IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балсам за устни – нуждаете ли се от него?

10 декември 2022 10 30

Дори и да нямате сухота, овлажнявайте кожата редовно

IStockphoto

IStockphoto

Кожата на вашите устни е особено чувствителна. Заради студ, вятър или сняг, например, тя може да се промени коренно. Вследствие на това се получават корички, възпаление, зачервяване и дори болка. Много от нас започват да ги лющят и ближат, което не е най-правилното.

Един от най-повтарящите се навици за сезон есен/зима е непрекъснатото поставяне на балсам за устни. Той е и от най-трудните за избягване, ако кожата ви е склонна към сухота и лющене.

Поставянето на един слой балсам, както и повторното нанасяне върху устните има за цел да направи кожата по-мека и еластична. Но не всеки продукт, предназначен за целта, ще ви е от полза на 100%. Преди да си купите такъв, трябва да се съобразите с някои неща, без които може неволно да влошите положението.

Балсам за устни – може ли да се пристрастите към него?

Дерматолози споделят, че е напълно възможно. Някои балсами за устни съдържат дразнещи елементи, които изсушават кожата. С редовната им употреба се получава нещо като затворен цикъл, носещ изключително неприятно усещане.

устни, балсам,

IStock

Тези козметични продукти нямат съставки, които могат да причинят физиологична зависимост. Просто желанието за повторно прилагане може да бъде форма на натрапчиво поведение, което трудно може да се контролира. Подобно на това, че прекомерното разресване на косата може да причини косопад и оплешивяване след време, така и злоупотребата с балсами е доста вредна. Все пак на пазара има доста евтини варианти, някои от които между 1,50 и 3 лв., които по-скоро ще придадат блясък на устните, но няма да ги хидратират и омекотят колкото искате.

Деликатна грижа за вашите устни – как?

От гледна точка на нуждата от специфична грижа, устните са особено податливи на раздразнения и сухота. Тяхната кожа е много по-нежна и чувствителна в сравнение с тази по други части на лицето. Едно напукване може да прерасне във възпаление много лесно.

„И лицето, и устните са съставени от едни и същи слоеве: рогов, епидермис и дерма. Разликата между кожата на устните и лицето обаче е, че роговият слой, който е защитната обвивка на нашия епидермис (горния слой на нашата кожа), е много по-тънък в областта на устните, отколкото навсякъде другаде по тялото ни. Следователно е много по-чувствителен и по-крехък“, обяснява Марион Ковалски, представител на популярна марка козметика.

напукани устни

IStock

Сухи устни – каква е причината?

Специалистът посочва, че в устните няма мастни жлези като тези по скулите или челото например. Така те не могат да произведат естествени масла като себум. Затова изсъхват и се напукват по-бързо. Ето защо имат нужда от постоянно хидратиране.

Липсата на меланин е друга разлика в кожата по устните. Той помага да защитим кожата си от ултравиолетовите лъчи. Затова рискът от изгаряне в тази област е по-голям. Ето защо, дори и през зимата, може да се използва балсам със SPF.

Сухотата е една от индикациите, че много фактори от околната среда влияят на деликатната кожа. Слънцето например може да изсуши и увреди устните. Отделно ниските температури, вятърът и сухият въздух също променят тяхната текстура. Тогава са налице напукване, лющене и дори кървене.

Напукани устни – 5 лесни начина да се справите с тях

Бюти тенденции – мигли и устни в един цвят

Плътни и хубави устни – с 4 натурални средства

Има и други проблеми, причиняващи сухота като алергии, лекарства, дерматит, дехидратация и промяна на температурата. „Сухотата на устните е често срещан страничен ефект от недостатъчното пиене на вода. Хората, които имат навика да облизват устните си, могат да открият, че всъщност това ги изсушава повече, тъй като слюнката съдържа ензим, насърчаващ сухотата“, обяснява още Ковалски.

Неприятният навик с облизването може да причини форма на дерматит в комбинация с алергени и дразнители, идващи от паста за зъби и продукти за оралната грижа.

Не бива да забравяме, че някои хора са чувствителни към ментол или камфор. А тях ги има в доста балсами. Те отговарят за ефекта на охлаждане, но често водят до сухи устни.

масло, балсам

Pixabay/silviarita

Кои са най-популярните съставки в балсамите?

Някои дерматолози препоръчват балсами, които имат биосъстав. Например такъв с пчелен восък, който има лечебен ефект. Той създава защитна бариера, която предотвратява загуба на влага и същевременно предпазва от вятър и студ.

Ала това, че хидратирате вашите устни, не означава, че те ще са качествено хидратирани. „Някои съставки са естествени хидратанти, а други ще помогнат за образуването на защитна бариера“, обяснява още Ковалски.

Експертът разделя отделните съставки на балсамите на три основни групи – емолиенти, овлажнители и оклузиви. „Емолиентите хидратират и омекотяват кожата, овлажнителите задържат влагата в кожата, а оклузивите запечатват влагата и предотвратяват изпаряване“, обяснява той.

Масла, естери, липиди, мастни киселини и керамиди, като масло от ший и какаово масло, са най-популярните емолиенти. Глицеринът, хиалуроновата киселина и алое вера се считат за овлажнители. А силиконът, диметиконът, вазелинът и някои масла, влизат в графата на оклузивите.

балсам за

IStock

Кой балсам за устни е най-подходящ?

За новия сезон е добре да си купите нов овлажняващ и хидратиращ продукт за устни. И да изхвърлите стария, особено ако не помните кога точно сте го купили. Ориентирайте се към състав, който лекува и хидратира, задържа влагата и защитава кожата от вредните фактори на околната среда.

Според Кирстен Кариол, основател на известна марка балсами, естественото масло, което се съдържа в овчата вълна, е идеална съставка за устни. Колкото и да ви се струва странно. „Прекарах голяма част от детството си в овцефермата на моите баба и дядо в Южна Австралия, където аз и братята и сестрите ми играехме в бараката за стригане, гледайки как стригачите вършат работата си. Ланолинът беше навсякъде около мен, можехме да го усетим върху всички повърхности на бараката. И ръцете на стригача бяха невероятно меки, дори след цял ден работа. Винаги сме използвали ланолин върху сухите си носове и устни, особено през зимата“, обяснява тя.

5 домашни скраба за напукани устни

Експеримент на редактора: Помага ли кокосовото масло при напукани устни?

4 качества на добрия балсам за устни

Ланолинът е 100% естествен хидратант, който става за изключително суха и раздразнена кожа. Тази чудотворна съставка задържа двойно повече влага от теглото си.

Ако имате проблемни устни и балсамът не може да ви помогне, не чакайте, а се консултирайте с дерматолог. Той ще ви насочи кой продукт е най-подходящ за вашата кожа.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари