IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетичните митове, развенчани през тази година

3 януари 2021 12 00

Храни за по-добра имунна система, чайове за отслабване и звездни режими

Снимка: iStock

Хранителните съвети непрекъснато се променят, като конкурентни и дори противоречиви препоръки се появяват от реномирани източници.

Дори в разгара на глобална пандемия, тази година не беше изключение. Хранителните съвети придобиха нова важност през 2020-а, когато хората се опитваха да намерят най-добрата диета за защита срещу коронавируса. Появиха се и нови модни режими, като метода на Mayr, а стари като алкалната диета отново се сдобиха с известност.

В същото време новите изследвания промениха мисленето ни за текущи тенденции като периодичното гладуване и веганството, както и разрешиха безкрайните дебати за забранени храни и напитки като кафе, алкохол и захар.

Ето какви диетични митове бяха развенчани тази година

Месото изгражда мускула

Потенциалните ползи за здравето от веганството са отдавна установени. Но 2020 година генерира рекорден интерес към диети без животински продукти. В тях се включиха и някои спортисти, като това още повече накара хората да погледнат встрани от месото. От професионални културисти като Торе Уошингтън до 65-годишният треньор Душан Дудас, има хиляди примери, които показват, че растителната диета също може да изгради мускулна маса.

Ако горните имена не ви говореха нищо, тогава ще ви дадем друг пример за знаменитост, преминала в отбора на веганите. Говорим за Лизо, която наскоро се похвали, че се чувства изключително добре, след като е изключила месото от менюто си. Към нея се присъединява и звездата от NFL Кам Нютън.

месо и

Снимка: Pixabay

Както при всяка диета, получаването на достатъчно хранителни вещества и правилният баланс са от ключово значение. По-специално за веганите, включването на източници на калций и витамини от група В заедно с растителни протеини е много важно не само за спортните постижения, но и за цялостното здраве.

Алкохолът е табу по време на диета

Докато изследванията продължават да се трупат, че многото алкохол е вреден за здравето, имаме добри новини за любителите на бира, вино и уиски.

Едно или две питиета от време на време няма да възпрепятстват напредъка ви в отслабването и изграждането на мускулатура. Проучванията са установили, че пиенето на малки количества алкохол, дори редовно, няма да попречи на подобряването на цялостната физическа форма. Прекаляването обаче може да навреди на тренировката ви, както може да ви каже всеки от нас, който е ходил на фитнес с махмурлук.

чаша вино,

Снимка: Pixabay

По същия начин алкохолните напитки не трябва да ви изваждат извън релси, дори ако не избирате нискокалорични версии. Просто бъдете сигурни, че пиете с умереност. Има доказателства, че алкохолът може да предложи някои предимства за здравето, тъй като изследванията показват, че пиячите имат по-добри резултати за физическо и когнитивно здраве.

Това е особено вярно, ако се придържате към богати на антиоксиданти напитки като червено вино, което доказано намалява възпалението, подобрява храносмилането и елиминира стреса.

Трябва да ядете алкални храни

Алкалната диета действа като модифицира pH баланса на тялото ви, за да помогне при загуба на теглото. След като ту се появяваше, ту изчезваше през годините, диетата отново е на мода тази година благодарение на Том Брейди и Гуинет Полтроу. Кели Рипа също публично възхвали хранителния режим.

Според експерти обаче не е възможно да промените киселинността на тялото си, нито пък е необходимо. Организмът ви поддържа правилното ниво на pH в кръвта, защото ако не го прави последиците ще бъдат пагубни. Алкалната диета може да има някои предимства, тъй като много от храните в нея са полезни за вас, но нещата, които забранява също са важни за организма ви.

зеленчуци, диета,

Снимка: iStock

Режимът изключва кафето и пълнозърнестите храни, за които много изследвания показват, че действат добре на тялото ви. „Като цяло алкалната диета не работи по начина, по който се твърди, че работи,“ казва диетологът Анди Белати пред Insider.

Диетите подобряват имунната система

През годината, когато глобалната пандемия беше водеща новина, не е изненадващо, че хората се фокусираха върху диети, които могат да повишат имунната система и да предотвратят болести.

Въпреки твърденията на много уелнес гурута, отказването от преработена храна и захар няма да презареди имунната ви система. Тялото не работи по този начин и макар доказателствата да свързват тези храни със здравословни проблеми с течение на времето, една поничка няма да повиши риска от заразяване с COVID-19.

храни за

Снимка: iStock

Макар че правилното хранене е важно за здравето, няма суперхрани или супердиети, които могат напълно да предотвратят, камо ли да излекуват заразна болест. „Ако сте били в контакт с коронавируса, няма значение колко портокали ще изядете“, казва д-р Карълайн Аповиан пред Insider. Вместо това е добре да се съсредоточите върху балансирана диета с разнообразие от хранителни вещества, които в дългосрочен план ще предотвратят хронични заболявания, които могат да компрометират имунната ви система.

Подсладителите са добър заместител на захарта

Всеки знае, че много захар е вредна за здравето. Има доказателства, че тя е свързана с рискове от сърдечни болести, затлъстяване, кариес и проблеми с черния дроб. Изследванията тази година обаче установиха, че изкуствените заместители може би не са по-добрата алтернатива.

захар, кафе

Снимка: Pixabay

Въпреки че са с нула калории, подсладителите са свързани с метаболитни нарушения, променящи начина, по който тялото управлява кръвната захар. Те също са асоциирани с повече апетит към сладкото, тъй като заместителите на захар могат да бъдат до 700 пъти по-сладки от нея. Проучване установи също, че те са свързани със същите рискове за здравето на сърцето като захарта.

Трябва да се откажете от кафето

Въпреки популярността на модните диети, които изключват кафето, нарастващият брой доказателства показват, че то носи съвсем малък риск за вас. Тази година изследване доказа, че една хубава чаша кафе е свързана със здравословни ползи като по-здрави кости, по-добро психическо и когнитивно здраве и по-нисък риск от хронични заболявания.

кафе, жена

Снимка: Pixabay

Тъй като кафето е сложно вещество, с повече от 1000 различни съединения, науката не е сигурна кои конкретни съставки дават най-много ползи. Кофеинът обаче със сигурност може да ви навреди, ако се консумира в излишък. Освен него, знаем, че в кафето се съдържат антиоксиданти и полифеноли, които са свързани с по-ниски нива на възпаление и по-добри чревни бактерии.

Чайовете помагат за отслабване

През лятото на 2020 година се появиха напитки, наречени „зареден чай“ и бързо набраха популярност в социалните мрежи. Обещаващи енергия без захар, по-бърз метаболизъм и изгаряне на мазнини, те съществуват от началото на новия век, но тази година бяха изключително популярни.

чай, грип,

Снимка: Pixabay

Според експерти обаче тези продукти са нерегламентирани, така че трудно може да се каже какво получавате и какво се съдържа в тях. Също така няма доказателства, че могат да помогнат при загуба на мазнини или забързване на метаболизма. „Имайте предвид, че ако нещо звучи прекалено добре, обикновено не е“, казва диетологът Бриджит Цайтли пред Insider.

Трябва да ядете в определено време

Въпреки конвенционалните съвети да избягвате въглехидратите след вечеря или изобщо да не ядете нищо след 22 часа, изследванията тази година развенчават идеята, че има „най-добро време“ за ядене, ако целите да отслабнете.

Проучване в началото на тази година установи, че яденето на обилна закуска изгаря малко повече калории, отколкото богата вечеря. Разликата обаче не е толкова голяма, че да има значение за постигането на по-добра фигура. Има доказателства, че пропускането на закуска е най-добрият начин да се отървете от излишните килограми.

салата, диета,

Снимка: iStock

Според експерти, няма универсално време за хранене, ако искате да отслабнете. Това, което действа, ще варира в зависимост от човека и се свежда до общите калории през деня, а не кога те са изядени. Изследванията показват, че яденето през нощта е свързано с по-голяма консумация на калории, тъй като хората са склонни да приемат повече преработена храна и алкохол.

По-скорошно проучване обаче показва, че ако калориите са в норма, яденето през нощта не причинява допълнително наддаване на тегло в сравнение с това през деня.

Методът Mayr е ефективна диета

Актрисата Ребъл Уилсън получи огромно внимание заради отслабването си тази година, като причината за нейния успех се крие в метода Mayr. Това е диета, разработена от австрийски лекар преди около век. Въпреки новото място на режима под светлината на прожекторите, съветите, които дава, далеч не са оригинални.

Повечето правила на метода са взети от различни диети, включително алкалната. Останалата част, която не присъства в другите хранителни режими, са просто лоши съвети. Не е нужно да дъвчете всяко едно парче по 40 пъти, както се казва в диетата. Също така няма нужда да се детоксикирате от захар, кафе, глутен и млечни продукти.

Ребъл Уилсън

Снимка: БГНЕС

Диетологът Сю Хейкинен казва, че от 20 години работи в тази сфера и никой не е идвал при нея, за да се похвали с метода Mayr. „Това не е популярна диета и има защо“, добавя тя.

Периодичното гладуване е най-добрият начин да отслабнете

През последните няколко години периодичното гладуване остана на диетичната сцена, като проучване след проучване затвърждаваха неговите предимства за дълголетие, метаболизъм и загуба на тегло. Хранителният план ограничава приема на храна до определен период от време всеки ден или всяка седмица.

Биохакерите и учените предполагат, че това осигурява някакъв присъщ здравословен тласък, може би чрез почивка на храносмилателната система. Според проучване от тази година обаче гладуването изглежда не стимулира загубата на тегло или други маркери за здравето. Това предполага, че предишните ползи, приписвани на този метод, може да се дължат на някаква друга променлива, като например намаляване приема на калории.

фастинг

Снимка: iStock

Всички тези развенчани митове трябва да ви покажат, че няма едно-единствено магическо решение, с което можем да отслабнем. Успехът се дължи на правилното хранене и редовните тренировки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари