IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета на Притикин – нискомаслена, с високо съдържание на фибри и множество здравословни ползи

25 май 2024 10 30

Как да следвате режима

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за здравословно хранене, не е задължително да има универсален подход, който целият свят да следва. Измежду диетичните планове, услугите за доставка на храна и различните твърдения за „добри“ и „лоши“ хранителни групи, може да бъде объркващо и дори непосилно да знаете кой хранителен план е смислен и най-добър за вас. Тук се намесва диетата на Притикин, която ви насърчава да се насладите на изобилие от здравословни и вкусни храни.

Диетата на Притикин обикновено е план за хранене с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, който приоритизира цели храни, като същевременно намалява приема на холестерол, рафинирани въглехидрати и преработени храни. Иначе казано, тази диета е просто преопакована версия на основните насоки на здравословно хранене.

Режимът произхожда от Pritikin Health and Wellness Retreat, който има за цел да помогне на последователите си да подобрят цялостното си здраве, като същевременно минимизират риска от хронични заболявания. Първоначалният фокус е бил върху подобряването на сърдечносъдовата система, но постепенно режимът става все по-популярен, защото не е прекалено ограничаващ и изглежда устойчив за спазване в дългосрочен план.

Нещо повече – известно е, че диетата на Притикин носи множество ползи за здравето и на практика всеки може да я опита. 

Същност на диетата на Притикин

Диетата на Притикин е диетичен подход, разработен през 70-те години на миналия век от инженера Нейтън Притикин. Планът се фокусира върху разнообразие от цели, нискомаслени, непреработени храни, заедно с ежедневни упражнения и управление на стреса. Методът се разграничава от идеята, че трябва да ядете определени количества специфични хранителни вещества, а крайната цел е понижаване на кръвното налягане и холестерола, както и редуциране на риска от диабет и метаболитен синдром. 

нисковъглехидратна пица,

Снимка: iStock

За да го разбием малко по-подробно, планът се основава на светофарната система, като се разделя на три основни категории – Давай, Внимание, Спри.

Позволените храни са приоритетни и включват пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, растителни и постни протеини, бобови растения, риба и богати на калций продукти като обезмаслено кисело мляко.

Храните в категория „Внимание“ трябва да бъдат ограничени, ако не и почти избягвани, и включват рафинирана захар, масла, бял хляб, паста, ориз, сиропи и сок.

„Стоп“ храните трябва да бъдат консумирани най-много веднъж месечно, тъй като са с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и/или натрий, и включват тлъсто месо, колбаси, пълномаслени млечни продукти, пържени храни, яйчени жълтъци, торта, бисквити, десерти и преработени закуски.

Какви храни да ядете 

Плодове – пресни, замразени или консервирани без добавена захар

► Зеленчуци

► Пълнозърнести храни като кафяв ориз, пълнозърнеста пшеница, овес, ечемик и киноа

► Постни протеини като боб, бобови растения, риба, тофу, грах, темпе и птиче месо

► Нискомаслени млечни продукти като обезмаслено мляко, кисело мляко, рикота и извара. Всички други сирена трябва да бъдат ограничени до веднъж месечно.

► Билки

► Подправки

Ограничено количество подсладители и сол

► Ограничено количество авокадо – не повече от 50 грама на ден

► Ограничено количество ядки – не повече от 30 грама на ден

Храни, които да избягвате

► Червено месо

► Колбаси и деликатесно месо

► Подсладени напитки като газирани такива, преработени плодови сокове и сладък студен чай

► Преработени пакетирани храни като чипс, крекери и желирани бонбони

► Десерти

► Пържена храна

► Рафинирани зърнени култури като бял хляб, бял ориз, тестени изделия от бяло брашно, зърнени храни, сладкиши

► Пълномаслени млечни продукти като мляко и сладолед

Ползи от диетата на Притикин

Може да намали риска от диабет

Фокусирането върху цели храни насърчава увеличената консумация на фибри, което е основен фактор за намаляване на риска от диабет и подобряване на гликемичния контрол. Плюс това, тъй като се зареждате с пълнозърнести храни и ограничавате рафинираната захар, диетата помага за регулиране на нивата на кръвната ви захар, като допълнително намалява риска от диабет.

Може да подобри вашето сърдечносъдово здраве

чревно здраве,

Снимка: iStock

Благодарение на мотото за пълноценни храни, диетата на Притикин има за цел да понижи както холестерола, така и кръвното налягане, което е от ключово значение за подобряване на вашето сърдечносъдово здраве. Яденето на повече цели храни също така увеличава количеството калий, калций и магнезий във вашата диета, като същевременно намалява количеството на натрий, което на свой ред намалява риска от сърдечни заболявания.

Може да насърчи дълголетието

Тъй като целта на диетата е да намали риска от хронични заболявания, тя има потенциал да увеличи дълголетието. В крайна сметка балансираната, богата на хранителни вещества диета е в основата, когато става дума за насърчаване на по-здравословен и по-дълъг живот.

Може да поддържа устойчива загуба на тегло

отслабване, огледало

Снимка: iStock

Тъй като диетата на Притикин обикновено е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което увеличава усещането за ситост, тя може да е благоприятна за загуба и управление на теглото.

Рискове от диетата на Притикин

Рисковете от диетата като цяло са минимални, но има няколко неща, които трябва да знаете. Първо, диетата ненужно ограничава здравословните мазнини, като тези от авокадо, масло от авокадо, зехтин и ядки. Това по своята същност не е рисковано, но без здравословни мазнини може да изпитате неудовлетвореност от храната или повишен глад, което може да доведе до преяждане, ако не сте внимателни.

Друго възможно безпокойство е потенциалът за недостиг на хранителни вещества. Тъй като диетата е с ниско съдържание на мазнини, това може да доведе до неадекватни нива на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.

плато, отслабване

Снимка: iStock

И въпреки че диетата на Притикин не е прекалено ограничителна, тя все пак е диета и може да не е най-добрият подход за хора с анамнеза за нарушено хранене. Всяка диета, която елиминира хранителни групи или категоризира храните като „добри“ или „лоши“ – или в този случай „давай“, „спри“ или „внимание“ – вероятно ще насърчи нездравословна връзка с храната, която може да доведе до чувства като срам или вина.

Може ли диетата на Притикин да помогне за отслабването

Накратко, да, диетата на Притикин може да бъде ефективна за отслабване. Тя е с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и включва храни, които засищат, но не са калорични, така че помага да се създаде калориен дефицит, като същевременно позволява усещане за ситост.

плато, отслабване

Снимка: iStock

Въпреки това диетата сама по себе си не е непременно предназначена за отслабване, така че ако искате да свалите няколко килограма, трябва да сте особено внимателни какво и колко ядете. Както при всеки успешен план за отслабване, други фактори като упражнения, сън и намаляване на стреса играят важна роля в допълнение към вашето хранене.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 3 седмици )