IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осемте най-добри алтернативни тренировки за хората, които мразят фитнеса

14 януари 2024 10 30

Има множество форми на физическа активност, които могат да ви осигурят ободряваща промяна в живота

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Спортът има толкова много положителни ефекти както върху тялото, така и върху ума, ето защо физическата активност е жизненоважен компонент на здравословния начин на живот. За много хора обаче атмосферата на обикновена фитнес зала може да бъде невдъхновяваща, неприятна и дори ужасяваща. Добрата новина е, че дори да не ходите на фитнес, има множество други форми на физическа активност, които могат да ви осигурят ободряваща промяна в живота.

Ще разгледаме осемте най-добри алтернативни тренировки, подходящи за хората, които имат алергия към фитнес залите. Тези алтернативни тренировки предлагат разнообразни възможности за посрещане на различни предпочитания и фитнес цели. А ето и кои са тези видове тренировки:

1. Бягане и джогинг на открито

Поддържането на тялото във форма може да бъде едно от най-лесните и едно от най-забавните неща за правене. Чувство за независимост и връзка с природата може да са енергизиращи, могат да бъдат придобити чрез бягане или джогинг в близкия парк, по живописни пътеки или дори в квартала ви, из по-тихите и зелени улици. Това е алтернативен вид упражнение, което е едновременно достъпно и евтино, защото всичко, което изисква, е да завържете обувките си за бягане и да излезете навън, за да потичате. Освен това, това е фантастичен вид сърдечносъдово упражнение, което може да помогне за изграждане на издръжливост, изгаряне на калории и подобряване на психическото благополучие.

2. Йога: Релакс, движение и увеличаване на гъвкавостта

Йога е отличен вариант за хора, които търсят вид упражнения, които не само подобряват физическата форма, но също така насърчават умствената яснота и релаксация. Практикуването на йога се състои от поредица от пози и разтягания, които освен че насърчават вниманието и намаляват стреса, подобряват гъвкавостта, баланса и силата на човека. Има много различни форми на йога за изследване, което я прави адаптивна и за начинаещи, и за напреднали. Някои хора се наслаждават на по-успокояващата хатха йога, докато други предпочитат по-енергичния виняса поток. Спокойната атмосфера на йога студио или практикуването на йога у дома с успокояваща музика е приятна промяна на темпото за много практикуващи, които я предпочитат пред шумната и хаотична обстановка на традиционната фитнес зала.

3. Танцувайте, за да постигнете вашите фитнес цели

Тези, които обичат да движат тялото си в такт с ритъма, могат да се възползват от динамична и приятна алтернативна тренировка под формата на танци. Всеки може да намери стил на танц, който му подхожда, независимо дали е хип-хоп, салса, балет или народни танци. Танцът е не само фантастично сърдечносъдово упражнение, но е и фантастичен метод за подобряване на вашата координация и ритъм. Участието във виртуални танцови сесии от удобството на собствения ви дом или записването в клас по танци може да направи поддържането на вашата форма по-малко като скучна работа, а повече като парти.

4. Плуване

Плуването е превъзходна тренировка за цялото тяло, която дава предимствата на сърдечносъдовите упражнения без натиск върху ставите, който обикновено се свързва с дейности като джогинг. Плуването е чудесен начин да получите сърдечносъдовите ползи от движението, като същевременно предпазвате ставите си. Благодарение на плаваемостта на водата има по-малко натоварване на тялото, което прави тази дейност идеална за хора, които имат проблеми със ставите си или които се лекуват от травми и наранявания. Изграждането на издръжливост, тонизирането на мускулите и подобряването на общата физическа форма могат да бъдат постигнати чрез дейности като плуване, водна аеробика или просто плуване със собствено темпо. В допълнение към това, успокояващото изживяване от потапянето във вода може да бъде отлично средство за облекчаване на стреса.

5. Колоездене

Колоезденето е страхотна алтернатива на ходенето на фитнес, защото ви позволява да тренирате цялото тяло и ви дава възможност да видите повече от заобикалящата ви среда едновременно. Колоезденето може да помогне за подобряване на сърдечносъдовото здраве, силата на мускулите на краката и общата издръжливост. Това е вярно, независимо дали избирате да карате шосеен велосипед за живописни пътувания, планински велосипед за офроуд приключения или стационарен велосипед за уроци по колоездене на закрито. Участието в групови дейности, като каране на велосипед или уроци по спининг, може да внесат усещане за общност във вашата рутинна тренировка и да я направят по-приятна като цяло.

6. Упражнения, използващи само собственото телесно тегло

Упражненията, които включват само собственото ви телесно тегло, могат да бъдат отличен избор за хора, които обичат да поддържат тренировките си прости и изискват много малко или никакво оборудване. Тези упражнения, които използват собственото ви телесно тегло като съпротива и могат да се изпълняват почти навсякъде, като у дома, в парка или дори по време на обедната почивка на работа, включват лицеви опори, клякания, напади, планкове, набирания. 

катерене; Снимка

Снимка: iStock

7. Катерене

Скалното катерене представлява единствен по рода си набор от физически и психически препятствия, които, комбинирани, могат да превърнат упражнението във вълнуващо ново изживяване. Скалното катерене използва цялото ви тяло, укрепва мускулите, развива издръжливостта и подобрява уменията за решаване на проблеми. Това е вярно, независимо дали искате да се катерите на закрито в специална зала или на открито – в планината сред природата. Катеренето предлага възнаграждаваща алтернативна форма на упражнения за хора, които търсят както физическа, така и умствена стимулация, защото осигурява усещане за постижение, докато се справяте с различни маршрути и височини.

8. Развийте своята дисциплина и физическа форма чрез бойни изкуства

Карате, таекуондо и бразилско жиу-жицу, кикбокс са само няколко примера за динамичните и структурирани подходи към физическото обучение, които се предлагат от много форми на бойни изкуства. Тези упражнения наблягат на различни стратегии за самозащита, както и на подобрения в баланса, гъвкавостта и общата сила. В допълнение към благоприятното въздействие върху тялото, бойните изкуства поставят силен акцент върху умствената дисциплина, самоконтрола и уважението. Това са умения, които могат да бъдат приложени към много различни аспекти от живота на човека. Участието в клас по бойни изкуства предлага възможност за целенасочено, структурирано и може би натоварващо упражнение, което също може да бъде изключително приятно.

За още новини от света на добрата форма и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари