IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елизабет II ще бъде погребана със сантиментални бижута

14 септември 2022 14 30

Принцеса Ан и Камила са с аксесоари, подарени им от нея

БГНЕС

БГНЕС

Елизабет II няма да бъде погребана с някои известни бижута от нейната колекция, а по-скоро с такива, които имат сантиментална стойност за нея. Това твърди експерт, според когото в ковчега няма да бъдат поставени нейните скиптър и корона със скъпоценни камъни, както някои предполагат.

Според Лиза Левинсън, Елизабет II, която тя нарича твърде скромна, най-вероятно е пожелала да бъде погребана без лъскави аксесоари. Пред Metro тя посочва, че онова, което ще има по нея, са чифт перлени обеци и нейната златна сватбена халка, която тя никога не сваляше приживе.

Сватбеният пръстен на кралицата е бил на ръката на нейната майка, за сватбата ѝ през 1923 г. После ѝ е предаден, като оттогава тръгва традиция в кралския двор, според която брачните халки се правят от уелско злато.

След годежа на принц Уилям с Кейт Мидълтън, които вече не са херцог и херцогиня на Кеймбридж, кралицата подарява на внука си и неговата избраница парче уелско злато, което да се използва за изработката на техните брачни халки.

Експертът от „Светът на диамантите“ разкрива още, че годежният пръстен на покойния монарх може би ще бъде наследен от дъщеря ѝ. Принцеса Ан, която бе много близка с кралицата, със сигурност ще пази най-добре бижуто, изработено с диаманти от тиара, която е била собственост на майката на принц Филип – Алис Батенберг.

Колекцията на Елизабет Втора – с около 300 бижута

По думите на Левинстън, животът на Нейно Величество „винаги е бил свързан с наследството на кралското семейство в Обединеното кралство и Британската общност“. Ето защо, като невероятно скромна жена по сърце, тя не би пожелала да бъде погребана с най-известните си бижута, а ще ги остави за идните поколения.

„Нейните бижута формират голяма част от това наследство“, допълва тя.

Елизабет Втора

БГНЕС

По данни на Daily Mail, личната колекция на майката на Чарлз Трети включва около 300 бижута, Освен 98 брошки, тя съдържа 34 чифта обеци и 15 пръстена. Когато не са били носени от монарха, те са били съхранявани в галерията в Бъкингамския дворец.

От друга страна има и официална колекция, принадлежаща на британската корона. Тя се съхранява в Лондонската кула, като някои аксесоари в нея датират още от 17-ти век. Колекцията е много по-богата от личната на Елизабет II, като съдържа 23 000 диаманта, сапфири и рубини.

Принцеса Ан отдаде почит към майка си – с ценно за нея бижу

Междувременно британски медии отбелязаха факта, че докато ковчегът на кралицата пътуваше към Лондон за поклонението, принцеса Ан бе забелязана да носи най-ценните си обеци. Те са с перли, подарени от нейните родители по случай сватбата. Именно с тях тя бе и на погребението на принц Филип. И ето че ги е избрала отново, за да отдаде почит към своята майка.

Дъщерята на Елизабет бе до нейния ковчег, докато той бе пренесен от катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург, преди да бъде откаран със самолет до Лондон, след което отнесен с катафалка до Бъкингамския дворец. Облечена в елегантен черен костюм, 72-годишната Ан е прибрала косата си назад и носи перлените обеци Grima. Тях тя получава през 60-те.

Кралски биографи отбелязват, че въпросният комплект не стои на ушите на принцесата само по тъжни поводи. Освен за погребението на херцога на Единбург, тя ги носи по време на първото си кралско турне в Австралия, както и за празненствата за платинения юбилей на кралицата тази година.

Камила с брошка в чест на кралицата

Камила, Чарлз

БГНЕС

Проправяйки си път към Бъкингамския дворец, където британците ще се простят за последно с кралицата, беше уловена и колата на крал Чарлз Трети и неговата съпруга. Камила, която вече е кралица консорт, почете паметта на нейната свекърва, като носеше брошка, подарена ѝ от покойния монарх.

Изборът на бижуто е доста сантиментален. То представлява трилистник, украсен с диамант и тюркоаз, доказващ специалната връзка между кралицата и втората жена на нейния първороден син.

Жената на новия крал на Великобритания се присъедини към принцовете Уилям и Хари, техните съпруги Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, както и други кралски особи в Бъкингамския дворец – за пристигането на ковчега на кралицата. По-рано тази година – през март, за нейната обиколка в Северна Ирландия, тя бе забелязана да носи същата брошка.

Бъкингамски дворец,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари