IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата на месоядните по-добра ли е от кето за отслабване?

9 юли 2024 16 30

За жени над 50 е може би най-добрата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

След 50-годишна възраст много от жените са изправени пред една и съща разочароваща дилема: апетитът им изглежда расте точно както метаболизмът им се забавя. Най-доброто решение? „Месоядна диета!“ казват привържениците на все по-популярния подход с ниско съдържание на въглехидрати, който ви кара да заобикаляте зеленчуците и вместо това да се насищате с млечни продукти и месо.

Това е изненадваща стратегия, „която доставя перфектна комбинация от хранителни вещества за спиране на глада и активиране на по-бързо изгаряне на мазнини във всяка една клетка“, настоява д-р Пол Саладино, автор на „Кодексът на месоядните“. „Бих изчислил, че работи с около 40% по-бързо от традиционната кето диета.“

Той добавя, че месоядните диети наводняват тялото с лечебни аминокиселини, така че състояния като екзема, диабет, болки в ставите, заболявания на щитовидната жлеза и автоимунни проблеми често напълно изчезват. „Можете да станете по-стройни и по-здрави, отколкото сте били преди десетилетия.“ Както жените в перименопауза, така и жените в постменопауза съобщават за постоянно сваляне на 1 до 2 килограма на ден – продължавайте да четете, за да научите как и вие можете!

Какво е месоядна диета?

Месоядната диета набляга на животински протеини като говеждо, птиче месо, яйца и риба. Преработените храни, зеленчуците, плодовете и всички други растителни храни са забранени. Д-р Саладино знае, че когато хората за първи път разберат, че месоядната диета елиминира зеленчуците и всички растителни храни, те често се чудят дали е безопасно. „Не само е безопасно за повечето от нас, но като цяло виждам, че помага на хората да процъфтяват“, казва той. „Една голяма причина е, че растенията съдържат възпалителни химикали, за да се защитят от изяждане от насекоми и животни. Тези химикали могат тайно да предизвикат хаос в тялото ни. Ето защо стомашно-чревните проблеми често се решават, когато хората възприемат месояден стил на хранене.“

Той добавя, че можем да получим всички основни хранителни вещества от животинските храни – всяко едно – заедно с няколко, които не можем да получим от растенията. „И хранителните вещества от животински източници няма да повишат кръвната захар и са по-лесни за усвояване, поради което яденето на месоядна диета ни кара да се чувстваме толкова удовлетворени.“

Контролът на апетита е толкова естествен, че не е нужно да следите нищо. Просто яжте всички животински храни, които искате. „Вкаменелости на древни хора показват, че яденето предимно на месо е стимулирало бързото развитие на мозъка“, отбелязва специалистът. „Нашите тела обичат да се захранват по този начин.“ 

Това не означава ли, че растенията са забранени завинаги. След първоначален период на детоксикация повечето месоядни диети експериментират и добавят обратно малко зеленчуци, ядки и плодове с ниско съдържание на захар. „Но ако търсите добър старт или ако други диети не работят или влошават проблемите ви, диета в стил месоядни може да нулира системата ви и да промени играта“, казва д-р Саладино. Това е особено вярно, когато става въпрос за вашето тегло.

Защо месоядната диета може да е по-добра от кето

Месоядната диета работи отчасти като кето диета. Тъй като давате приоритет на животинските храни пред растителните, не можете да произвеждате достатъчно кръвна захар за гориво, обяснява д-р Саладино. Тялото ви започва да работи с кетони, вид гориво, произведено изцяло от мазнини. Проучванията показват, че това ускорява изгарянето на мазнини с близо 650%.

„Кето диетата е страхотна, но месоядната издига нещата на съвсем ново ниво“, казва д-р Саладино. Заслугата е отчасти на големите количества стеаринова киселина, които месоядните диети получават от източници като сьомга и мраморно говеждо. „Проучванията показват, че когато не получаваме достатъчно стеаринова киселина, тялото ни изключва изгарянето на мазнини“, отбелязва той. И когато получим много от него, след като станем месоядни? Той реактивира малки „двигатели“ в клетките ни, които са били в латентно състояние, „причинявайки рязко изгаряне на мазнини“, казва той.

Други хранителни вещества в животинските храни – включително коензим Q10, рибофлавин, цинк и витамини B-6, B-12 и K – също са доказали, че подобряват способността на тялото да изгаря калории. А получаването на много протеини стимулира образуването на стимулиращи метаболизма мускули. Като цяло ефектът е толкова силен, че една месоядна диета може да върне „мъртвия“ метаболизъм към живот!

Насоки за ястия от месоядната диета, за да започнете

Независимо дали използвате месоядната диета като старт или дългосрочно, целта е да се избягват преработените храни и растенията. Млечни продукти, яйца, риба, птици и месо са основни продукти. Подправки, екстракти и малко стевия са добре. Искате ли да включите някои растения за разнообразие? Придържайте се към тези с малко възпалителни съединения, като маслини, горски плодове и тиква. Посъветвайте се с лекар да опитате този план, особено ако имате проблеми с бъбреците или желязото.

Сандвич като гофрета

Сгответе две разбити яйца и около 30 грама настъргана моцарела в уред за гофрети или тиган за палачинки. Гарнирайте я вместо хляб с пуешко, шунка, сирене и майонеза.

Пилешки пръчици

Вземете два килограма пилешко месо. Потопете в разбито яйце, а след това печете на 180 градуса до готовност. Насладете се на всеки кето дип.

Кюфтета от бекон

Смесете един килограм смляно месо, едно яйце и четвърт чаша сирене пармезан. Оформете 18 топки; увийте всяка с половин резен бекон. Печете на 180 градуса за 30 минути.

Бонус рецепта: Чийзкейк с лимонова целувка

Насладете се на това лакомство за закуска или като сладък завършек на всяко хранене. Прави 12 порции.

съставки:

Около 400 грама крема сирене, стайна температура.
2 чаши сирене рикота
4 яйца
1 чаша заместител на захарта
1⁄2 ч. л. екстракт от лимон
1⁄2 ч. л. екстракт от ванилия

Инструкции:

Загрейте фурната до 180º. Намажете с мазнина формата за кекс. С миксер разбийте крема сиренето до гладкост. Добавете рикота, докато стане гладка.
Добавете яйца, подсладител и екстракт; разбъркайте до гладкост.
Изсипете в тава и печете, докато остане твърдо в центъра; 45-50 мин.
Оставете да се охлади и консумирайте.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари