Ароматните портокалови корички са основа за приготвяне на билкови чайове, идеални за настъпващата есен.
Коричките от портокал са богати на антиоксиданти и имат релаксиращо действие. Лесна за приготвяне, цитрусовата отвара е приятна гореща напитка за студените дни.
Портокалът е една от основните съставки в различни напитки и сладки изкушения през есента и зимата. Богат на Витамин С и с прекрасен аромат и вкус, плодът не само присъства често на трапезата, но е част от уюта на дома.
Освен свежестта на прясно изстискания сок, кората на портокала също крие уникални ползи за здравето.
Благодарение на богатото си съдържание на хранителни вещества, коричките намират приложение, както в кулинарията и ароматерапията, така и във фитотерапията. Сред полезните свойства на портокаловата кора са релаксиращо и антиоксидантно действие.
Отварата от сушени корички на портокал отпуска нервната система, помага при проблеми със стомаха и храносмилателни нарушения. Антиоксидантите предотвратяват образуването на свободни радикали, една от основните причини за оксидативен стрес и преждевременно стареене.
Направете си изсушена портокалова кора
Най-добрият начин е да отделите кората от плода, като се стараете да избегнете най-горчивата бяла част. Можете лесно да изсушите коричките в сушилня за плодове при 40°C за 8 часа, на слънце за няколко дни или върху радиатора. Прибрана в добре затворен буркан или кутия, портокаловата кора ще добави аромат на уют и топлина през цялата зима.
Билкови чайове с портокалови корички
Изсушената портокалова кора може да се добавя към билкови чайове или да се приготви запарка с 1 лъжица корички на 1 чаша вода, която да се запари за 10 минути.
Чаят от портокалови кори е богат на витамин С и флавоноиди, които подсилват имунната система и подпомагат превенцията на различни заболявания.
Този ароматен чай може да се включи и в режим за отслабване, тъй като съдържа отлични количества калий. Минералът има диуретични свойства, които помагат за елиминиране на излишната телесна течност и намаляване на подуването на корема. Калият помага за изхвърлянето на излишния натрий в тялото чрез урината, което прави чаят подходящ при високо кръвно налягане.
Освен това портокаловите корички съдържат четири пъти повече фибри от самия плод, което прави този чай добър вариант за удължаване на чувството за ситост и за справяне с непреодолимия апетит.
Портокаловата кора съдържа хесперидин, флавоноид с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, който подобрява кръвообращението. Поради тази причина отварата се препоръчва като превенция и помощ при разширени вени и уморени крака.
Помощ при настинки и грип
Тъй като съдържа три пъти повече витамин С от плодовете, чаят от портокалови кори помага за укрепване на имунитета и предотвратяване на вирусни инфекции.
Високата концентрация на антиоксиданти, като хесперидин, нобилетин и нарингенин, допринася за предпазване от настинки и подпомага терапевтичния процес.
Балансира нивата на кръвната захар и подпомага функцията на черния дроб
Антиоксидантите подобряват функцията на инсулина, хормонът, отговорен за контролирането на нивата на кръвната захар.
Портокаловият чай има противовъзпалително действие, подпомага елиминирането на токсините от тялото и подобрява функциите на черния дроб.
Хранителните вещества в портокаловите кори се запазват дори при нагряване до 70ºC, стига чаят да не се затопля повторно и да се консумира в рамките на максимум 20 минути след приготвянето.
Когато използвате прясна кора, измийте портокала старателно преди да го обелите. Сварете водата в чайник или тенджера. Изключете котлона и добавете портокаловите кори. Запарете за 5 до 10 минути и след това прецедете и изпийте без добавяне на захар или подсладител.
Чай от портокалови кори с канела
Съставки
1 супена лъжица прясна или изсушена портокалова кора
200 мл вода
1 малка пръчка канела
Начин на приготвяне
Оставете водата да заври. Изключете котлона и добавете пръчиците канела и портокаловите кори.
Отпуснете сетивата си и се насладете на ароматната топла напитка!
Коментари