IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лунна диета – най-търсена в Google през 2021 г.

27 декември 2021 16 30

Ето кои са нейните предимства за организма

IStockphoto

IStockphoto

Повече информация на здравна тематика са търсили българите в Google през 2021-а. Освен материали за ваксините и издаването на зелен сертификат, хората у нас са искали да научат и за мерките за предпазване от пандемичното заболяване. Това показва статистиката на глобалната търсачка, която традиционно излиза в края на годината.

Може би няма да се учудите, че въпросът „Какво да ям...“ е на първо място. И като стана дума за похапване, ако разгледаме данните за диетите през 2021 г., ще видим, че лунната заема челно място по търсения в Google. Тя е следвана от „Зоната“ и режимът на Атанас Узунов, с които мнозина успяха да отслабнат през последните няколко месеца. По-надолу в списъка са менюто за 90-дневната диета, както и житната на учителя Петър Дънов.

Какво представлява лунната диета и кои са предимствата ѝ за организма?

Смята се, че Луната има мощно влияние върху тялото и в нейните определени фази човек може да отслабне и се освободи от токсините по-лесно. Важното е да знае кога точно са те.

зеленчуци, диета,

IStock

Според някои специалисти по хранене и диетика, през първата половина на лунния месец усвояваме храната и я съхраняваме „в резерв“, а след пълнолуние усещаме мощен прилив на енергия и склонност да я изразходваме активно. Затова борбата с наднорменото тегло е най-добра през периода на намаляване на Луната. По време на тази фаза апетитът на човек намалява и той може лесно да понесе дори най-тежката диета.

Доказано е, че при пълнолуние, водата навлиза по-лесно в клетките на тялото, докато при новолуние тя има способността да се премества в тъканите. Именно този процес може да се използва умело от хората, които искат да се разделят с няколко излишни килограма.

Лунната диета може да бъде с различна продължителност. Най-често хората се подлагат на нея за 24 часа или 6 дни подред. За да се постигне желаният резултат, е важно да се знаят отделните фази на Луната. А те са:

Новолуние – тя е почти изцяло затъмнена
Първа четвърт – нейната дясна половина е осветена
Пълнолуние – тя се вижда изцяло
Последна четвърт – само нейната лява половина е oсветена

Луна, фази

IStock

Основните предимства на диетата са, че лесно се изпълнява в ежедневието; балансирана е; рискът от така наречения йо-йо ефект не е голям.

Как да спазвате лунната диета?

Тя може да се спазва само един ден в месеца (при пълнолуние), два пъти месечно (при новолуние и пълнолуние) или във всичките 4 лунни фази (т. е. 4 пъти месечно за 24 часа).

Много важно е диетата да започне точно в момента, когато естественият спътник на Земята навлезе в нова фаза и се спре в същия час на следващия ден.

Какво е позволено и разрешено по време на лунната диета?

Не трябва да консумирате твърда храна, а само течности в рамките на 24 часа. За да увеличите ефекта, е препоръчително да приемате много вода (поне 3-4 литра на ден). Освен нея, можете да ядете прясно приготвени зеленчукови или плодови сокове, както и чай. Но не забравяйте, че те не бива да са подправени със сол или захар!

вода, тренировка,

IStock

Препоръчват се зеленчукови и плодови сокове, тъй като осигуряват на организма допълнителни хранителни вещества. Консумацията на чай е позволена, но е по-добре той да не е черен или зелен, защото съдържа кофеин. Освен това, нито мед, нито захар са позволени.

Не можете да консумирате алкохол, газирани напитки, мляко и кафе.

Бонус

Защо да изберете лунната диета?

Тя е чудесно средство за освобождаване от натрупаните токсини и водата, която се задържа поради неправилно и нездравословно хранене, стрес и други процеси в тялото. Чрез нея може постепенно да преминете към здравословна диета.

Спазвайки 24-часова диета само с течности (което е по-добрият вариант в сравнения с 6-дневната), стимулирате работата на бъбреците, премахвате токсините, укрепвате имунната си система и тялото се освобождава от излишната вода, пише Luckyfit.

Очаква се да загубите между 1 и 3 килограма от теглото си за 24 часа. Ако режимът на детоксикация се спазва еднократно във всяка от 4-те лунни фази, резултатите може да станат още по-добри.

диети, отслабване,

IStock

Важно е да знаете, че ако след приема само на течности се върнете към стария си нездравословен режим, то все едно сте били на лунната диета напразно. Ето защо помислете за правилно и постепенно захранване. Специалистите съветват след 24-часово гладуване първоначално да ядете лека храна – зеленчукови супи, ориз със зеленчуци, плодови салати, риба, постно месо и други.

Освен консумацията на течности, правете упражнения, да подобрите хранителните си навици. Приемайте по-малко мазнини и захар, като не спирате да пиете повече вода и други неподсладени течности.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари