IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни лекове за възпалено гърло

9 март 2024 10 30

Ето как да третирате проблема у дома

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Знаете ли, че средностатистическият човек преглъща между 1000 и 2000 пъти на ден? Ако страдате от дращене и пареща болка, причинени от възпалено гърло, може да сте доста наясно с това число. 

За съжаление обикновено няма лек или специфично лечение за възпалено гърло. Антибиотикът е от съществено значение, но ако проблемът е вирусен, той няма да помогне и страничните ефекти могат да бъдат вредни. 

Добрата новина е, че повечето болки в гърлото продължават само около седмица и има много неща, които можете да направите, за да ги облекчите. Леченията у дома могат да бъдат ефективни при справяне с проблема, ако той е с леки до умерени симптоми. 

Най-добрите домашни лекове за възпалено гърло

Следните домашни средства могат да осигурят известно облекчение при възпалено гърло както при деца, така и при възрастни.

Мед (с изключения на бебета)
Гаргара със солена вода
Гаргара със сода бикарбонат
Чай от лайка
Чесън
Бульон или супа
Пастили или твърди бонбони
Мехлеми, съдържащи камфор или ментол
Пара или влага

Пчелен мед

мед от

Снимка: iStock

Смесен с топла вода или чай (ако обичате лимон, добавете изстискан), медът, приеман няколко пъти на ден, може да облекчи болката в гърлото. Това е едно от най-безопасните домашни лекарства, които може да съществуват. Добрата новина е, че славата на меда не е измамна, той наистина помага. Според изследвания, медът е по-добър от лекарствата без рецепта за подобряване на общите симптоми и кашлица от инфекции на горните дихателни пътища.

Изключение: Деца под 1-годишна възраст не трябва да консумират мед поради риск от детски ботулизъм.

Гаргара със солена вода

Гаргара с топла солена вода или обикновен водороден пероксид 3 процента е отлична за убиване на излишните бактерии в устата и често осигурява облекчение при болки в гърлото. Лекари препоръчват гаргара два до три пъти на ден в продължение на няколко дни или докато възпаленото гърло не се подобри. 

Гаргара със сода бикарбонат

Активната съставка в содата за хляб е натриев бикарбонат, който не би причинил никаква вреда, ако някой го използва като част от гаргара или изплакване на устата. Но няма значителни антисептични свойства на содата за хляб, които биха я направили по-ефективна от солена вода или водороден пероксид 3 процента.

Чай от лайка

чай лайка

Снимка: Pixabay

Много хора съобщават, че пиенето на топъл чай от лайка, смесен с мед, успокоява болното гърло и наистина няма никакви недостатъци. Има доказателства, които предполагат, че лайката може да насърчи релаксацията и почивката. Когато страдате от възпалено гърло или някакво заболяване, достатъчно почивка е от решаващо значение за бързото и пълно възстановяване.

Чесън

Чесънът се използва за борба с болести от хиляди години. Растението наистина съдържа много биоактивни съединения, които имат потенциални терапевтични ползи, както и съдържащи сяра съединения, които предлагат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи. Въпреки това, чесънът се метаболизира бързо и има лоша бионаличност, което означава, че е трудно за тялото да абсорбира всякакви потенциални ползи.

чесън istock

Снимка: iStock

Ако искате да използвате чесън за облекчаване на симптомите на настинка, включително възпалено гърло, няма нищо лошо да го опитате. Няма много доказателства, които да показват неговата ефикасност, но има известно вярване, че може да помогне.

Бульон или супа

Топлите бульони или супи са чудесни средства да останете добре хидратирани и да поддържате нивата на електролитите, когато страдате от много заболявания, включително възпалено гърло. Допълнителното предимство е, че те са много по-лесни за преглъщане, преминават лесно през гърлото и сливиците с минимално триене. 

Пастили или твърди бонбони

пастили, възпалено

Снимка: iStock

Пастилите за гърло са лесно средство за успокояване на болката. Таблетките за смучене са най-разпространения вариант както за деца, така и за възрастни. Голяма част от тях дори се предлагат с различни вкусове, което прави приемането им още по-лесно. 

Мехлеми, съдържащи камфор и ментол

Камфорът е активната съставка за продукти с ментол. За хора, които имат кашлица и възпалено гърло, ако го втриете в гърдите си, което ви позволява да вдишвате тази пара, има някои доста добри доказателства по отношение на подобряване на симптомите и просто ви кара да се чувствате по-добре. 

Пара или влажност

Парата чрез хладна или топла вода или обикновеното овлажняване на въздуха са отлични начини за намаляване на болката и успокояване на възпаленото гърло, особено през нощта в спалнята. Овлажнителят може да се използва по всяко време на деня, за да поддържа лигавиците на гърлото и синусите влажни.

пара, възпалено

Снимка: iStock

Въпреки че както овлажнителите с хладна вода, така и овлажнителите с топла затоплят въздуха, доказателства сочат, че хладните овлажнители може да са по-добри за облекчаване на симптомите на настинка.

При кашлица и болки в гърлото, пийте топла вода

Аспиринът е най-доброто лекарство срещу болки в гърлото

Билки, които могат да помогнат при възпалено гърло

В сравнение с доказателствата за лекарства като мед, няма толкова много данни в подкрепа на употребата на билкови лекарства за подпомагане на болки в гърлото, но някои показват скромни ползи:

Мента
Корен от бяла ружа
Корен от женско биле
Хлъзгав бряст

Мента

Ментата съдържа ментол, който може да осигури леко облекчение за някои хора, страдащи от кашлица или болки в гърлото. Може да бъде и ефективно домашно лекарство за леко гадене, особено при деца.

Корен от бяла ружа

Тази билка обикновено се предлага като чай, течна тинктура или капсула. Коренът съдържа смолисто вещество, наречено клей, което, когато се смеси с вода, може да покрие и успокои възпаленото гърло. Въпреки че не са провеждани много клинични проучвания върху корена на бяла ружа, има някои доказателства, че може да помогне за облекчаване на кашлица, възпалено гърло и други респираторни заболявания.

Корен от женско биле

Гаргари или таблетки за смучене с женско биле, направени от корен от женско биле, понякога могат да предотвратят или намалят възпаленото гърло, което понякога се развива след операция. 

Хлъзгав бряст

Известно още като червен бряст, това дърво получава името си поради хлъзгавата текстура на вътрешната кора, когато се дъвче или смесва с вода. Пастилите от хлъзгав бряст се продават за болки в гърлото, въпреки че са необходими повече изследвания за тяхната ефективност.

болка в

Снимка: iStock

Ако се интересувате да опитате билково лекарство под формата на чай, тинктура, добавка или друга форма, първо се консултирайте с вашия лекар или фармацевт. Въпреки че много от тях идват от „естествен“ или растителен произход, някои могат да бъдат вредни в големи количества или да взаимодействат с други лекарства, които приемате.

За още съвети за здравето и влизането във форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook   

КоментариКоментари