IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети от аюрведа – как да се справим със стреса

13 ноември 2023 08 30

Есента и зимата може да бъдат доста трудни периоди

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали семейството ви я е практикувало през целия си живот или съвсем наскоро сте започнали да се занимавате с практиката, повечето от нас вече са чували за аюрведа. Древната природна медицинска система, датираща отпреди повече от 5000 години, е холистичен подход ум-тяло-дух към здравето и благополучието, предоставящ инструменти, за да живеете най-добрия си живот във физически, умствен и духовен план. 

С други думи, аюрведа може да се счита за майка на всички уелнес практики. Въз основата на вярването, че всеки човек има уникална комбинация от трите аюрведични доши, известни още като здравни типове или енергийни модели – вата, питта и капха – целта на практиката е да постигне правилния баланс на всеки елемент за оптимално здраве. 

Ако сте се чувствали тъжни, разсеяни или по-тревожни от обикновено, аюрведа има отговор и за това. Есента се счита за сезона на вата и е известна още като време на повишена тревожност, тъй като вата е най-податлива на възходи и падения в живота. Добрата новина е, че има няколко аюрведични съвета, които могат да ви помогнат за намаляване на стреса по холистичен начин – чрез диета, упражнения и трансформиращи ритуали за грижа за себе си. 

Съвети от аюрведа – как да се справим със стреса

1. Поддържайте ежедневен график

Промяната в сезоните изисква актуализирани процедури за поддържане на баланс и съответствие с природата. И тъй като стабилността на вата може да бъде компрометирана от неорганизирано планиране и липса на сън, се препоръчва да отделите допълнително време за себе си и за качествен сън. Известно е, че безсънието влияе на настроението и емоционалното здраве, което в крайна сметка може да влоши безпокойството. Следвайте последователен график за сън, състоящ се от 7-8 часа, и установете рутина за почивка. Разтриването на краката с масло преди лягане, особено с такова, напоено с растителни продукти, предизвикващи релаксация, може да подпомогне тялото ви да направи прехода от ден към нощ по-безпроблемен, като ви подготви за непробуден сън. 

спане, маска

Снимка: iStock

Що се отнася до сутрешната ви рутина, изпробвайте различни практики, за да определите за какво тялото ви жадува в момента. От медитация до пиене на топла вода с лимон и сухо четкане, има много аюрведични ритуали, които са полезни за сутринта. Въпреки това, добавянето на твърде много към ежедневието ви наведнъж може да причини повече стрес от всичко друго, така че започнете бавно. Без значение как решите да прекарате началото на деня си, ключът е да сте в хармония с ума и тялото си. 

2. Излезте на слънце

Според експерти по аюрведа, светлината може да ви помогне да поддържате нивата на стрес под контрол. Лошата новина е, че с по-малко часове дневна светлина и облачни прогнози, в допълнение към характеристиките на вата, ние сме по-податливи на безпокойство през есента и зимата. Тук аюрведа идва на помощ. Препоръчва се през зимата и есента да се събуждате с изгрев слънце, за да имате повече време слънчева светлина. Така че отложете времето за излежаване, след като ви звънне алармата, за да се почувствате по-добре. 

йога, поздрав

Снимка: iStock

Установено е, че слънчевите лъчи повишават успокояващия и повишаващ настроението хормон серотонин и може да ви помогне да получите най-добрия сън в живота си. Поглезете ума и тялото си с повече слънчева светлина, независимо дали това изглежда като разходка около блока, слизане в парка или отпиване на топла вода с лимон навън.

3. Движете се

С прехода към по-студено време идват промени в тялото и има основателна причина. Аюрведа почита промяната – вътрешно в нас и външно в нашата среда. Това време на годината споделя много качества, които отличават вата – студено, сухо, грубо, подвижно. За да балансирате енергията, придържайте се към леки, спокойни и генериращи топлина упражнения, като гореща йога, пилатес или бързо ходене. Ускоряването на пулса ви засяга мозъчната химия, увеличавайки анти-тревожните неврохимикали, като серотонин.

йога, дишане,

Снимка: iStock

Редовните, нежни упражнения контролират подвижния характер на вата. Включете основни сгъвания напред в седнало положение като Paschimottanasana – навеждане напред в седнало положение – във вашето ежедневие. За да увеличите силата и стабилността, опитайте да експериментирате с изправени позиции като Virabhadrasana II, известна още като Поза на войн. Както винаги, обърнете внимание на сигналите на тялото си и разчитайте повече на възстановителни пози или разтягане, ако се чувствате изтощени.

4. Променете диетата си

Със студените, сухи вата вибрации, пренасочването на хранителните ни навици към предимно топли, заземяващи храни и напитки и продукти през сезона е идеално. Всички сме чували поговорката „Храната е лекарство“, а сезонното хранене прави крачка напред, като създава по-голямо чувство за хармония и баланс с околната среда. Резултатът? Може да ни помогне да бъдем по-адаптивни към промяната и да практикуваме внимателност, която противодейства на размишленията и тревожността. 

Добавете здравословни мазнини и масла към ястията ви, като авокадо, кокос, маслини, мътеница, сирене, яйца, пълномаслено мляко, ядки, семена, горски плодове, пъпеши, тиквички и кисело мляко. Посегнете към варени пълнозърнести храни, кореноплодни зеленчуци и обилни супи. Запазете студените храни, ледените бири и сухите междинни ястия за лятото.

авокадов тост

Снимка: iStock

Също така не подминавайте ефекта на аюрведичните билки върху храносмилането и подобряването на психичното здраве. Адаптогенните билки като индийски женшен и брахми са особено полезни през сезона на вата, тъй като помагат за балансиране на свръхактивния ум и засилват естествените реакции на тялото за управление на стреса. Добавете ги към печива, овесени ядки или сутрешната си чаша кафе. Избягвайте тежки ястия на вечеря, за да предотвратите смущения в моделите на съня ви.

5. Практикувайте внимателност

В нашата забързана култура ние или вървим с пълна скорост, или сме на автопилот. И така, как да съсредоточим вниманието си върху настоящите преживявания и да осъзнаем по-добре нашите усещания, мисли и чувства без осъждане? Радостта и спокойствието се случват, когато отклоните вниманието си от проблемите и вместо това се концентрирате върху осезаеми неща, които можете да изпитате със сетивата си. Внимателността помага за намаляване на тревожността и депресията, като ни учи как да реагираме на стреса с осъзнаване на случващото се в настоящия момент.

медитация istock

Снимка: iStock

Освен дихателните упражнения, медитацията и движението, топлите масла ни помагат да се върнем към настоящия момент. Те могат да бъдат мощни съюзници в подкрепа на вашата практика на внимание чрез обонятелните и трансдермалните ползи от техните мощни съставки. Тактилен елемент като аромат може да бъде прекрасно напомняне за вашия ангажимент да останете здраво стъпили на земята и балансирани през целия ден. Дръжте етеричните масла подръка през целия ден за бързо помирисване или разтриване на слепоочията, за да внесете малки моменти на внимание в деня си.

Аюрведа помага за добър сън

Как да преодолеем есенната умора с аюрведа?

Според аюрведа: Кои плодове да похапваме често?

6. Вслушайте се в кожата си

Време да помислите за промяна не само на дрехите, но и на рутинната грижа за кожата. По това време от годината тя се нуждае от допълнително внимание, за да остане хидратирана и подхранена, защото може да стане по-грапава и суха. Мислете за кожата си като за индикатор за вашето вътрешно здраве. Когато кожата ви сияе, има вероятност емоционалното ви състояние да е на същото ниво. Грижата тук е форма на грижа за себе си и преминаването през всички различни стъпки може драматично да намали нивата на стрес. 

Това не означава, че трябва да преразгледате цялата си рутинна грижа за кожата – няколко дребни корекции ще свършат работа. Поддържайте тялото и кожата хидратирани отвътре, като пиете много вода. Що се отнася до съставките и продуктите, за които да внимавате, използвайте нежни почистващи препарати, които не олющват, тонери на основата на алое и розова вода и подхранващи масла, които поддържат ефективна бариера срещу загуба на влага. 

розова вода

Снимка: iStock

Розовото масло е отлично за хидратиране и подхранване на суха или зряла кожа, докато етеричното масло от тамян действа на клетъчно ниво, за да насърчи клетъчната регенерация, необходима за борба с фините линии. Маслото от нар, богато на мастни киселини, възвръща стегнатостта и еластичността.

7. Направете си масаж

Когато става дума за аюрведична грижа за себе си, самомасажът е върховен, особено през есента, като ефективен метод за успокояване на вата. Любовният, щедър, аюрведичен самомасаж, известен също като абхянга, е едно от най-полезните упражнения за нашето благополучие. Това ни заземява и ни позволява за момент да оценим тялото и ума. Когато се прави по умишлен, терапевтичен начин, може да помогне за увеличаване на кръвообращението, намаляване на възпалението, увеличаване на дълголетието и изчистване на всякакви телесни пречки, включително схващане, тежест и блокажи.

кожа, лице,

Снимка: iStock

За да се даде възможност на ефектите от самомасажа да излязат наяве, използвайте топло сусамово или синапено масло през есенните и зимните месеци заради техните свойства за дълбоко премахване на стреса на тъканите и насърчаване на здравето на ума и тялото. Започнете с втриване на топлото масло между ръцете си, след което го масажирайте в скалпа. След това преминете от лицето надолу към краката си, като използвате кръгови движения по ставите и костите.

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари