. „Той става все по-популярен за лечение на слънчеви изгаряния поради своя антибактериален и охлаждащ ефект“, казва дерматологът д-р Мелиса Левин. Много от феновете на оцета казват, че той помага при кожни проблеми, когато го прилагате директно или когато е част от друг продукт за грижа за кожата.

„Ябълковият оцет е полезен за различни кожни заболявания, тъй като помага за успокояване на възпалението и има антисептични свойства“, казва д-р Джошуа Цайхнер. Той има киселинно pH, поради което се използва като естествен тоник за кожата. Нещо повече, оцетът е с високо съдържание на пектин – вид разтворими фибри, намиращи се в ябълките – което може потенциално да подобри кожната бариера и да намали възпалението.

ябълков оцет,

Снимка: iStock

Но ето една неприятна новина – подпухналостта, предизвикана от слънчевото изгаряне, не реагира толкова добре на ябълковия оцет. Той е богат на ябълчена киселина, която е прекрасна, ако искате да се ексфолирате. Но както можете да си представите, тази съставка няма да е толкова добра за най-горния слой на вече повредена, изгорена от слънцето кожа.

„Ябълковият оцет може да бъде полезен при лечение на състояния като пърхот, но не го препоръчвам при слънчеви изгаряния“, казва д-р Цайхнер. Според него, продуктът само ще влоши изгарянето, причинявайки сериозно раздразнение или дори химически изгаряния.

И преди да си помислите да разредите оцета с вода и след това да го нанесете върху изгарянето, направете пауза. Докато супер разреденият оцет или изливането му във вана с вода може да донесе някои успокояващи ползи, дерматолозите препоръчват да пропуснете тази формула при слънчево изгаряне, за да не рискувате допълнително дразнене.

Какво да използваме срещу слънчево изгаряне?

Един от въпросите, които винаги си задаваме по време на лятната си почивка, е дали има магическо средство срещу слънчевото изгаряне. Отговорът, за съжаление, е „Не“. Най-доброто, което можем да направим, е да чакаме и да не влошаваме проблема.

Най-хубавата част е, че самото ни тяло знае какво да прави в тази ситуация. „Когато имаме изгаряне, имунните ни клетки се насочват към мястото и започват да ни лекуват. Регенериращата се кожа действа като биологична превръзка за рани, която насърчава заздравяването“, обяснява д-р Хирш. Тя напомня, че не трябва да белим или да чоплим кожата си по никаква причина. Това само ще забави лечението и ще ни донесе още повече болка.

Какво да правим докато изгарянето заздравява?

Ако изпитвате болка, д-р Левин предлага да охладите кожата си със студена, влажна кърпа или компрес плюс един студен душ. „Уверете се, че използвате нежни почистващи препарати за кожа, за да премахнете останалите слънцезащитни продукти“, казва д-р Цайхнер. Също така е добре да избягвате всякакви груби сапуни или гъби, за да не влошите и без това чувствителната си кожа. Стойте далеч от слънцето и пийте много вода.

Ако сте подпухнали и кожата ви боли при всеки допир, отидете до аптеката за хидрокортизон крем без рецепта, за да успокоите възпалението. Също така използвайте лек и дишащ овлажнител, като избягвате масла или лосиони със съставки като вазелин, бензокаин или лидокаин. Потърсете продукти с алое вера, които могат да помогнат за повторно хидратиране и успокояване на кожата.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Ако изгарянето ви е с мехури, заема голяма част от тялото ви или е придружено от симптоми като треска или студени тръпки, веднага се обърнете към лекар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари