IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 храни за зимата, които ще подобрят здравето ви

17 февруари 2024 10 30

Те са полезни за енергията, намаляването на стреса и добрия сън

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Здравословният метаболизъм е важен по много причини и не става въпрос само за вашето тегло. Той помага за преобразуването на храната в енергия, което не само ви кара да се движите повече, но също така подпомага храносмилането и възстановяването на клетките и кръвообращението

През зимата метаболизмът ни може да претърпи удари заради промените в нашето настроение, сън и диета. Всичко това може да доведе до по-малко енергия и мотивация. Има обаче определени храни, които да включите в ежедневието си, за да поддържате метаболизма си здрав и силен. 

7 храни за зимата, които ще подобрят здравето ви

Кореноплодни зеленчуци

цвекло Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако сте почитател на кореноплодните зеленчуци като картофи, моркови и цвекло, вероятно очаквате с нетърпение това време от годината, когато те са в сезон и с най-високо качество на хранителните вещества. Плюс това, те са пълни със здравословни ползи. Кореноплодните зеленчуци са чудесен източник на фибри и сложни въглехидрати, за да поддържат устойчиво енергийно ниво през целия ден, като в крайна сметка поддържат здравословен и добре функциониращ метаболизъм. 

Зелен чай и матча

зелен чай

Снимка: iStock

Нищо не успокоява тялото през дългите студени месеци така, както топла напитка. Освен успокояващ, този топъл ефект може също да помогне за ускоряване на метаболизма ви, докато тялото работи, за да поддържа вътрешната температура. Две особено здравословни напитки през зимата са зелен чай и чай матча, тъй като е известно, че те намаляват оксидативния стрес и възпалението. Много чайове съдържат малки количества витамини и минерали – витамин С, Е, К, калий, калций и желязо – които са важни за редица процеси в тялото. 

Костен бульон

костен бульон

Снимка: iStock

Друга топла наслада през зимата е костният бульом, който, също като чая, хидратира, затопля и засилва метаболизма. Но идва и със своите допълнителни предимства. Той е богат на желатин и аминокиселини, които помагат за поддържане на здравето на червата и помагат за възстановяването на лигавицата на храносмилателния тракт. Желатинът, варена форма на колаген, също подпомага поддържането и възстановяването на меките тъкани.

Череши

чай, череша,

Снимка: iStock

Ако сте един от многото, които имат проблеми със съня, метаболизмът ви може да бъде засегнат. Един от начините да помогнете е като включите повече череши в диетата си. Черешите, особено тръпчивите череши или черешовият сок, са един от малкото естествени хранителни източници на мелатонин, хормон, който регулира циклите сън-събуждане.

Киви

киви, зелено

Снимка: iStock

Ако черешите не ви харесват или търсите други храни, които да ви помогнат да спите по-добре, може да добавите няколко кивита в количката си следващия път, когато пазарувате. Зеленият малък плод е богат на антиоксиданти, витамини и минерали, включително витамин С и серотонин, които са свързани с подобрено качество и продължителност на съня. Консумирането на киви преди лягане може да помогне за по-добър сън.

Мента

сироп от

Снимка: iStock

Отдавна е известно, че ментата помага при храносмилането. Въпреки това, това мощно растение има други предимства като намаляване на симптомите на подуване на корема и позволяване на мускулите да се отпуснат.

Папая

папая istock

Снимка: iStock

Папаята също може да има свойства да помага при храносмилането, тъй като съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането на протеини. Яденето на папая или приемането на ензимни добавки от папая може да бъде обещаващ начин за подобряване на храносмилането и облекчаване на симптомите на лошо храносмилане. 

Фибри – защо са толкова важни за храносмилането

8 суперхрани, които задължително да включите в менюто си

7 зимни суперхрани, които ще подсилят имунитета

Още начини да подобрите метаболизма си

Освен да се храните здравословно през зимата, има и други ежедневни навици, които да ви помогнат да ускорите метаболизма си. Умерената интензивност на упражненията всяка седмица и движението през целия ден, особено ако работите седнали, е от ключово значение, както и изграждането на чиста мускулатура със силови тренировки поне три пъти седмично.

вдигане на

Снимка: iStock

Насладете се на малко слънчева светлина сутрин, за да помогнете на тялото си да се събуди и да регулира метаболизма ви. И достатъчното сън също е важен. Стремете се към седем до девет часа всяка нощ и се опитайте да поддържате този график за сън за най-добри резултати.

За още съвети за живота и храненето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

pipinana1 ( преди 2 месеца )