IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. К. Роулинг – от магическия свят на Хари Потър до живото погребване

16 септември 2020 18 00

Авторката се изкачи до върха, но феновете ѝ вече не я харесват

Снимка: БГНЕС

„Ти си магьосник, Хари!“. Това изречение промени не само литературния, но и света на киното. Преди повече от 20 години за първи път беше публикувана книгата „Хари Потър и философският камък“, която бързо се превръща в шедьовър за малки и големи. Историята за момчето магьосник е завладяваща и те кара да искаш още и още.

Авторката на книгата – Дж. К. Роулинг, става знаменитост за ден и бързо се изкачва по стълбицата на успеха. Романът ѝ е преведен на повече от 60 езика, носи ѝ сделка за още шест книги, а не след дълго с нея се свързват от гиганта „Warner Brothers“. Находчивите мениджъри там много добре усещат, че поредицата за Хари Потър ще им спечели милиони и създават цели 8 филма, след които следват още два, разказващи за предисторията на магическия свят.

Личната история на Роулинг е също толкова интересна, колкото тази в книгите. Родителите ѝ никога не завършват колеж, живее на помощи дълго време и успява да преодолее хиляди откази, за да може най-накрая да сбъдне мечтата си. Щастието й обаче не трае дълго. През последните няколко години авторката попадна в черния списък на множество фенове и правозащитни организации. Причината – изказванията ѝ за хомосексуалистите и трансджендърите.

Това е историята на една жена, която от любимка на целия свят се превръща в човек, чието погребение се организира, докато тя все още е жива.

Коя е Дж. К. Роулинг?

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. Още от малка знае, че иска да стане писателка и първата си история пише, когато е на 5-6 години. Разказът се казва „Заек“ и обхваща живота на едно зайче, което се заразява с морбили и бива посещавано от своите най-добри приятели. Сред тях е гигантска пчела, наречена „Г-жа Пчела“.

Любовта на Роулинг към книгите остава тайна за семейството й и тя пише различни истории сама в стаята си. Когато е на 9 години авторката се мести близо до региона „Гората на Дийн“, която след това заема централно място в книгата „Хари Потър и даровете на смъртта“. Джоан прекарва цялото си детство там и се влюбва в обширната и красива местност.

Роулинг БГНЕС

Снимка:БГНЕС

Родителите ѝ се женят, когато са на 20 години и никой от тях не е завършил колеж. Баща ѝ е работил като авиационен инженер за Rolls-Royce, а майка ѝ е била научен техник в местната гимназия. И двамата смятали, че литературата не може да издържа едно семейство и сериозно се противопоставят, когато Роулинг им споделя мечтата си да стане писателка.

Джоан никога не е имала толкова тежък живот, колкото Хари Потър, но е срещала доста неприятности по пътя си. „Не бях щастлива като млада. Мисля, че даже ненавиждах живота си“, казва тя в интервю за New Yorker. Когато Роулинг е на 15 години майка ѝ е диагностицирана с множествена склероза. Умира десетилетие по-късно и никога не вижда как дъщеря ѝ се превръща в публикуван и успешен автор.

По-късно, една от филантропските дейности на Роулинг е свързана именно с лечението и превенцията на множествена склероза. Тя подпомага изследвания, които търсят лекарство за заболяването и основава фондация на името на майка си. „Ан Роулинг“ дари 16 млн. долара на Неврологичната университетска клиника в Единбург.

Началото на историите за Хари Потър

През 1990 година на Роулинг ѝ се появява идеята да създаде история за магическия свят на Хогуортс. Във влак, пътуващ от Манчестър до Лондон, тя започва да пише първия си роман. През следващите 5 години авторката създава сюжета на общо 7 книги, натрупвайки множество бележки, написани на различни хартии. Отделно тя започва да работи и върху роман за възрастни, който така и не завършва.

на 25 години Джоан разбира, че майка ѝ е починала. „Още преди да вдигна телефона, знаех защо татко ми звъни... Почти не минава ден без да се сетя за нея. Има толкова неща, които искам да ѝ кажа, изключително много“, споделя авторката. Година по-късно тя се мести в Португалия, за да преподава английски език.

В Порто тя среща и бъдещия си съпруг – Хорхе Арантес, с когото се женят през 1992 година. Двамата имат и дъщеря, която кръщават Джесика. Момичето получава името си от авторката Джесика Митфорд, която е любимка на Роулинг. През ноември 1993 година двойката се разделя, когато дъщеря им е само на 4 месеца.

В Португалия Джоан започва сериозно да пише книга за „момче, което научава, че е магьосник и започва да учи в училище за магии“. В края на 1993 година тя се връща във Великобритания, носейки куфар, пълен с истории за Хари Потър. По това време Роулинг е безработна и прекарва голяма част от времето си в кафенета, където пише на пишещата си машина. Често с нея е и Джесика, която спи в количката.

Хари Потър

Снимка: БГНЕС

Като самотна майка, авторката получава издръжка от правителството, която обаче едва стига за покриване на сметките. Опитът ѝ определя нейната политическа активност по-късно в живота. Тя често критикува политиците, които се опитват да намалят правителствените програми за социално подпомагане. Говори и за това как етикетът „самотна майка“ я е следвал през целия ѝ живот и дори става президент на „Gingerbread“ – 100-годишна организация, която подкрепя самотни родители и техните деца.

„Бих казала на всеки самотен родител, който чувства тежестта на обществените стереотипи, че се гордея с годините си на самотна майка и смятам, че това е най-добрият ми период“, пише авторката в есе.

Въпреки че се опитва да вдъхне кураж на самотните родители, Роулинг признава, че животът ѝ не е бил лесен. Тя дори е имала помисли за самоубийство. По-късно споделя, че този труден период ѝ помага да създаде дементорите в „Хари Потър“. Записва се на терапия, с която да победи депресията и да започне живота си отначало.

На прага на провала

През 1995 година Роулинг завършва първата книга от поредицата за Хари Потър. За нейно съжаление, тя получава отказ след отказ. Причината е, че големите издателства не смятат, че хората искат да четат истории за магията. Изтъкват мотива, че „Хари Потър“ е детска книжка, написана за възрастни, която ще се провали с гръм и трясък на пазара.

12 отказа. Толкова получава Джоан, която започва да се съмнява в способностите си на автор. Постепенно губи надежда за голям успех и дори се чуди каква друга работа може да започне. За разлика от родителите си, тя завършва колеж и дори има опит в неправителствени организации. Мечтата ѝ обаче е да стане успешен автор и това я подтиква да направи още един последен опит.

Роулинг БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Изпраща ръкописа си до „Bloomsbury“ – малко издателство в Лондон. Един от литературните агенти там – Кристофър Литъл, прочита историята и веднага се влюбва в нея. Решава да предложи сделка на Роулинг и така се дава старт на поредицата за Хари Потър. Не се знае дали останалите издателства са все още на пазара, но най-вероятно проклинат деня, в който са изпратили писмото с отказ.

Магията на Хари

Литъл сключва сделка за издаването на 500 копия от „Хари Потър и философският камък“, а авансът на Роулинг е бил 2500 паунда. Издателят е очаквал, че момчетата няма да искат да четат книги, написани от жена, затова предлага на Джоан да избере име с два инициала.

„Дж“ означава Джоан. Тя няма второ име и затова избира „К“ за Катлийн, което е името на баба ѝ по бащина линия. През 1997 година „Хари Потър и философският камък“ се появява на пазара и се превръща в истински хит. До март 1999-а са продадени близо 300 хиляди копия само във Великобритания.

Книгата печели множество награди, включително „Nestle Smarties“, която се гласува от възрастни и деца. В САЩ Роулинг продава книгата на издателство „Scolastic“ за над 100 хиляди долара. Това е безпрецедентна сума по онова време. С парите Джоан си купува собствен апартамент.

Магията не свършва дотук. През 1998 година от „Warner Brothers“ разбират, че историята за момчето-магьосник е злато и предлагат сделка на Роулинг за правата върху книгата. Те искат да превърнат писанията ѝ във филм, който да завладее екраните по цял свят. По онова време на пазара се появява и втората книга – „Хари Потър и стаята на тайните“, която отново може да се похвали с огромен успех.

Роулинг БГНЕС

Снимка: БГНЕС

През октомври Роулинг обявява, че е подписала сделка за 7-цифрена сума с филмовото студио. В договора пише, че всяка една книга, която излезе, ще бъде екранизирана. Лентата „Хари Потър и философският камък“ печели близо 1 млрд. долара и превръща Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Грийн в холивудски звезди.

Първите три книги от поредицата създават на Роулинг статут на суперзвезда, но писането на четвъртата е истинско приключение. „Хари Потър и огненият бокал“ е цели 636 страници, което е почти два пъти повече от предишния роман. Интересното е, че Джоан пише книгата само за една година, а издателите по света решават да я пуснат по едно и също време. Това се случва за първи път.

Хари Потър

Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Даниел Радклиф. Снимка: БГНЕС

След четвъртата книга, авторката казва, че иска малко почивка. „Напрежението стана твърде голямо. Нямах вдъхновението да пиша, което ми се случваше за първи път. Исках малко почивка. Имах нужда от нея“, казва тя в интервю. Усърдната работа ѝ пречи да се порадва на славата и богатството си. Въпреки дебелата си банкова сметка, Роулинг все още няма скъпа яхта, голямо имение или множество коли.

Почивката се случва и Роулинг издава петата си книга 3 години по-късно. През това време тя пише кратки истории, чиито печалби отиват за благотворителност. Приключва цялата поредица през 2007-а с „Хари Потър и даровете на смъртта“. Последната част се превръща в най-бързо продаваната книга за всички времена. Всичките 7 романа се продават в повече от 450 млн. копия и са преведени на 67 езика.

Извън света на магията

През 2001 година Роулинг се омъжва втори път. Избраникът е Нийл Мъри, с когото две години по-късно посрещат и сина си Дейвид. По онова време авторката е толкова известна, че ѝ се налага да се маскира, когато отива да си купи сватбена рокля. През 2004 година списание Forbes я провъзгласява за първия човек, който се превръща в милионер по такъв начин. По-късно тя отпада от класацията, защото дарява голяма част от богатството си за благотворителност.

Джоан основава и подкрепя множество организации. През 2003 година си отделя цял ден, за да се посвети изцяло на филантропски действия. Една от инициативите, на които помага е „Comic Relief“, бореща се с бедността във Великобритания.

Роулинг и

Роулинг и Нийл Мъри. Снимка: БГНЕС

Най-известната ѝ организация обаче е „Lumos“, която е наименувана на една от магиите в книгите за Хари Потър. Чрез изричане на тази дума магьосниците произвеждат светлина от пръчките си. Целта на инициативата е да помогне на деца, които са попаднали в сиропиталища. Мечтата на Роулинг е един ден всеки малчуган по света да намери своето семейство.

През 2012 година авторката пуска на пазара първата си нефантастична книга. Романът „A Casual Vacancy“ е за местната политика в малък град във Великобритания и обхваща теми за възрастни, включително секс и други неща, които никога няма да попаднат в детските книжки. Реакциите на феновете са смесени, но повечето са позитивни.

книга БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Същата година се появява слух, че Роулинг е написала още една книга, но под мъжки псевдоним. През 2013 година се появява „The Cuckoo's Calling“ (Зовът на кукувицата), която получава добри отзиви и се продава изключително успешно. Авторът е Робърт Галбрейт, а по-късно приятел на Джоан се изпуска пред репортери, че Галбрейт е псевдоним на авторката.

След като стана ясно, че романът е на Роулинг, продажбите се увеличават неимоверно. Оттогава тя пише „Cormoran Strike“, „The Silkworm“ и „Career of Evil“.

Погребана преди смъртта си

Въпреки огромния си успех, в последните години Роулинг попадна под жестоките критики на потребители в социалните мрежи. Всичко започна, когато тя се изказа в подкрепа на Мая Форстър – жена, която е уволнена от работата си, защото твърди, че мъжете никога няма да бъдат жени.

„Обличайте се както си искате, наричайте се както намерите за добре, спете с когото си искате и живейте живота си в мир и спокойствие. Но да уволните жена, която се е осмелила да изрази мнение за половата идентичност? Това не го разбирам“, написа авторката. Според различни организации, защитаващи правата на ЛГБТ общността, писателката лъже, че приема хората с различна сексуална ориентация. Те добавят, че Роулинг признава за жени само тези, които „биологически са се родили като такива“.

През юни тази година Джоан отново беше нападната заради хомофобско изказване. Тя публикува статия от сайт, която е озаглавена „Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация“. Това, което обиди представителите на ЛГБТ общността беше, че авторката поиска да ѝ бъде обяснено какво значи „хората, които имат менструация“.

В статията се говори за многото аспекти на пандемията, включително повишен риск от насилие, основано на пола по време на изолацията, както и опасността, с която се сблъскват медиците. Материалът обяснява, че приблизително 1,8 млрд. момичета, жени и хора, които не се идентифицират полово, са имали проблем с месечния си цикъл и все още имат нужда от необходимите материали, безопасен достъп до тоалетна, сапун, вода и лични пространства в условията на изолация.

Роулинг обаче не беше много съгласна с казаното и заяви, че преди е имало дума, която служи за хората с менструация. Авторката си направи лека шега и се опита да стигне до правилното изписване на „жени“, но това никак не се стори смешно на феновете ѝ. Само няколко минути след публикуването на туита ѝ, тя се превърна в истинска сензация в Туитър и много от потребителите я нападнаха за това, че не изразява подкрепа към транссексуалните.

„Хей, аз съм мъж! Имам менструация! Престани да бъдеш гаднярка!“, пише Зейк Смит, който е открит транссексуален. Той става известен с появата си в предаването „Survivor“, където останалите участници разкриват сексуалността му. Според него, Роулинг отрича съществуването на транссексуалните мъже и жени.

„Това не е омраза, а истина“, пише Роулинг. Добавя, че уважава всеки човек, който живее комфортно в кожата си и се приема такъв, какъвто е. Организацията „GLAAD“, която защитава правата на ЛГБТ общността също публикува становище в Туитър и насърчи последователите си да дарят средства към различни организации, които подкрепят както транссексуалните хора, така и афроамериканците. „През 2020 година няма извинение за нападки, отправени към транссексуалните“, добавят от организацията.

Критиците стигнаха и по-далеч, организирайки „погребение“ на живата авторка. Хаштагът „Почивай в мир, Дж. К. Роулинг“ набира огромна популярност в Туитър. Някои от потребителите сериозно се уплашиха, мислейки, че любимата им писателка вече е мъртва. Говорителите на Роулинг побързаха да успокоят всички, че тя е добре и все още диша.

Наскоро Джоан върна и престижна награда, тъй като беше разкритикувана от президента на организацията, която ѝ я връчи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари