IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селен: Чрез кои храни да си го набавим?

28 ноември 2020 18 00

Минералът е жизненоважен за имунната система

IStockphoto

В сезона на грипа и по време на пандемия, приемът на добавки е от особено значение за нормалното функциониране на организма. Селенът е един от минералите, от които тялото има нужда, за протичането на множество ензимни процеси. Той е жизненоважен за репродуктивното, сърдечното и когнитивното здраве, както и за работата на имунната ни система. Той понижава възпалението в тялото, което е причинител на инфекции, отблъсква свободните радикали и подпомага производството на хормони, особено тези на щитовидната жлеза.

Определян като силен антиоксидант, селенът трябва да присъства в менюто ни през зимата. Ето защо то трябва да бъде хем здравословно, хем разнообразно. Но според статистиките, поне 1 милиард души по света страдат от липса на елемента и не приемат достатъчно от него за ден.

От колко селен имаме нужда, за да бъдем здрави? 

Според предписанията на лекари, възрастните трябва да консумират поне по 70 микрограма селен на ден, като е препоръчително това да става чрез храни, а не само под формата на добавки.

Как да познаем недостига на селен? 

Симптомите при дефицит на селен могат да бъдат сбъркани с тези при някои заболявания. Но най-често проблеми с щитовидната жлеза, йоден дефицит, безплодие, понижена имунна система и честото разболяване през есента и зимата са знак, че е добре да проверите количеството на селен в тялото и да приемате повече.

селен

IStock

Кои храни да ядем, за да си набавим селен? 

Понякога нивото на селен в организма зависи от храната, която приемаме. Ако ядем предимно продукти, които са отгледани в бедни на минерала почви, нищо чудно да имаме недостиг. Също така хора, които не ядат месо, рискуват да понижат неговото количество в организма си.

Ето и най-пълноценните източници на селен: 

скариди, морски

Pixabay

# 1: Морски дарове

Морските дарове, особено рибата, са най-добрият източник на селен, пише HelathLine. Необходими са ви 1-2 порции на ден, за да получите препоръчителното количество. За целта яжте риба тон, скариди или сардини.

В случай, че сте веган или вегетарианец, може да ядете други храни от списъка по-долу.

# 2: Карантия

Ако не обичате морски дарове или сте алергични към тях, то може да включите в менюто си карантия. Изследвания показват, че друг голям източник на селен са черният дроб, бъбреци, дори мозък от някои пасищни животни.

По данни на SELF Nutrition Data, 2-3 порции сварен говежди черен дроб на ден, покриват целия дневен прием на селен.

бразилски орех

Pixabay

# 3: Бразилски орех

Те не са като нашите орехи, но са също толкова полезни, колкото и нашите. В бразилските ядки има много повече селен, отколкото в морските дарове.

Казват, че са ви нужни до две малки орехчета на ден, за да получите необходимата дневна доза от минерала. В един има между 60 и 90 микрограма.

# 4: Пилешко

Птичето месо е с високо съдържание на селен. За да получите поне 70 микрограма за деня, ще ви трябват поне 3-4 порции.

Въобще, пилешкото месо влиза в много режими за отслабване и натрупване на мускулна маса, както и менюта за здравословно хранене. Причината е, че е богато на протеини. В порция от 100 г има около 25 г белтъци. Освен селен, в него има фосфор и калий.

Около 24,5 мкг е количеството селен в 100 г пилешко месо.

пържени яйца,

Pixabay

# 5: Яйца

Няма как с едно яйце да си набавите достатъчно селен, но ако хапвате този животински продукт поне 3-4 пъти седмично, ще сте сигурни, че сте повишили неговото количество в тялото.

Според някои изследвания, в яйцата, добивани в големите птицекомбинати, при по-специфични условия, няма достатъчно селен. Ето защо, по-добре е за вашето здраве, когато искате да приемате повече от минерала, да си купите такива от домашно отглеждани кокошки, а не в изкуствена среда.


 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари