IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – съставката, която да добавите в рутината си

28 юни 2022 12 30

Тя е заимствана от грижата за кожата

Снимка: freestocks, unsplash

Снимка: freestocks, unsplash

Грижата за кожата ви не се ограничава само с лицето. Разбира се, може да сте чували това от дерматолозите, които следвате в социалните мрежи за съвети за красота. Вероятно сте попадали и на статии в сайтове за продукти, които да използвате за шията и гърдите си. Но скалпът е друга част от тялото, която също заслужава внимание.

В повечето случаи не е лесно да видим скалпа си, защото е покрит с гъста и обемна коса, но все пак това е кожа. Ето защо ще намерите общи съставки в грижата за кожата и грижата за скалпа, като някои продукти дори се използват и в грижата за косата. Вземете например хиалуроновата киселина. Това е популярна съставка, известна с това, че привлича влага към кожата за по-свеж и плътен вид. И се оказва, че тя има подобни ползи, когато се прилага върху главата ви.

„Хиалуроновата киселина е брилянтен овлажнител и прави чудеса за хората със суха кожа или сух скалп“, казва трихологът Кери Йейтс пред InStyle. Когато се прилагат локално, овлажнителите помагат за изтеглянето на влагата обратно към третираната зона, като по този начин рехидратират кожата.

Как хиалуроновата киселина помага на скалпа и косата?

Точно като при лицето, хиалуроновата киселина може да привлече влага към скалпа, за да увеличи хидратацията. Йейтс казва, че овлажнителят може да помогне за поддържането на баланса в скалпа, което е важно, тъй като здравият скалп поддържа правилното състояние на фоликулите, помага на кичурите да останат еластични и меки, както и се бори с пърхота.

масло за

Снимка: iStock

Освен това киселината може да помогне за предотвратяването на често срещани проблеми при косата, включително накъдрянето. Тя често се добавя към продуктите за грижа за косата, за да подобри сухите кичури, без да ги утежнява.

Кой може да се възползва от съставката?

Краткият отговор е – всеки! Хиалуроновата киселина е универсална съставка, но начинът, по който я използвате, ще варира в зависимост от типа и текстурата на косата ви.

Ако сте с фина/права коса, използвайте киселината веднъж на една или две седмици. Производството на себум, смесено с прекомерната употреба на хиалуронова киселина, може да утежни косата, правейки я да изглежда плоска и безжизнена.

мокра коса,

Снимка: iStock

За тези, които попадат в спектъра на средно права/вълнообразна/къдрава коса, Йейтс казва, че няма граница за използване, особено ако косата е суха. А за фина/средно къдрава коса, тя предлага използването на хиалуронова киселина като седмично лечение от средата на кичура до края му. Този тип коса е невероятно крехък въз основа на къдриците в косъма, така че локално лечение със съставката би направило чудеса за балансиране на хидратацията.

Продукт за грижа за кожата върху косата?

Въпреки че няма реални рискове или потенциални странични ефекти при използването на хиалуронова киселина върху скалпа и косата, най-добре е да подходите с внимание, преди да нанесете любимия си серум за лице върху главата си. Той може да съдържа активни съставки, които могат да подразнят скалпа. Също така, много продукти за лицето могат да утежнят скалпа и косата, като дори влошат или раздразнят зоната, причинявайки чупливост и накъсване.

Що се отнася до продуктите, специално предназначени за скалпа и косата, опциите, които изискват няколко минути или часове за действие, ще ви осигурят най-добри резултати. Продуктите за отмиване, като шампоани и балсами, също могат да предложат ползи, но хиалуроновата киселина действа по-добре, когато се остави върху косата, скалпа или кожата.

коса, маска

Снимка: iStock

Маските и серумите за коса биха били чудесни опции, които да търсите като продукти, защото проникват добре в скалпа и косата. Те имат и по-голяма ефективност при овлажняване и привличане на вода към увредената зона.

Хиалуроновата киселина също така е и чудесна поддържаща съставка, като се счита за отлично лечение на сухия скалп.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари