IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почистване след празниците: 9 неща, които трябва да премахнете

17 януари 2022 10 30

Организирайте дома и себе си за новата година

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За много от нас празничният сезон е време на излишък – много храна, твърде много напитки и изобилие от подаръци. Дори тези, които се смятат за минималисти през по-голямата част от годината, може да открият, че са натрупали повече подаръци, декорации и консумативи за печене, отколкото им трябват.

Това прави седмиците непосредствено след празниците идеалното време да подредите вещите си, да разчистите и да дарите или продадете това, от което вече не се нуждаете. Ако изпитвате щипка преразход на празници, разчистването може да бъде умен начин да подредите дома си, като същевременно си върнете малко пари.

Вие най-добре знаете какво трябва да бъде организирано във вашия дом, но ако не сте сигурни откъде да започнете, ви предлагаме девет стъпки, които да направите като за начало. По този начин ще се отправите към новата година с по-подреден и по-спокоен дом.

Девет неща, които да премахнете от дома си

Празнични украси

Знаем, че украсяването на дома е един от най-приятните и забавни моменти през декември. При по-голяма част от нас то се е превърнало в семейна традиция, в която всеки член си има точно определена играчка за елхата, която поставя всяка година. Гирляндите, лампичките, орнаментите, венците – всичко това създава коледна обстановка още в началото на декември и ни зарежда с повече емоция и оптимизъм.

коледна украса

Снимка: iStock

Януари обаче е времето, в което да приберем цялата тази украса и да се върнем към старото си ежедневие. Колкото и да не ни се иска, елхата се сгъва, венците се поставят в кутията и лампичките угасват. Но преди да качите кашоните на тавана или да ги сложите в гардероба, помислете кое от тези неща повече няма да ви трябва. Кое изваждате всяка година и се чудите къде да го сложите, само защото ви е подарък от някоя баба или стара приятелка? Ако имате декорации, които не искате да използвате повече, просто ги изхвърлете.

Пособия за готвене

Освен с украсяването на дома, Коледа е предшествана и с направата на вкусни сладки, щолени, питки, тиквеници и баници. Всичко това изисква много време, внимание и умения, които понякога изсмукват цялата ни енергия. В допълнение в кухнята ни постоянно има тави, миксери и какво ли още не, които не знаем къде да сложим.

готвене, кухня

Снимка: Pixabay

Когато празниците приключат, тези пособия отново трябва да бъдат прибрани и често използваме цялата си сила, за да набутаме и последната тава в шкафа. Ако всеки път се ядосвате, че нямате достатъчно място за уредите си, направете един бърз преглед на пособията и решете от кое нямате нужда. Може да го дарите или да го продадете, ако е в добро състояние.

Зимни палта и аксесоари

До началото на януари, когато зимата е в разгара си в повечето райони, вероятно вече сте си купили подходящи дрехи, палта, шапки и ръкавици. Това обаче не означава, че нямате тоалети, които стоят забравени в гардероба и само заемат място. Сега е моментът да ги съберете и да ги дарите, ако все още са в добро състояние.

Електронната поща

Няма по-добро време от празниците, в което да осъзнаете с колко имейли сте били затрупани през годината. Най-вероятно сте се абонирали за различни рекламни брошури или оферти от всякакви сайтове, за които вече напълно сте забравили. Въпреки това те продължават да пълнят електронната ви поща и понякога могат да затрупат важен имейл.

жена, компютър

Снимка: iStock

Ако и тази година сте получили десетки писма, които не сте отворили, спрете абонамента си към тази услуга. Отделете няколко секунди, за да натиснете бутона „отписване“ и електронната ви кутия ще бъде много по-свободна.

Празнични рокли и тоалети

Продължаващата пандемия може да е отложила плановете ви за почивка отново тази година, така че вероятно много от нас имат празнични рокли или тоалети, които не сме имали шанс да облечем. Определете дали има вероятност да носите облеклото и настоящата година. Ако отговорът е не, дарете го. Ако пък е в отлично състояние, може да го продадете. Същото важи и за красивите празнични обувки, които е малко вероятно да носите в ежедневието.

Детски играчки

Ако вече не виждате пода в стаята на детето си, защото е покрит с играчки, значи е време да разчистите. Ако са достатъчно големи, оставете децата да бъдат част от процеса на вземане на решения кое точно да се запази и кое да бъде изхвърлено или дарено.

с деца

Снимка: Pexels

Създайте правило – като за всяка играчка, която искат да запазят, трябва да изберат една, която да се дари. Ако са в добро състояние, обяснете на детето си, че играчките ще отидат при друг човек, който наистина ще ги използва и много ще им се зарадва. Преди да дарите, не забравяйте да измиете играчките и да проверите дали няма нещо счупено по тях.

Коледни картички и хартия

Задръжте само най-важните картички, които носят сантиментална стойност и искате да изваждате всяка година, за да ги поставяте като украса. Всичко друго е добре да бъде рециклирано, защото само създава хаос и не ви върши работа. Ако държите някакви допълнителни картонени кутии или остатъци от опаковъчна хартия, които няма да използвате отново, време е да ги рециклирате.

Подаръци, които няма да използвате

Получаването на подарък, който знаете, че вероятно никога няма да използвате, кара много от нас да го задържат от чувство за вина. Понякога може да минат години преди най-накрая да се откажем от него, но това е грешка. Не изпитвайте вина, че някой ви е подарил нещо, което няма да ви влезе в употреба, а помислете как да извлечете полза от него.

коледен пуловер,

Снимка: iStock

Въпреки че някои подаръци може да ви се наложи да задържите, защото са от близки приятели, които често идват на гости и търсят точно този предмет, други могат да бъдат дарени или продадени. Може пък да ги подарите отново, но не на същия човек, от когото сте го получили.

Остатъци от храна

Ако празниците са оставили хладилника ви малко по-пълен от обикновено, не сте сами. Не се чувствайте обаче длъжни да изядете всичко. Може спокойно да изчистите хладилника като дарите храната, която знаете, че няма да може да изядете. Изхвърлете всичко, което е по-старо от пет дни, защото най-вероятно няма да е в срок на годност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари