IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неостаряващи звезди: Невероятната София Лорен

21 септември 2020 18 00

Дори и на 86, тя си остава секссимвол за Холивуд

БГНЕС

„Красотата е в душата на човека. Мъжът може да срещне и най-голямата хубавица на света и пак нищо да не му трепне. А другата – с дългия нос и голямата уста – да го заплени завинаги. Но ако собствената ти физиономия те води до истерия, спокойно можеш да я смениш с помощта на хирурзи“. Това споделя София Лорен, говорейки за стереотипите в света на жените. Макар и на преклонна възраст, тя все още е в списъка на най-сексапилните актриси в историята на Холивуд. Въпреки неустоимия ѝ чар, звездата продължава да твърди, че е по-добре да притежаваш силен характер, отколкото перфектния външен вид, за да устоиш на предизвикателствата на времето. 

Само преди дни актрисата навърши 86 години. Връщайки се назад в годините, тя дори и не предполагала, че от слабото момиче, на което се подигравали в училище, ще се превърне в известна изкусителка, разтуптяваща не едно мъжко сърце. Ето защо днес открехваме завесата към нейния невероятен живот. 

Коя е София Вилани Шиколоне?

Това е нейното истинско име, а артистичният ѝ псевдоним, с който е позната на широката публика, идва след като пробива в киното. Родена е на 20 септември 1934 г. в Рим, Италия. Тя е плод на извънбрачната любов на нейните родители – Ромилда Вилани и Рикардо Шиколоне. Баща ѝ я признава за дъщеря, но след това я изоставя, като не се жени за майка ѝ и ги обрича на множество лишения. 

София има и по-малка сестра – Анна-Мария, с която израстват в селцето Поцуоли, където за отглеждането им се грижи и тяхната баба. Детството им е изпълнено с бедност. Двете нямат собствено легло и много често гладуват. Заради недохранването, Шиколоне е доста слаба като ученичка и дори я наричат „клечка“. 

Трудностите в детството я правят по-силна 

„Баща си почти не виждах, той не се интересуваше от мен. Майка ми беше прекалено руса, много висока, жизнерадостна и преди всичко неомъжена. Колко много исках да имам нормална майка, която да ми дава сигурност, да е чернокоса и с отрудени ръце“, споделя Лорен в своята книга “Вчера, днес, утре. Моят живот“. Там тя разкрива, че се срамувала от майка си, която след нея има още едно дете, родено в грях и без баща. 

Макар че е до баща си в болницата, след като умира, София така и не му прощава за това, което ѝ е причинил, като я изоставил. Примерът на него й майка ѝ, я карат да изгради силен характер и да поиска да създаде истинско семейство – нещо, което никога не е имала. 

Нетипична италианска красота 

Когато е едва на 14, майката на София вижда в нея потенциал за модел и я убеждава да участва в „Кралицата на морето и нейните дванадесет принцеси“. Тогава тя се явява с розова рокля, която милата ѝ баба ушива от пердетата на прозореца, които е свалила току-що. Именно този обикновен конкурс ѝ проправя пътя към голямата слава, защото тя е избрана сред 12-те момичета. Интересното е, че за награда получава няколко ролки тапети, 35 долара и билет за Рим, където да се яви на кастинг за снимки. 

„Знаех, че не отговарям на класическите изисквания за красота. От всичко имах повече – широко лице, едри устни, удължен нос“, разказва още Лорен в книгата си. 

Заради бедността, София ходи на още няколко конкурса и не отказва предложения за фотосесии, макар че не е сред типичните италиански красавици. 
„Смята се, че е необходимо да се скриват несъвършенствата по лицето. Но това ли са недостатъците? Понякога е по-добре да се наблегне на необичайните черти, вместо да ги крием“, обяснява холивудската звезда, която в началото стояла доста конфузно пред камера, след което постепенно свикнала.

Съдбовната среща с нейната голяма любов

София Шиколоне е твърдо решена да започне нов живот и да се избави от бедността. Както може би се досещате, тя осъществява мечтата си с чужда помощ, срещайки продуцента Карло Понти. Тогава е още ученичка и участва в конкурса „Мис Рим“, а той вече има семейство, както и известен опит в киното, което я привлича с голяма сила. 

„Юношеството ми избуя със закъснение. На 15 г. се оказах в пищно и слънчево тяло, пълно с обещания и живот“, разкрива тя. 

Когато София е на 17, е извикана на пробни снимки. Тя трябва да носи бански костюм и да държи в ръката си запалена цигара. Именно в студиото тя чува, че камерата не я харесва, но не се отчайва. 

„Не е възможно да я снимам. Скулите на лицето ѝ са прекалено широки, устата огромна, а носът ужасно дълъг“, коментира фотографът, но благодарение на Понти, който вижда потенциал в по-нестандартния ѝ външен вид, тя продължава да следва целта си. 

В 39-годишния Карло София вижда мъж, на когото може да се опре, бащата, който никога не е имала и двамата бързо стават близки, макар и той да има жена и две деца по онова време.

„Карло беше невероятен човек с широко сърце и огромна доброта, на когото винаги можех да се осланям. От самото начало изпитвах чувство на сигурност и близост, като че ли вечно сме били заедно. Имах усещането, че той ме разбира. Бях намерила идеалния мъж. Това беше стартът на един дълъг, много дълъг път, който изминахме заедно и нито за миг не сме мислили за раздяла“, изповядва се Лорен, която започва връзка с продуцента, когато става на 19. 

Понти не може да устои на чара на красавицата и изоставя семейството си, за да се ожени за нея. Но заради италианските закони, които не разрешават разводи, той трябва да го направи два пъти. Тяхната любов дори предизвиква широк дебат в католическата църква, която пази строго семейната единица. Това ги принуждава да избягат в Мексико, за да могат да сключат брак. През 1960 г., когато отново се връщат в Италия, те биват преследвани от закона и бракът им е анулиран. 

Световната слава 

В началото София Шиколоне се снима за различни нискобюджетни продукции, но постепенно оценяват  актьорския ѝ талант. През 1952 г. неаполитанският продуцент Гофредо Ломбардо ѝ дава главната роля във филма „Бяла жена в Африка“. Той обаче не харесва нейната фамилия и търси начини да я смени. След като се сеща за шведката Марта Торен, разменя буквите и се получава Лорен. Той я кара и да промени изписването на София – от Sofia става на Sophia. 

Младата актриса играе главна роля във филма „Аида“ от 1953 година. Следват поканите за „Две нощи с Клеопатра“ и „Атила“. Последният е първият филм на изгряващата звезда, който бива разпространен извън родината ѝ. После Виторио Де Сика я търси за снимките на „Златото на Неапол“, следват серия от филми, в които си партнира с известния Марчело Мастрояни. 

Подписвайки договор с американската компания „Парамаунт пикчърс“, София Лорен записва цели пет филма, най-известният от които е „Desire Under the Elms“. През 1958 година тя получава награда за най-добра актриса на фестивала във Венеция – заради играта си в „Черната орхидея“. Друга продукция, донесла ѝ световна слава и признание от Кан, е „Чочарка“, където си партнира с Жан-Пол Белмондо. Заради този филм ѝ присъждат „Оскар“ – за най-добро изпълнение на главна роля, като тя е първата актриса от чуждоезичен филм, която получава статуетката. 

Марчело Мастрояни (с когото играе в цели 14 филма), Франк Синатра, Джон Уейн, Кари Грант, Омар Шариф, Марлон Брандо, Пол Нюман, са сред най-известните ѝ екранни половинки. 

„Това е съдбата ми. Докато като актриса обожавах ролите си, превъплъщавайки се в страстни и трагични, силни и чувствени героини, в истинския живот се стараех да съм хладнокръвна, да се владея и да съм предпазлива. Казано накратко – нормална. Нормалността не ми се удаваше. Постигнах я в напреднала възраст“, споделя звездата, която се превръща в истински секссимвол. 

От красивата блудница до официалната съпруга

„Успехът и щастието не са едно и също нещо. Едното го постигнах рано, а за другото все тръпнех“, разказва София Лорен, която първо става известна, след това започва да гради семейството си. В началото тя и Карло  оставят на заден план желанието си за наследник, защото не могат да узаконят брака си. 

За да узакони връзката си със София, Карло Понти постига споразумение с първата си жена, Джулиана. Тримата заминават за Париж, където получават френско гражданство и разводът е факт през 1965 г. На следващата година режисьорът и любимата му се женят за втори път. 

Макар че вече не е „красивата блудница“, както мнозина я наричат в Италия, Лорен не може да стане майка дълго време, защото има две неуспешни бременности. В момент, в който е отчаяна и приела съдбата си на бездетна, тя бива насочена към гинеколог в Женева, който ѝ помага да зачене с първия си син. 

През декември 1968 г. холивудската звезда ражда Карло Понти-младши. Тя е толкова щастлива от факта, че има дете, че не се отделя от него 50 дни и остава в родилното до изписването му. След четири години тя дава живот на втория си наследник – Едоардо. 

„Най-сетне моята мечта, моята истинска мечта стана реалност. Майките са героини. Те се борят и се жертват за децата си. За всяка актриса ролята на майка в живота е най-голямото предизвикателство“, разказва София Лорен в биографичната си книга. 

Здравословна храна и стриктен режим – тайната ѝ за идеална фигура

София Лорен сякаш остарява с финес. Дори и на над 80 години, тя има слаба фигура, която се дължи на здравословното хранене, към което се стреми. 

„Всичко, което виждате, дължа на спагетите“, шегува се тя, когато я поздравяват за нейната перфектна форма. 
Качественият сън и похапването начесто, но по малко са част от тайните на София Лорен за невероятния ѝ външен вид. Според запознати, тя няма нито една пластична операция, а това, че не изглежда като нейните връстнички, се дължи най-вече на режима ѝ, заради който ляга в 21 часа и става рано сутрин.

Един достоен живот в света на киното 

София Лорен живее с голямата си любов повече от половин век, но я губи през 2007 г. Режисьорът обаче успява да сподели с нея радостта ѝ от получаването на „Оскар“ за цялостно творчество, както и звездата на Алеята на славата в Холивуд.  

„Когато мисля за живота си, се чудя, че всичко това е било. То е като в приказките: имало едно време едно бедно момиченце, имало някога една млада жена, имало една актриса. Имало някога един горчив и същевременно прекрасен живот. Всичко си струваше“, споделя актрисата, която не съжалява за това, че е избрала пътя на славата. 

София Лорен

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари