Интернет и медиите са пълни с информация за това как да отслабваме и да се храним здравословно. В този хаос обаче, често можем да бъдем подведени и да се посветим на режим, който всъщност е не само неефективен, но и вреден в дългосрочен план за нас. В помощ на разсейване на витаещите заблуди, Маг Аяд, диетолог, специализирал в областта на контрола на теглото в Хюстън Методист, развенчава някои от най-разпространените митове за храненето.
Заблуда № 3: Червеното месо и млечните продукти повишават холестерола
Може би сте чували, че холестеролът, съдържащ се в червеното месо, млечните продукти – дори яйцата – повишава нивата на холестерола в кръвта и може да допринесе за високото му ниво.
„Това всъщност е опровергано от известно време насам“, казва Аяд. „Нашият организъм има много строг режим за нивата на холестерола и не холестеролът, който се съдържа в храната, е основният проблем.“
Всъщност Американската асоциация за сърдечни заболявания вече не определя лимит за дневния прием на холестерол.
„Това не означава, че той е незначителен, но холестеролът, приеман с храната, не играе толкова голяма роля, колкото се смяташе някога“, убеден е Аяд. „Вместо това най-много се притесняваме от прекомерната консумация на мазнини, захар и общи калории. С увеличаването на теглото нивата на холестерола обикновено се увеличават заедно с него.“
Червеното месо, което съдържа много наситени мазнини, може да доведе до увеличаване на теглото, когато се консумира в големи количества. Ето защо Айяд препоръчва само 10-15% от общите ви калории на ден да идват от източници на наситени мазнини (в грамове), включително червено месо.
За тази цел Аяд предпочита хората да си набавят наситени мазнини от млечни продукти, тъй като те са по-малко наситени от наситените мазнини, съдържащи се в червените меса. Проучванията показват, че млечните продукти играят по-малка роля за настоящата епидемия от затлъстяване и се смята, че те имат по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото червеното месо.
Заблуда № 4: Не можете да отслабнете, без да се подлагате на диета
Кето, Палео, Whole30 - без значение коя е популярната диета, Аяд не вярва на модерните трендове. Най-вече защото, въпреки че могат да доведат до краткосрочна загуба на тегло, тези диети не са достатъчно устойчиви, за да помогнат на хората да контролират теглото си в дългосрочен план.
„Всички тези модни диети по същество премахват определен макронутриент – обикновено въглехидрати или мазнини – или обща подгрупа храни“, казва той. „Разбира се, че ще отслабнем, когато елиминираме цял макронутриент, защото имаме по-малко количество, което можем да ядем.“
Между психическите и социалните предизвикателства, свързани с ограничаването на това какво или колко ядем, повечето хора трудно остават отдадени на диета като цяло, да не говорим за модна диета, при която се елиминират множество приятни храни.
Вместо това Аяд препоръчва да контролирате количеството мазнини, въглехидрати и протеини, които приемате, независимо дали те идват от плодове, хляб или пица.
„Сред диетолозите, които са част от медицинските центрове за отслабване, всички ние наистина вярваме, че умереността е ключът към отслабването и поддържането на здравословно тегло“, пояснява той. „Нека да работим върху моделите на хранене и поведението, свързано с храната. Все още е необходимо да спазваме правилата и да сме усърдни в намаляването на количеството на някои хранителни вещества, които приемаме, но никога не е необходимо да ограничаваме или елиминираме значително някое от тях.“
Една толкова проста стратегия като метода на чиниите може да ви помогне да започнете.
Когато приготвяте чиния, се уверете, че:
Половината от чинията съдържа нескорбялни зеленчуци
Една четвърт от чинията съдържа постни протеини
Една четвърт от чинията съдържа нишестени въглехидрати
Заблуда № 5: Растителните млека са по-здравословни от кравето мляко
Соево, овесено, кокосово, бадемово мляко – експлозията от растителни млека може да изглежда, че предполага, че има нещо нередно в пиенето на краве мляко. Това не би могло да бъде по-далеч от истината.
„Първоначално тези растителни варианти се появиха като алтернатива за хората с непоносимост към лактоза“, обяснява Айяд. „Когато хората разбраха, че те са и по-малко калорични от кравето мляко, те станаха наистина популярни като цяло.“
Колкото по-малко са калориите, толкова по-здравословно е нещо, нали? Не съвсем.
“За разлика от кравето мляко, повечето млека на растителна основа са с много минимална хранителна стойност“, казва Аяд. „Като изключим соевото мляко, от тях получавате много малко белтъчини, а съдържанието на белтъчини е един от най-големите двигатели за консумация на млечни продукти.“
Млеката на растителна основа често са обогатени с липсващите витамини и минерали, но това невинаги е така. За да сте сигурни, трябва да проверите хранителната стойност на етикета. Например не всички бадемови млека съдържат калций. Някои от тези млека съдържат и ненужни добавки, като захар; някои от тях, като кокосовото мляко, съдържат много наситени мазнини; други, като овесеното мляко, са с високо съдържание на въглехидрати.
„Единственият случай, в който препоръчвам на някого растително мляко, е ако не понася млечни продукти или вкуса на кравето мляко“, обяснява Аяд. „И най-добре е да се мисли за тях като за заместител на млякото, а не като за заместител на хранителните вещества, които кравето мляко осигурява.“
А ето и един професионален съвет за млечни продукти за всички, които имат непоносимост към лактоза: помислете за пиене на ултрафилтрирано мляко. То не само е филтрирано, за да се отстрани лактозата, но е и концентрирано и съдържа повече протеини и по-малко калории от обикновеното краве мляко.