IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 признака, че вашите пробиотици наистина действат

10 януари 2024 10 40

Правилните пробиотици могат да подобрят цялостното ви здраве по няколко начина 

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пробиотиците – наречени „добри“ или „полезни“ бактерии от здравните специалисти – са живи бактерии и дрожди, които помагат да поддържате червата си здрави и подобряват храносмилането. Въпреки това, когато започнете да увеличавате приема на пробиотици (или чрез добавки, или като ядете храни, богати на пробиотици, като кисело мляко), невинаги е лесно да забележите признаците, че пробиотиците действат.

„Няма магически издайнически признаци, че пробиотиците действат, но може да забележите подобрение в коремната болка, подуването на корема, възпалението и теглото“, казва д-р Кумкум Саркар Пател, сертифициран гастроентеролог за Popsugar.

Ако се приемат по предназначение, пробиотиците могат да възстановят и подобрят вашата чревна среда, или „флора“, и цялостното здраве по няколко начина. 

Ако почувствате следните 6 подобрения след прием на пробиотици, вероятно те действат правилно:

1. Намалена коремна болка и дискомфорт

Въпреки че може да звучи доста общо, оказва се, че намаляването на общите стомашно-чревни симптоми е един от най-лесните начини да разберете дали вашият пробиотик действа. „Намаляването на разтягането, наложено на тънките черва и дебелото черво, което обикновено се причинява от „лоши“ бактерии, може да доведе до намаляване на болката и дискомфорта в коремната област“, казва д-р Джулия Хюз, гастроентеролог, за Popsugar.

2. Намалено подуване и газове

Подобно на начина, по който пробиотиците могат да помогнат за премахване на стомашно-чревните симптоми чрез по-разнообразна чревна флора, те също могат да намалят ферментацията и подуването, причинено от нездравословния баланс на чревните бактерии. „Когато „добрите“ бактерии преобладават, те могат да намалят производството на излишни газове и раздуването в червата“, казва д-р Хюз.

3. Повишена редовност на движенията на червата

Може би сте чували слуховете, че приемането на пробиотици може да ви помогне да имате по-редовен стомах? Но наистина ли е така? Според експерти, да. Пробиотиците могат да помогнат за регулиране на чревната подвижност, както и движенията на червата. „Чрез раздвижване на червата и изпразването им, много хора изпитват облекчение от запек и други коремни болки“, казва д-р Пател. Д-р Хюз добавя, че тази полза може също така да облекчи диарията и други нередовни движения на червата.

4. Подобрено храносмилане

Диета, богата на здравословни, цели храни и пробиотици, може да помогне на червата ви да се чувстват физически по-добре, отчасти поради ефекта си върху храносмилането. „Балансираната чревна флора може да помогне с храносмилането на храната всеки ден и в определени ситуации дори да помогне за намаляване на симптомите на лошо храносмилане, диспепсия и муден мотилитет“, обяснява д-р Хюз.

5. Подобрен имунитет и енергия

Ако се чувствате по-енергични и наскоро не сте били поваляни от настинка, възможно е вашите пробиотици да са помогнали или да са изиграли определена роля в това. „Поддържането на здрав чревен микробиом също може да повиши имунитета и енергията, като подпомогне правилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества“, обяснява д-р Хюз. „Така че не само микробиомът е отговорен за пряката ни защита срещу инфекция в червата, той също така допринася за цялостното ни благосъстояние, като ни позволява да използваме ефективно това, с което храним тялото си.“

6. Намалено възпаление на червата

Тъй като пробиотиците помагат за поддържане на здрав чревен биом, хората с възпалително заболяване на червата или други подобни възпалителни състояния може да забележат облекчение след приема им. „При определени популации пациенти, живите пробиотици, в комбинация с традиционното медицинско лечение, са помогнали за намаляване на възпалението в тънките и дебелото черво“, казва д-р Хюз.

Въпреки че проявяването на една, две или всички тези промени може да е знак, че вашите пробиотици действат, д-р Пател обяснява, че това е много индивидуално и зависи от чревната флора на всеки човек. „Няма определено време за пробиотиците да „влязат“ или няма незабавни причинно-следствени реакции, наблюдавани при приема на пробиотици, тъй като те участват в сложна мрежа от реакции за регулиране на психическото, чревното и имунното здраве“, казва тя. 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари