IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вегануари – предизвикателство за старт на 2022 година

5 януари 2022 14 30

Ако искате да проверите дали може да издържите без месо и млечни продукти, сега е времето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че традиционните решения, взети в началото на всяка година, често се провалят, има смисъл през януари да се чувстваме вдъхновени да премахнем част от старите си навици и да започнем начисто. Голяма част от нас се насочват към по-здравословния начин на живот, изпълнен с балансирано хранене и тренировки, опитвайки се да станат най-добрата своя версия.

Вече сме запознати със Сухия януари - предизвикателството, което ви кара да се откажете от алкохола, но има и друга възможност, с която да започнете новата година по-здравословно и това е веган диета. Както сигурно се досещате, това включва ядене на повече растителни продукти и отказването от животински през първия месец от годината.

Чудите се дали трябва да опитате Вегануари? Ето всичко, което трябва да знаете за това как да преминете към растителна диета и ползите за здравето и околната среда от това да станете веган за един месец.

Началото на Вегануари

Подобно на Сухия януари, предизвикателството Вегануари всъщност започна в Обединеното кралство през 2014 година, когато организацията с нестопанска цел Veganuary насърчи хората да опитат да станат вегани за месец януари. Преминаваме към 2021 година, когато уебсайтът на организацията съобщава, че повече от 500 000 души са се регистрирали и са обещали да опитат предизвикателството.

Разбира се, спазването на диета без животински продукти не е нищо ново. Световният ден на веганите е създаден през 1994 година и оттогава продължава да наблюдава ръст на последователите си. През 2014 година само 1% от потребителите в САЩ съобщават, че са вегани, като три години по-късно този брой скача на 6%. Много знаменитости помогнаха за увеличаване на популярността на веганството, включително Бионсе, която популяризира 22-дневната веганска диета през 2015 година.

растителна диета,

Снимка: iStock

Маркетингът на Вегануари по-специално се развихри през 2020 година, когато търсенията в Google на този термин сериозно нараснаха. Дори Холивуд взе под внимание веганството, като обяви, че наградите „Златен глобус“, които се проведоха на 5 януари 2021 година ще включват изцяло веганско меню.

Здравословни ползи от веганството

Диета на растителна основа, пълна с разнообразие от плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. Растителната храна е богата на фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и вода. Добавянето ѝ към начина ви на живот също така насърчава здравословния чревен микробиом.

плодове и

Снимка: iStock

А ползите за здравето от веганската диета могат да се видят дори от много малки усилия. В доклад от 2019 година, публикуван в списание Nature, авторите отбелязват подобрени нива на глюкоза, инсулин и холестерол, както и загуба на тегло и намалено възпаление за участниците, които поддържат растителна диета за три до 24 месеца.

Друго проучване от 2018 година показва, че участниците са намалили общия холестерол след като са били вегани само за четири седмици. Именно толкова продължава и Вегануари.

Ползи за природата от веганството

Разбира се, веганството носи със себе си здравословни ползи, но то също така може да е от полза и за планетата.

Проучване от 2018 година, публикувано в списание Nature, показва, че поддържането на диета с високо съдържание на животински продукти и преработени храни може да доведе до скок на свързаните с храните фактори, допринасящи за изменението на климата – включително замърсяването на водата и емисиите на парникови газове – с 90% до 2050 година.

Друг доклад от 2019 година показва, че диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, заедно с намалената консумация на червено месо, захар и рафинирани зърнени храни, не само има ползи за личното здраве, но е и най-здравословната диета за планетата.

веган

Снимка: iStock

Всъщност това е основната причина, поради която церемонията по връчването на „Златен глобус“ реши да премине към изцяло веганско меню миналата година. „Климатичната криза не може да бъде игнорирана и след като говорихме с нашите членове и приятели в общността, се почувствахме предизвикани да се справим по-добре“, каза президентът на Холивудската асоциация за чуждестранна преса пред Los Angeles Times. Според Лоренцо Сория, решението да се сервира храна на растителна основа, е опит да се направи малка стъпка в решаването на голям проблем.

Как да започнем с Вегануари?

Когато става дума за Вегануари, наистина няма причина да не увеличим приема на растителни продукти, пълнозърнести храни, здравословни ядки и семена. Едно нещо, за което експертите предупреждават, е да планирате храненията си, за да осигурите адекватен прием на вещества, особено ако планирате да бъдете веган завинаги.

Пълноценната, строга веганска диета изисква усилия и планиране. Ще трябва да обърнете специално внимание на калция, витамин D, В12 и омега 3, които не се намират достатъчно в растенията и други веган храни. Но какво да кажем за протеина? Боб, бобови растения, едамаме, тофу и киноа са богати на протеини опции, към които да посегнете при веганската диета.

веган

Снимка: iStock

Ако идеята да се откажете от сиренето и кашкавала завинаги изглежда трудна, все още може да се възползвате от ползите на включването на повече растения в живота си без да се ангажирате напълно с веганския план. Експерти казват, че може да комбинирате млечни продукти със зеленчуци и просто едно от храненията ви за деня да бъде изцяло на растителна основа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари