IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин С, ретинол, киселини – какво количество да използвате

28 януари 2023 10 30

За да постигнете желаните резултати

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте стояли пред отрупаните рафтове в козметичните магазини, има шанс да сте се объркали от стотиците неща, които ви заобикалят. От малки бутилки серум с витамин С до кремове с ретинол, които обещават, че са толкова нежни, колкото и ефективни, продуктите за красота могат да бъдат доста.

Трябва ли да купите от всичко по едно или да изберете само няколко, но ефективни? Колко продукта трябва да използвате, за да постигнете желаните цели? И откъде изобщо да започнете, след като сте добавили всичко в кошницата, платили сте и вече спокойно се запътвате към дома?

Какво количество козметика да използвате

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който присъства в режима за грижа за кожата на всеки един от нас. Той помага да защитите кожата си от увреждане от околната среда, включително замърсяване и излагане на ултравиолетови лъчи. Също така възпрепятства свръхпроизводството на меланин, което помага за намаляване на появата на хиперпигментация и тъмни петна. Експертите също така казват, че витамин С насърчава синтеза на колаген, което помага за минимизиране на фините линии и за осигуряване на по-стегната кожа.

витамин С,

Снимка: iStock

Кога да го прилагате: Сутрин.

Колко да нанесете: За серум нанесете четири до шест капки. За по-плътни продукти количеството трябва да е равно на стотинка.

Къде попада в рутината: След почистване/тонизиране и преди овлажнител и слънцезащитен крем.

Колко често: Ежедневно.

Ретинол

След слънцезащитния крем, ретинолът е една от най-подкрепените от науката съставки за грижа за кожата и задължително се препоръчва от дерматолози. Това е единствената съставка, която клинично доказано се бори с всички признаци на стареене, включително фини линии и бръчки, обезцветяване и отпусната кожа. Също така помага за регулиране на производството на масло, което прави ретинола ценен инструмент в борбата с акнето.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Вечер.

Колко да нанесете: Количество колкото грахово зърно.

Къде попада в рутината: Преди или след овлажнител, в зависимост от това колко чувствителна е кожата ви. Също така можете да опитате ретинолен сандвич, при който нанасяте тънък слой овлажнител преди и след използването на ретинол. Това създава овлажняваща бариера и минимизира раздразнението.

Колко често: Започнете бавно с нанасяне два пъти седмично, след това надградете до ежедневна употреба, докато кожата ви свикне.

Алфа-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселините се предлагат в много форми и концентрации. Те са естествено срещащи се киселини, извлечени от плодове, захарна тръстика и мляко, като обикновено се използват за ексфолиация, текстура, озаряване и намаляване на хиперпигментацията.

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Лечението с по-висок процент трябва да се използва вечер. Някои почистващи препарати и тонери имат малък процент алфа-хидрокси киселини и може да ги използвате сутрин.

Колко да нанесете: Количество с размер на стотинка.

Къде попада в рутината: След почистване/тонизиране и преди овлажнител.

Колко често: Веднъж или два пъти седмично. Редувайте с ретинол, вместо да използвате и двете в една и съща вечер.

Салицилова киселина

Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина, която се насочва към борбата с акнето чрез ексфолиация. Тази съставка ще помогне за ускоряване на клетъчния обмен и също така може да намали подуването и зачервяването.

масло за

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Салициловата киселина може да се нанася по време на сутрешната и вечерната ви грижа за кожата.

Колко да нанесете: Количество с размер на грахово зърно или третирайте пъпките с количество, равно на глава на карфица.

Къде попада в рутината: Нанесете салицилова киселина след почистване. Изчакайте 5-10 минути, за да може киселината да изсъхне, след което може да нанесете овлажнител.

Колко често: Салициловата киселина може да бъде използвана ежедневно, тъй като е нежна активна съставка.

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е противовъзпалително средство, което е насочено към леко до умерено акне. Действа като убива бактериите, отговорни за появата на пъпки. Той също така помага за предотвратяване на акне чрез ексфолиране на кожата и може да помогне за минимизиране на зачервяването и възпалението. Също така може да помогне за намаляване на възпалението от кистозно акне, което се появява като твърди, често болезнени и червени подутини, които трудно се премахват.

масло за

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Вечер.

Колко да нанасяте: Количество с размер на грахово зърно или върху пъпките с количество с размер на глава на карфица.

Къде попада в рутината: След почистване. Изчакайте бензоил пероксидът да изсъхне напълно, след което нанесете овлажнител.

Колко често: Започнете бавно, като използвате продукта един до три пъти седмично. Можете да увеличите честотата до четири-пет пъти седмично, докато кожата ви се адаптира.

Ниацинамид

Известен също като витамин В3, ниацинамидът има способността да намалява хиперпигментацията и да изравнява тена на кожата. Освен това има множество други предимства. Чрез липидната бариера той помага да се задържи влагата, минимизира зачервяването и петната, намалява размера на порите, помага за изглаждане на фините линии и бръчки и също така помага за намаляване на възпалението при акне.

масло за

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Сутрин и/или вечер.

Колко да нанасяте: За серум нанесете четири до шест капки. За по-плътни продукти, количество колкото стотинка.

Къде попада в рутината: След почистване/тонизиране и преди овлажнител и слънцезащитен крем.

Колко често: Ежедневно.

Борба със стареенето – 5 алтернативи на ботокс

Красота през 2023 – как да подобрите кожата си за една вечер

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

Хиалуронова киселина

За разлика от двата вида киселини, споменати по-горе, хиалуроновата киселина е гъста, гелообразна субстанция, която хидратира кожата. Когато се използва в продукти, тя изтегля влагата от по-дълбоките слоеве на кожата, за да я хидратира.

хиалуронова киселина

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Сутрин и вечер.

Колко да нанасяте: За серум нанесете четири до шест капки. За по-плътни продукти – количество колкото стотинка.

Къде попада в рутината: Ако използвате серум с хиалуронова киселина, нанесете го върху прясно измито лице след почистване и преди овлажнителя. Ако използвате овлажнител, нанесете след серума или друг активен продукт като ретинол.

Колко често: Ежедневно, но имайте предвид колко от използваните ви продукти включват хиалуронова киселина. Най-добре е да се спрете на един или два.

Серамиди

Серамидите са липидни мастни киселини, които помагат за поддържането на кожната бариера здрава и силна. Това, от своя страна, може да помогне с множество проблеми, включително превенция и облекчаване на сухотата, зачервяване, раздразнение и акне. Може също така да помогне за успокояване на кожни заболявания като екзема, розацея и дерматит.

упражнения за

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Сутрин и вечер.

Колко да нанасяте: Количество с размер на стотинка.

Къде попада в рутината: Серамидите обикновено се формулират в кремове и мехлеми, които трябва да се прилагат след почистващи препарати, тонери и серуми.

Колко често: Ежедневно.

Неактивен овлажнител

Овлажнителят е от решаващо значение за здравата и балансирана кожа. Нашата кожна бариера работи, за да предотврати изпаряването на влагата. Този слой също помага да предпазите кожата си от външни дразнители, блокирайки проникването им в кожата. Ако кожната бариера не е добре подхранена, тя не може да функционира ефективно. Това ще накара кожата да бъде дехидратирана, раздразнена и по-податлива на проблеми.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Кога да прилагате: Сутрин и вечер.

Колко да нанасяте: Количество в размер на стотинка.

Къде попада в рутината: След почистващи продукти, тонери и серуми, но преди слънцезащитен крем.

Колко често: Ежедневно.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари