IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сок от моркови – 6 доказани ползи за здравето

31 октомври 2020 10 30

Той е полезен за очите и кожата

Снимка: iStock

Есента е времето, в което трябва да помислим за по-хранителни ястия и сокове. Много от нас се отпуснаха покрай летните отпуски и напълняха. Есента обаче е своеобразно ново начало и ни дава възможност да започнем начисто и да се погрижим за фигурата и здравето си. 

Познат като периодът на настинките, сезонът е изключително неприятен за всеки от нас. Въпреки че природните красоти се редят една след друга, следващите месеци са истинско изпитание за нашата имунна система. На всичкото отгоре се намираме и в пандемия, което още повече влияе на психическото и физическото ни здраве.

грип, настинка,

Снимка: Pixabay

За да се подготвим за следващите месеци, трябва да започнем здравословна диета, която ще ни осигури нужните хранителни вещества и ще поддържа теглото ни в норма. Освен това е добре да заложим на полезни сокове, подходящи за есента. Най-често избираме плодове и зеленчуци, които може да намерим на пазара и са пресни. В това число се включват и морковите.

Морковите са подходящи за всичко – от салата до сок. И докато всички добре знаем ползите от този зеленчук, днес ще наблегнем на здравословните ефекти от пресния изцеден сок. Той се извлича от цели моркови и е изключително хранителен. Не само че осигурява калий и витамин С, но също така е много богат на провитамин А. За пиенето на сок от моркови се смята, че повишава имунитета и подобрява здравето на очите и кожата, наред с други предимства. 

Ето 6 впечатляващи ползи от сока от моркови

1. Изключително хранителен

Сокът от моркови е с ниско съдържание на калории, въглехидрати и в същото време съдържа многобройни хранителни вещества. В 240 мл сок се съдържат:

Калории: 96
Протеин: 2 грама
Мазнини: По-малко от 1 грам
Въглехидрати: 22 грама
Захари: 9 грама
Фибри: 2 грама
Витамин А: 225% от дневната доза
Витамин С: 23 % от дневната доза
витамин К: 31% от дневната доза
Калий: 15 % от дневната доза

Сокът от моркови също така осигурява каротеноидните пигменти лутеин и зеаксантин, които действат като антиоксиданти в тялото ви. Те се борят с нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Основният каротеноид в сока от моркови е бета-каротинът, който е отговорен за оранжевия цвят на зеленчука. При приема му, тялото го превръща във витамин А.

2. Подобрява зрението

Сокът от моркови съдържа големи количества хранителни вещества, които са полезни за очите. Най-съществена роля играе витамин А, който е важен за зрението. Няколко проучвания свързват приема на плодове и зеленчуци, които съдържат провитамин А, с намален риск от слепота и свързани с възрастта очни заболявания. 

моркови Pixabay

Снимка: Pixabay

Нещо повече, сокът от моркови е отличен източник на лутеин и зеаксантин – два други каротеноида, които се натрупват в очите и ги предпазват от увреждащата светлина. Редовният прием на тези каротеноиди може да намали риска от очни проблеми като дегенерация на макулата. 

3. Засилва имунитета

Сокът от моркови може да засили имунната ви система. Витамините А и С, намиращи се в него, действат като антиоксиданти и предпазват имунните клетки от увреждането на свободните радикали. 

Освен това, той е богат източник на витамин В6, който е необходим не само за оптимален имунен отговор, но и дефицитът му е свързан с отслабения имунитет. 

4. Контролира кръвната захар

Пиенето на малки количества сок от моркови може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар. Проучвания, направени при плъхове със захарен диабет, показват, че ферментиралият сок от моркови намалява кръвната захар и подобрява други свързани състояния. Това е така, защото той съдържа пробиотици, които са полезни бактерии, засягащи чревната флора, свързани с диабета.

Сокът от моркови има нисък гликемичен индекс – мярка за това колко една храна повишава нивата на кръвната захар. Консумирането на храни и напитки с ниско гликемично ниво може да помогне за подобряване на управлението на кръвната захар при хора с диабет. 

смути от

Снимка: iStock

По този начин сокът от моркови може да бъде добър заместител на плодовите сокове с висок гликемичен индекс. Важно е обаче да контролирате количеството на порциите, тъй като твърде големият прием може да повиши нивата на кръвната захар.

5. Подобрява здравето на кожата

Хранителните вещества в сока от моркови може да са особено полезни за здравето на кожата. 

250 мл сок осигуряват над 20% от дневната ви доза витамин С, който е необходим за производството на колаген. Това съединение е най-разпространеният влакнест протеин във вашето тяло и осигурява еластичност и здравина на кожата. Освен това витамин С действа като антиоксидант, за да предпази кожата ви от увреждането, което причиняват свободните радикали.

Бета-каротинът в сока от моркови също може да помогне на кожата ви. Едно проучване установява, че диетите, богати на каротеноиди, могат да я предпазят от ултравиолетовото лъчение и да подобрят външния ѝ вид.

6.  Подобрява сърдечното здраве

Сокът от моркови може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания. 

Първо, той е добър източник на калий – минерал, който играе важна роля за правилното регулиране на кръвното налягане. Доказано е, че диета с високо съдържание на калий предпазва от високо кръвно налягане и инсулт. Антиоксидантните съединения в сока също могат да са от полза за сърцето ви.

моркови istock

Снимка: iStock

3-месечно проучване при 17 възрастни с високи нива на холестерол и триглицериди установява, че пиенето на 480 мл сок от моркови на ден значително повишава антиоксидантите в кръвта и намалява окисляването на липидите, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

За какво да внимавате, когато пиете сок от моркови?

Докато сокът от моркови е напълно безопасен за повечето хора, има няколко предпазни мерки, които трябва да имате предвид. 

Някои сокове, особено прясно приготвените, може да не са пастьоризирани, за да се унищожат вредните бактерии. Бременните жени, възрастните хора, малките деца и тези с нарушена имунна система трябва да избягват непастьоризирания сок от моркови. 

Освен това пиенето на много големи количества може да доведе до каронемия – състояние, което оцветява кожата ви в жълто-оранжево, като резултат от високите нива на бета-каротин в кръвта. Въпреки че това не е вредно състояние, може да причини изключителни неудобства. Временно премахване на източници на бета-каротин от диетата ви обикновено решава проблема.

салата, моркови,

Снимка: Pixabay

И накрая, сокът от моркови има по-малко фибри от целите моркови и съдържа повече естествени захари. Тъй като ниското съдържание на фибри означава, че захарите му се усвояват по-бързо, прекаленото пиене може да повиши нивата на кръвната захар. 

Докато ниският гликемичен индекс на сока означава, че не повишава кръвната захар толкова, колкото другите сокове, все пак трябва да внимавате да нормализирате приема си. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари