IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазите домашните любимци по празниците?

13 декември 2019 10 50

Кучетата изпадат в паника от пиратките

Istockphoto

Дори и да нямате домашен любимец, сигурно сте слушали от приятели, че някои кучета и котки са особено чувствителни от определени шумове. А скоро предстоят празници и гърмежите са доста силни. Някои хора вече пускат пиратки по улицата, като това продължава поне до края на януари.

Освен за децата, които слагат всичко в устата си, много семейства трябва да се погрижат за своите домашни любимци. Не само кучета и котки, а някои птици и гризачи, също са изложени на риск по Коледа и Нова година.

Ето няколко основни неща, за които да внимавате по празниците, ако имате домашен любимец:

котка елха

Празнична украса

Най-различните орнаменти по елхата, най-вече лампичките и изкуствените елхи, са опасни за здравето на вашите любимци. Това коментира пред Healthline ветеринарният лекар Лени Кеплън.

Специалистът напомня, че много играчки могат лесно да бъдат съборени от някои животни като котки и кучета. Някои са с твърде остри ръбове или материал като стъкло или метал, който може да доведе до вътрешни наранявания, ако бъде погълнат. Едно от усложненията, което се получава често при разсеяни стопани, е запушване на червата, което се разрешава единствено с операция.

Запалените свещи на масата в хола или лампичките, включени в контакта, могат да предизвикат пожар и електрически удар, който да убие домашния любимец.

Как да се справим със загубата на домашен любимец?

Ограничете достъпа на домашния любимец до стаи с празнични декорации. Лесен начин за това е да сложите огради, които се използват за бебетата“, казва Кеплън.

Основни ястия по Коледа и Нова година, именни дни

По Коледа, Нова година и имените дни винаги има вкусни мръвки, руска салата и какви ли не гозби, които изкушават небцето на вашите любимци. А всеки знае, че някои са свикнали да си похапват, минавайки покрай масата. Дори и да не им давате от пържолата си, следете какво правят, защото по това време на годината има голяма вероятност да погълнат повече от необходимото за деня. Разни салами, шунки, майонеза и други, лесно ще претоварят стомаха на животните.

„Внимавайте, за да избегнете напълняването на вашето куче. Имайте подръка здравословни храни, с които да ги залъгвате от време на време“, казва ветеринарят. По думите му, голямото количество мазнини в празничните ястия причинява повръщане, диария, дехидратация, а при някои обстоятелства и панкреатит, при който се налага сериозно лечение.

кучета подаръци

Баклава, коледни сладки и други десерти

Онези, които имат кучета или котки, знаят какво става, когато те изядат нещо сладко. Всички десерти, които домакините приготвят по празниците, са потенциално токсични за животните, които отглежда семейството. Шоколадът и захарта са противопоказни, може да доведат до ослепяване.

Дръжте всички десерти в помещения, в които животните нямат достъп. Ако кучето, например, е в стаята, в която празнувате, поставете сладкишите нависоко, на място, което не може да стигне.

Алкохол

Спиртните напитки са изключително вредни за домашните любимци. Човек повръща и не може да стане от леглото, ако е прекалил с алкохола, а какво става с организма на едно малко същество?

Повръщане, диария, намалена концентрация, стрес... Това са нещата, които може да причините на вашия любимец, ако го оставите да приеме алкохол волно или неволно.

куче, елха,

Снимки: IStockphoto

Цветя

Ако имате любимец, сигурно сте свикнали да бута саксиите, да къса листа и да метете разхвърляната пръст след него. Но по празниците вашите гости могат да ви донесат букети с цветя, някои от които са силно токсични за животните. Например лилиите, бодливия имел и разни елхови клонки, използвани за декориране.

Доказано: Котките и кучетата намаляват стреса

Дори и кучето „да опита“ от коледната звезда или цветята, получени за имен ден, едва ли ще има фатален край за него, но няма да се размине със стомашни проблеми.

Пиратки и фойерверки

За да избегнете стресиране на животното и неистовото му тичане из стаята или възможността да избяга обзето от паника, поне няколко часа преди големите гърмежи го заведете на по-безопасно място. За предпочитане е то да е шумоизолирано или поне малко отдалечено от основния дразнител за ушите му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари