IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между пърхот и сух скалп?

13 декември 2023 10 50

Разберете как да се погрижите за всяко едно състояние

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сърбящ, лющещ се скалп? Може би си мислите, че това е пърхот, но пърхотът и сухият скалп са два напълно отделни проблема. Може да е трудно да се направи разлика между двете, особено когато се мъчите да успокоите кожата на скалпа си, така че да се почувствате по-добре.

А ето и експертното мнение за това какви са разликите между сух скалп и пърхот:

Какво е пърхот?

Според сертифицирания дерматолог д-р Блеър Мърфи-Роуз пърхотът е хронично състояние – често считано за лека форма на себореен дерматит – което се появява и изчезва с времето. В най-очевидната си форма пърхотът се представя като забележими бели люспи.

„Пърхотът се причинява от издигане на гъбички по повърхността на скалпа“, казва д-р Блеър Мърфи-Роуз. „Основната разлика между пърхота и сухия скалп е, че пърхотът е действително медицинско състояние, докато сухият скалп е просто проблем с хидратацията“, казва той.

Какво е сух скалп?

Въпреки че както сухотата, така и пърхотът могат да предизвикат сърбеж и лющене на скалпа, сухият скалп не е непременно хронично състояние и може да се подобри чрез лесни корекции в рутинната ви грижа за косата. Сухият скалп може да се подобри с по-рядко миене с шампоан. Възможно е да имате както сух скалп, така и пърхот, поради което повечето хора трудно правят разлика между двете.

Причини и симптоми на пърхот

Причини за пърхот

Пърхотът често се свързва с „мръсен скалп“ и цялостна идея за „лоша лична хигиена“, докато в действителност може да се случи на всеки.

Ето как: Свръхактивни мастни жлези 2 и растеж на гъбички: „Причината за пърхота не е напълно разбрана, но често се свързва с прекомерно производство на мазнини и свръхрастеж на гъбички, особено Malassezia sp, по скалпа“, казва Мърфи-Роуз. „Скалпът съдържа изобилие от космени фоликули с мастни жлези, които произвеждат големи количества себум – мазна субстанция – създавайки идеална среда за процъфтяване на гъбичките.“ И когато сдвоите тези гъбички с излишната мазнина, микроскопичните мъртви кожни клетки, които обикновено биха се отделили незабелязано, се слепват на бучки, които се проявяват като малки, но забележими бели люспи.

Гъбичките по скалпа са напълно нормални и обикновено се контролират от имунната система. „Има определени причини, които понижават имунното състояние на скалпа, като ниски нива на витамин D3 или феритин, генетична история, строга диета, влошаващи косата и скалпа продукти или алергии“, обяснява Мърфи-Роуз, като отбелязва, че всички тези фактори могат да повлияят на това дали гъбичките ще процъфтяват по скалпа ви или не.

Стресът също се свързва с пърхота

Въпреки че основната причина за пърхота е гореспоменатото развитие на гъбички, Mayo Clinic съобщава (и базираният в Ню Йорк дерматолог д-р Робин Гмирек се съгласява), че стресът също може да повлияе и на здравето на скалпа ви и следователно може да бъде друг виновник във войната срещу белите люспи. Този „стрес“ може да бъде психологически – като проблеми във връзката – крайни срокове за работа и т. н., или може да бъде физически стрес върху тялото ви, като настинка, борба с болест, операция или просто изтощение.

Симптоми на пърхот:

- Сърбящ скалп и/или вежди
- Забележими бели люспи
- Потенциално зачервяване

Най-често срещаният признак на пърхот е, когато започнете да забелязвате бели люспи, падащи от скалпа към раменете и гърба ви, докато разресвате или разрошвате косата си. Разбира се, преди да се появят такива люспи, всички експерти казват, че най-вероятно първо ще се появи сърбеж.

Причини и симптоми на сух скалп:

- Неспособност за производство или задържане на влага
- Прекомерно миене
- Дразнене от продукти за грижа за косата
- Слънчево изгаряне
- Климат

Според експертите, сухият скалп се появява по същия начин, както сухата кожа: когато не произвежда или не задържа достатъчно влага. Важно е да разберете, че можете да измиете хидратацията на скалпа си, ако къпете косата си с  шампоан твърде често. Нещо повече, това, с което я миете, също може да доведе до изсушаване – ето защо е толкова важно да използвате добре формулирани продукти за грижа за косата, предназначени да хидратират вашите кичури, без да ги утежняват.

Като оставим настрана продуктите и душовете, Мърфи-Роуз казва, че климатът (помислете: сезонен и целогодишен; високи нива на топлина или студ и ниски нива на влажност) и прекомерното излагане на слънце, както и генетиката също могат да доведат до сух скалп.

Симптоми на сух скалп

- Сърбящ скалп
- Суха коса
- Малки, едва забележими люспи

Според Марина Перкович, стилист и експерт по скалпа в Eliut Salon, много малки люспи могат да се появят в резултат на прекомерна сухота, точно както могат да се появят на лицето ви през най-суровите сезони на годината.

Един от най-лесните начини да разберете разликата между пърхот и сух скалп е външният вид на люспите. Люспите от пърхот са склонни да бъдат много по-големи и невероятно видими. Лющещият се сух скалп обикновено е много по-фин.

Профилактика и лечение

Срещу пърхот

Използвайте лечебен шампоан, формулиран специално за пърхот или себореен дерматит поне два пъти седмично. Таблетки с омега-3 (или приема на храна, съдържаща тези мастни киселини) също могат да намалят количеството на растежа на гъбичките и лющенето.

Приемайте добавки с витамин D3. Според Американската академия по дерматология витамин D помага да се забави скоростта на клетъчен растеж, което може да бъде фактор за по-екстремни случаи на пърхот и псориазис.

Заредете рутинната си грижа за косата с масло от чаено дърво. Това масло е противовъзпалително и антимикробно, което го прави чудесен вариант за възстановяване на баланса на скалпа.

Опитайте медитация (и/или упражнения). Високите нива на стрес могат да предизвикат пърхот и прекомерно лющене. Колкото по-спокойни сте, толкова по-малка е вероятността да имате пърхот.

Срещу сух скалп

Опитайте лечение на скалпа с рутинна грижа за косата с продукт, създаден специално за комфорта и благосъстоянието на скалпа. Има продукти за нежно ексфолиране на скалпа, като същевременно го хидратират дълбоко с масла. 
Използвайте овлажняващ, нежен шампоан и балсам: тъй като сухият скалп може отчасти да се дължи на раздразнение. Когато търсите нежни шампоани, ще искате да избягвате ароматите и етеричните масла и да се насочите към хидратиращи, успокояващи съставки като алое вера и овесено мляко.

Елиминирайте продуктите с алкохол като основна съставка: Много продукти за грижа за косата се правят с алкохол. Когато алкохолът е основната съставка, това е особено тревожно. Поради тази причина, когато търсите най-добрите продукти за грижа за косата за вашите цели, се уверете, че нито един от тези, за които отделяте място в рутината си, не съдържа алкохол в първите пет до 10 съставки. 

Мийте по-рядко: Не забравяйте, че можете да отмиете естествените мазнини от скалпа си, ако използвате шампоан твърде често. Винаги използвайте хладка (не гореща) вода, когато се къпете. Горещата вода изсушава кожата още повече.

Добавете овлажнител към дома си: Част от това да имате сух скалп се свежда до климата, в който живеете. 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари