IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

9 май 2024 11 00

Разберете каква е връзката между триглицеридите и холестерола

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Храните с високо съдържание на мазнини, сладките напитки и алкохолът могат да повишат нивата на триглицеридите, но много други фактори могат да играят роля.

Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта. Те са най-разпространеният вид мазнини в тялото и основен източник на енергия. Триглицеридите идват от храни като масла, месо, млечни продукти и други мазнини. Тялото използва някои триглицериди за енергия веднага, докато съхранява други за по-късна употреба. Организмът ни също така произвежда свои собствени запаси от триглицериди в черния дроб.

Въпреки че триглицеридите са от съществено значение за доброто здраве, високите нива могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Здравословното ниво на триглицеридите в кръвта е под 150 милиграма на децилитър (mg/dL). Високите нива на триглицериди попадат в следните категории:

гранично високо: 150–199 mg/dL
високо: 200–499 mg/dL
много високо: над 500 mg/dL

Някои фактори, свързани с начина на живот, могат да допринесат за високи нива на триглицериди, като диета с високо съдържание на мазнини и захар.

Какви храни и напитки повишават триглицеридите?

Храненето с високо съдържание на мазнини, захар или храни с висок гликемичен индекс (GI) може да повиши нивата на триглицеридите.

Наситени мазнини

Наситените мазнини са вид нездравословна мазнина. Те могат да повишат нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Те присъстват в храни от животински произход като: говеждо месо; агнешко; свинско; домашни птици; масло; сирене; мас и сметана; сладолед.

Трансмазнини

Трансмазнините са друг вид нездравословни мазнини. Те повишават нивата на LDL холестерола и триглицеридите и намаляват HDL (добрия) холестерол.

Естествено срещащите се трансмазнини могат да съдържат малки количества нездравословни мазнини. Изкуствените трансмазнини в преработените храни имат по-големи количества нездравословни мазнини.

Храните, съдържащи трансмазнини, включват: пържени храни, като понички и пържени картофи; печени изделия; замразена пица; маргарин; сладки храни и напитки. Част от захарта, която консумирате, се превръща в триглицериди в тялото ви.

Храни като цели плодове съдържат естествена захар, както и фибри, които могат да бъдат част от здравословна диета. Но храни с големи количества добавена захар допринасят за повишени триглицериди. Примери за това включват: бонбони; торти; бисквитки; пайове; сладкиши; понички; сладолед.

Подсладените напитки включват – газирани напитки; лимонада; подсладено кафе; спортни напитки; ароматизирани води; плодов сок.

Висококалоричните храни също могат да повишат триглицеридите и да допринесат за увеличаване на теглото. Примерите включват: преработени храни, като бекон и салам; бързи закуски; пържени храни; пакетирани храни, като чипс и шоколадови бонбони.

Триглицериди; Снимка

Снимка:iStock

Рафинираните въглехидрати са преработени въглехидрати, които са лишени от много полезни хранителни вещества и фибри. Те са известни като „празни“ калории, защото се състоят предимно от захари и преработени зърнени храни.

Храните с високо съдържание на рафинирани въглехидрати повишават нивата на триглицеридите. Примери за това включват: бял хляб; паста; бял ориз; бонбони; пчелен мед; сиропи; рафинирана зърнена закуска.

Нишестените храни, известни също като „сложни“ въглехидрати, съдържат витамини, минерали и фибри. Нишестените храни могат да поддържат нашето здраве и да осигурят важни хранителни вещества.

Въпреки това, консумацията на големи количества нишестени храни може да увеличи триглицеридите. Примери за нишестени храни включват: хлябове; картофи; паста; юфка; зърнена закуска; крекери; ориз; царевица; алкохол.

Пиенето на 30 мл алкохол на ден може да повиши нивата на триглицеридите с 5–10%.

Прекомерната консумация на алкохол е свързана със значително повишаване на триглицеридите, особено при хора, които вече имат повишени нива.

Други причини за високи триглицериди

Освен диетата, други причини за високи триглицериди включват определени здравословни състояния, лекарства и фактори, свързани с начина на живот.

Те могат да включват: състояния като бъбречно заболяване, диабет, затлъстяване и чернодробно заболяване; лекарства като диуретици, бета-блокери, ретиноиди и имуномодулиращи терапии; генетични заболявания, като фамилна хипертриглицеридемия; липса на упражнения; пушене на цигари.

Каква е връзката между триглицеридите и холестерола?

Триглицеридите и холестеролът са важни за нашето здраве, но не са едно и също.

Холестеролът е подобно на мазнина восъчно вещество в кръвта. Черният дроб произвежда холестерол в кръвта. Диетичният холестерол идва от храни от животински произход като месо, морски дарове, домашни птици, яйца и млечни продукти.

Има два вида холестерол:

LDL холестерол, понякога известен като „лош“ холестерол, тъй като високите нива могат да причинят мастни натрупвания в артериите, наречени плака.

HDL холестерол, понякога известен като „добър“ холестерол, тъй като високите нива могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Високо ниво на триглицериди в комбинация с висок LDL или нисък HDL холестерол може да увеличи мастните натрупвания по стените на артериите. Това може да повиши риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Възможно е да имате повишени триглицериди без висок холестерол. Например диета с високо съдържание на въглехидрати, наситени мазнини и калории може да повиши нивата на триглицеридите, дори ако тези храни не са с високо съдържание на холестерол.

Храни, които понижават триглицеридите

Здравословни алтернативи, които ще помогнат за понижаване на триглицеридите, включват: пълнозърнест хляб, зърнени храни и тестени изделия; кафяв и див ориз; зеленчуци като листни зеленчуци; постно месо, като пиле без кожа или пуйка; сьомга и пъстърва; овесени ядки; несолени ядки; семена; масло от ядки; авокадо; бобови растения като боб и леща; обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, като мляко и сирене; пресни плодове.

Кога да се свържете с лекар

Високите триглицериди обикновено не причиняват никакви симптоми. Въпреки това, без лечение и управление, постоянно високите нива могат да увеличат риска от усложнения като сърдечни заболявания, инсулт и остър панкреатит.

В някои случаи много високи или изключително високи триглицериди могат да причинят симптоми. Те могат да включват: промени във външния вид на кръвоносните съдове на окото; подутини по кожата около клепачите или по коленете, петите, раменете или лактите; загуба на паметта; депресия; умора; болки в стомаха или гърба; гадене; дисфункция на червата; зачервяване на кожата при употреба на алкохол.

Какви храни трябва да избягвате, ако имате високи триглицериди

Хората с високи триглицериди трябва да ограничават или избягват нездравословни мазнини, храни с висок ГИ, нишестени храни, сладки храни и напитки и алкохол.

Яйцата повишават ли триглицеридите

Текущи изследвания Trusted Source предполагат, че яйцата не влияят на нивата на триглицеридите и не влошават липидния профил на кръвта. Въпреки че са необходими повече изследвания, настоящите диетични насоки препоръчват яйцата като част от здравословната диета.

Каква е основната причина за високите триглицериди

Високите триглицериди могат да бъдат резултат от комбинация от фактори, включително здравословни състояния, лекарства, диета и фактори, свързани с начина на живот.

Храненето с диета с високо съдържание на нездравословни мазнини, добавена захар и нишестени храни може да повиши нивата на триглицеридите. Следването на здравословна за сърцето диета, заедно с редовните упражнения и ограничаването или избягването на алкохола, може да помогне за понижаване на триглицеридите.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари