Диета, пълна с повече мазнини сякаш не е от най-предпочитаните през последните няколко години. Причината е, че в много режими има повече нискомаслени и обезмаслени продукти. Ала забравяме за някои здравословни, които може да са ни от полза.
Истината е, че телата ни са създадени, за да се хранят с мазнини, като не всички им вредят. Кетогенната диета, например, както и някои други, набират все по-голяма популярност. Но повечето хора все още не могат да осъзнаят разликата между различните видове мазнини и това кои да ядат и кои не.
От понижаване на лошия холестерол и подпомагане на свалянето на наднорменото тегло, до осигуряване на блестяща коса и здрави нокти. Това са само част от предимствата на здравословните мазнини за организма.
Диета с мазнини - кои са най-полезните?
Ето няколко храни, съдържащи полезни мазнини, които да включите в менюто си.
1. Авокадо
Ползите от неговата консумация са многобройни. Той е един от най-здравословните плодове, които можете да консумирате. Да не говорим, че един кето режим не може да мине без мазнините, които има в него. Менюто с авокадо е богато на мононенаситени мазнини, което повишава нивата на добрия холестерол, докато понижава лошия.
Зеленият плод се препоръчва при много диети, защото е пълен с витамин Е. Той помага в борбата с увреждането на свободните радикали, повишава имунитета и действа като хранително вещество против стареене на кожата.
Снимка: iStock
Авокадото е богато и здравословни протеини. Всъщност има повече от всеки друг плод. Препоръчва се дори при бременни, защото има в себе си и фолиева киселина - важен микроелемент, намаляващ вродените дефекти при растежа на бебетата.
2. Масло и гхи
Из магазините има много подобни на маслото продукти. Например маргарин. Те не са препоръчителни, но истинското масло съдържа здравословни мазнини. Затова не се чудете защо влиза в списъка с продукти за вашата диета.
Омега-6 и омега-3 мастните киселини, открити в маслото, помагат на мозъка ви да функционира правилно и подобряват здравето на кожата. Тези две мастни киселини се считат за основни, което означава, че тялото се нуждае от тях. Тъй като не ги произвежда само, трябва да си ги набавяте от време на време.
Маслото също е богато на мастноразтворими витамини и микроелементи, включително полезният селен - мощен антиоксидант. Междувременно индийската версия на маслото бързо се превръща в любима по целия свят. То се нарича Гхи (пречистено) и може да се използва за готвене на ястия при по-висока температура.
Снимка: Pixabay
Гхи зарежда тялото с мастноразтворимите витамини А и Е. Те се усвояват най-добре от тялото, когато идват от високомаслена субстанция. След това се съхраняват в стомашно-чревния тракт, поддържайки баланса на метаболизма и храносмилането. Освен това не съдържа лактоза и казеин, което го прави фантастична алтернатива на обикновеното масло, ако страдате от чувствителност или непоносимост към лактоза.
Тази здравословна мазнина остава свежа няколко седмици при стайна температура, но можете да увеличите нейната трайност, ако я съхранявате в хладилник.
Кога горим повече мазнини – сутрин или вечер?
Мазнини в корема или бедрата – кое е по-опасно?
5 причини да трупате мазнини около корема
3. Кокосово масло
То оглавява класациите като един от най-здравословните варианти на олио за готвене. Доказано е, че то е богато на мастни киселини, които са лесни за смилане от тялото ви, доставяйки на клетките нужната енергия.
Снимка: iStock
Мастните киселини в кокосовото масло помагат за подобряване на мозъчната функция и паметта. Освен това голямото количество естествени наситени мазнини в него повишават добрия холестерол и насърчават здравето на сърцето. А антиоксидантите в него го правят ефективна противовъзпалителна храна за потенциално намаляване на симптомите на артрит.
Кокосово масло – най-добрите начини да го включите в красотата си
Маска за коса с кокосово масло – кога е най-подходяща?
Кокосово масло срещу зехтин – кое е по-здравословно?
5. Мазни риби във вашата диета
Може да добавите към менюто си сьомга, сардини, скумрия и аншоа. Те са пълни с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които са изключително важни. Тези мазнини се считат за незаменими мастни киселини. Тялото не е в състояние да ги произвежда само, което означава, че трябва да ги получим чрез консумация на храни като мазни риби.
Има три различни вида омега-3 мастни киселини: ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). Предпочитаните източници на омега-3 са DHA и EPA, които се откриват в морски дарове като сьомга и сардини. ALA, от друга страна, се намира в ядки и семена и някои зеленчуци брюкселско зеле.
Снимка: Pixabay
Тялото е в състояние да превърне ALA в използваеми DHA и EPA до известна степен, но това не е толкова ефективно, колкото получаването на DHA и EPA директно от хранителни източници.
Ако мазната риба не присъства във вашата диета толкова много, може да помислите за прием на рибено масло, масло от крил, масло от черен дроб на треска или вегетарианска алтернатива като масло от водорасли. Те са богати на омега-3 мастните киселини, от които се нуждаете, за да се борите с възпалението и имате силен имунитет.
6. Ядки и семена
Нещо, което ще допадне на вегетарианци и вегани, които искат да минат на диета с полезни мазнини. Те са достъпни и може да се приемат между основните хранения.
Редовната консумация на ядки и семена понижава лошия LDL холестерол, за да поддържа артериите чисти и сърцето ви здраво. Подобно на други храни, богати на омега-3, те също са полезни и за мозъка. Някои видове дори се препоръчват за подобряване на настроението и преодоляване на депресията.
Орехите са с високо съдържание на мазнини, като бадемите, например, са пълни с витамин Е. Други ядки, на които да разчитате за вашата диета, са лешниците, бразилските орехи и макадамия. Всички са богати на олеинова киселина.
Снимка: iStock
Можете също така да изберете сусамов тахан, който да хапвате с ябълка или друг плод за закуска. Що се отнася до семената, лененото семе и чиа са най-подходящите източници на здравословни мазнини. И двете са с високо съдържание на фибри, както и ниско съдържание на въглехидрати. Ето защо спокойно ги добавяйте към вашето кисело мляко или смутитата, които си приготвяте с плодове и зеленчуци.