IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгаряне от вятъра – причина за зачервена и суха кожа

3 октомври 2023 15 00

Ето как може да се справите с проблема

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Защитата на кожата ви от вредните слънчеви лъчи е обичайна практика през лятото, но изненадващо – също е толкова важна и през студените есенни и зимни месеци. Облачното и хладно време обикновено не се свързва с изгаряне на кожата, но независимо от температурата, незащитената кожа все още е изложена на риск от слънчево увреждане по всяко време на годината.

Като се има предвид това, слънцето не е единственият елемент, от който трябва да предпазите кожата си. В допълнение към раздразнението, кожата ви също е в опасност да се зачерви и да се лющи заради ниските температури и бурните ветрове. Това състояние се нарича вятърно изгаряне и въпреки че е различно от слънчевото, то заслужава и изисква същото ниво на защита.

За щастие, изгорената от вятъра кожа се предотвратява лесно, така че ако се срещнете със състоянието в зимните дни, не се притеснявайте. Има няколко начина, по които да го лекувате и даже да го предотвратите.

Какво е вятърно изгаряне?

Изгарянето от вятъра е форма на увреждане на кожата, причинена от продължително излагане на сурови и студени ветрове. Докато вятърът удря кожата ви, най-често по лицето, той отнема влагата от нея, оставяйки след себе си компрометирана бариера. За разлика от слънчевото изгаряне, вятърното уврежда само повърхността на кожата, но може да се влоши от прекомерно излагане на слънце.

Двете състояния може да са различни, но симптомите им са доста сходни. Резултатът е кожа, която се усеща суха и изгорена, сърбяща и изглежда зачервена. Това не е необичайно и се случва, докато сте изложени на суровия студ и ветровито време.

кожа, зима,

Снимка: iStock

Прекарването на време навън с незащитена кожа в студени и ветровити условия уврежда най-горния слой на кожата ви, като я лишава от естествената ѝ влага и я оставя зачервена, сурова и раздразнена. Тъй като кожната бариера е увредена, влагата излиза от кожата, което причинява изсушаване и я прави по-податлива на допълнително раздразнение. Самото излагане на вятър може да разшири кръвоносните съдове, а излагането на студен вятър може да промени pH баланса на кожата.

Именно затова, колкото по-дълго кожата ви е изложена на ветровити и студени условия, толкова по-лоши ще бъдат симптомите.

Как да предотвратите вятърното изгаряне?

Лошата новина – вятърното изгаряне е вбесяващо и разочароващо. Добрата новина е, че е лесно предотвратимо. Ето как да предпазите кожата си от студени температури, за да избегнете изгаряния:

- Поддържайте кожата си хидратирана -

Вятърното изгаряне се появява, когато влагата изчезне от лицето ви. За да предотвратите този проблем, не забравяйте да се хидратирате преди да излезете. Нанесете гъст мехлем, като вазелин, върху най-сухите части на лицето, като например бузите. Също така помислете за премахване на по-суровите елементи от вашата рутинна грижа за кожата – зърнести, абразивни почистващи продукти или киселини – по време на зимата.

суха кожа,

Снимка: iStock

И накрая, преди да легнете, включете овлажнителя в стаята си. Добавянето на влага във въздуха предпазва кожата от усещане за разголена кожна бариера, като в същото време я подхранва.

- Нанесете слънцезащита -

Вятърното и слънчевото изгаряне не са едно и също състояние, но имат сходни симптоми, което води и до сходни лечения. И двете могат да бъдат предотвратени от носенето на слънцезащитен крем. Потърсете многофункционална формула, която хидратира, както и предпазва кожата от слънцето.

- Покрийте се -

Лицата ни са по-податливи на вятърни изгаряния, защото те обикновено са най-изложената на студ зона. За да я предпазите, покрийте се добре с шалове или яке с висок цип. Опитайте се да покриете почти цялото лице, като оставите само очите навън.

Кожата през зимата – какви материи да носите, за да е добре хидратирана?

Маска за лице със сол – страхотен ексфолиант

Как да лекуваме вятърно изгаряне?

Никоя рутинна грижа за кожата не е перфектна. Ако студеният въздух ви е хванал неподготвени, не се притеснявайте. Изгарянето е лечимо и за щастие не отнема много време, за да се излекува.

- Използвайте нежна грижа за кожата -

Вятърното изгаряне компрометира кожната ви бариера, така че е от първостепенно значение да избягвате всякакви продукти за грижа за кожата, които могат да увредят допълнително вашата бариера. Използвайте меки почистващи препарати, нежни овлажнители и разбира се, вазелин. Мийте лицето си само с хладка вода, тъй като прекалено високата температура може да изсуши кожата още повече.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Охлаждащият компрес също може да бъде полезен при неприятно вятърно изгаряне. Направете го като намокрите кърпа и я поставите върху лицето. Също така може да използвате охладен ролер за лице.

- Пропуснете дейности на открито -

След вредно излагане на студа е най-добре да си стоите вкъщи. Останете на топло възможно най-дълго време и избягвайте дейности на открито като бягане или каране на ски. Това може да влоши състоянието ви и да доведе до по-тежко парене.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари