IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенис, скуош, пикълбол, бадминтон – как ракетните спортове удължават живота

4 май 2024 12 00

Защо е полезно да ги опитате поне веднъж

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората полагат големи усилия и плащат доста пари, за да постигнат вечна младост – козметични продукти против стареене или кожни лечения, добавки, еликсири и скъпи процедури. Но според две скорошни проучвания и изследвания на сините зони – местата, където хората живеят най-дълго, тайната на дълголетието може да бъде толкова проста, колкото ракета. Е, и това какво правите с тази ракета.

Вече знаем, че редовната физическа активност може да подобри здравето и да ви осигури по-дълъг живот, но нови изследвания показват, че спортовете с ракета са на първо място за увеличаване на продължителността на живота. По-долу ще проучим причините за това, както и съвети как да започнете да включвате спортове с ракета в тренировъчната си рутина.

Как ракетните спортове са свързани с дълголетието?

Констатации от изследвания от 2018 и 2022 година показват, че участниците, които често са играли спортове с ракети – тенис, бадминтон и пикълбол – са имали по-голяма продължителност на живота от тези, които са участвали в други дейности като бягане, колоездене и плуване. Но защо спортовете с ракети насърчават по-дълъг живот от другите форми на движение?

Те ангажират цялото тяло

Играта с ракета изисква стягане на мускулите по цялото тяло, тъй като ги кара да извършват множество едновременни действия като спринтове, хвърляния и удряне по топка. Тези спортове ангажират множество мускулни групи, насърчавайки цялостната мускулна сила, гъвкавост и координация. Спринтът, хвърлянето и замахването също подобряват стабилността и пъргавината на коремните мускули. Тези движения също са чудесен начин за укрепване както на горната част на тялото, така и на краката, както и за подобряване на баланса, рефлексите и общата мобилност.

Тенис на

Снимка: iStock

Директорът на Института за дълголетие към университета на Южна Калифорния, д-р Валтер Лонго, сподели, че най-важният фактор за физическото здраве е да работите стриктно с всички части на тялото си за 5-10 часа седмично. Проучванията показват, че многокомпонентното обучение подобрява цялостната физическа функция, мускулната сила, скоростта на ходене и аеробния капацитет и е ефективен начин за предотвратяване на падания и неблагоприятни условия с напредване на възрастта – всички те сочат към по-здравословен и по-дълъг живот.

Те са с ниско въздействие

Експертите казват, че спортовете с ракета са с относително ниско въздействие, което ги прави подходящи за всички възрасти и намалява риска от нараняване, като същевременно осигуряват енергична тренировка. За разлика от интензивните упражнения с голямо въздействие, тренировките с ниско въздействие ви позволяват да обърнете по-голямо внимание на формата и не водят до износване на ставите.

пикълбол istock

Снимка: iStock

Въз основа на доказателства от проучване от 2020 година, непрекъснатата умерена активност поддържа здравето на сърдечносъдовата система и подобрява продължителността на живота. Изследване от 2022 година стига до подобно заключение – индивидите, които съобщават за много високи нива на участие в дейности с по-висока интензивност имат малко по-висок риск от смъртност в сравнение с тези, които тренират с по-умерени темпове.

Те осигуряват умствена стимулация

Ползите не свършват до вашето физическо здраве – ракетните спортове са полезни и за психиката. Стратегическият им характер предизвиква мозъка ви, подобрявайки невронните връзки, които помагат за поддържане на когнитивната функция с напредване на възрастта. Конкурентоспособността също може да подобри психичното здраве и настроението.

пикълбол, двойка

Снимка: iStock

Проучване от 2022 година посочва, че ракетните спортове също изискват координация между ръцете и очите, което може допълнително да подобри физическото функциониране. Доказано е, че умствената стимулация и редовните упражнения подобряват когнитивното здраве, запазват умствената острота и допринасят за дълголетието.

Те включват социално взаимодействие

Не можете да играете ракетни спортове сами, което автоматично ви вкарва в социална обстановка. Изследователи от проучване на Mayo Clinic през 2018 година заключава, че спортовете, които включват повече социално взаимодействие, са свързани с по-дълъг живот. Други изследвания показват, че силната социална връзка води до 50% по-голям шанс за дълголетие. Освен това, наличието на силна, позитивна социална общност е един от стълбовете на най-дълголетните сини зони.

Тенис на

Снимка: iStock

Спортовете с ракети често се свързват с дълголетие в сравнение с други спортове като бягане или контактни спортове поради социално-емоционалните ползи. В допълнение към положителното въздействие на общите упражнения върху психическото и физическото здраве на човека, ползите за здравето от създаването на нови приятелства и играта в екип се изразяват в по-силни социални връзки, за което е доказано, че влияе положително върху цялостното здраве и благополучие.

Как да започнете с ракетните спортове?

Спортовете с ракета служат като начин да предизвикате себе си психически и физически, но и да увеличите социалните си контакти. Благодарение на популярността на пикълбола и възраждането на тениса на корт, няма недостиг на възможности да опитате силите си в тази област. Даваме ви няколко съвета как да започнете, ако сте начинаещ.

Изберете правилния спорт за вас

Започнете със спорт с ракета, който най-добре отговаря на вашите интереси и фитнес ниво. Докато бадминтонът и пикълболът са по-достъпни за начинаещи, тенисът на корт е по-предизвикателна и напрегната тренировка.

► Започнете бавно

„Потопете“ пръстите си в спорта, като удряте подходяща топка в стена или играете леки тренировъчни игри, за да изградите уменията си, преди да участвате в истински мачове. И не забравяйте да направите подходяща загрявка.

► Вземете уроци или се запишете на тренировки

Помислете за онлайн или уроци на живо в местния клуб. Те могат да ви осигурят основните умения и правила на играта, правейки изживяването по-приятно и ефективно.

► Намерете партньор или група, с които да играете

Независимо дали избирате пикълбол, тенис на корт или бадминтон, имате нужда от партньор, с когото да играете. Привлечете приятел или вашата половинка за един мач и намерете местен клуб или обществена група, към която да се присъедините, за да можете да намирате нови играчи на вашето ниво.

► Инвестирайте в правилната екипировка

Ако сте новак в спорта, може да не искате да си давате парите, докато не разберете към какво точно да се насочите. Намерете магазин за спортни стоки, който предлага наем на ракети или продава комплекти за начинаещи. Ако сте опитен играч или знаете кой точно спорт искате да играете, си струва да инвестирате в подходящо и качествено оборудване. Носете удобно, дишащо облекло и подходящи обувки, за да предотвратите наранявания.

За още съвети от сферата на здравето и фитнеса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари