► Сезонните продукти се берат в пикова зрялост, предлагайки повече витамини, минерали и антиоксиданти
► Пролетта предлага невероятни плодове и зеленчуци, които не се срещат често през цялата година, добавяйки вкус и разнообразие към вашата диета
► Някои пролетни храни трябва задължително да присъстват в менюто ви, включително ягоди и аспержи
Пролетта е в разгара си, което означава, че вегетационният сезон официално е в ход в много части на страната. Скоро местни и сезонни продукти ще бъдат налични в магазините за хранителни стоки, фермерските пазари или дори в собствения ви двор.
Но тези плодове и зеленчуци не са просто по-вкусни от това, което намирате в супермаркетите през цялата година – много от тях са с повишена хранителна стойност. Сезонното хранене означава консумирането на продукти в пиковата им зрялост, което помага да се запазят повече от естествените витамини и хранителни вещества. Те също така обикновено имат много по-дълъг срок на годност, когато се съхраняват по подходящ начин, в сравнение със стандартните продукти, закупени от магазина.
Храненето на местно и сезонно ниво също така предлага предимства и за околната среда. От екологична гледна точка продукцията изисква по-малко транспортиране, което води до по-ниско потребление на енергия и намалени емисии на парникови газове. Плюс това, много фермери използват по-екологични земеделски практики, за да изградят здравето на почвата и да използват по-малко селскостопански химикали.
Освен това този начин на хранене може да ви помогне да получите достъп до по-трудни за намиране продукти. Сезонното хранене предлага възможности, които обикновено не са налични през други сезони (и в много супермаркети), добавяйки разнообразие към диетата чрез включване на уникални вкусове и изобилие от хранителни вещества.
За да ви помогнем да се възползвате от изобилието на сезона, събрахме осем от най-богатите на хранителни вещества (и вкусни) суперхрани за пролетния сезон, които да опитате тази година.
Пролетни суперхрани за по-добро здраве
Ягоди
Снимка: iStock
Много хора чакат цяла година за късни пролетни ягоди (включително и аз). Не само че са много по-вкусни от всичко, което ще намерите в хранителния магазин през цялата година, но и прясно набраните ягоди са пълни с хранителни вещества. Малките червени плодове са отличен източник на витамин С, калий, фолат и антиоксиданти, които помагат за намаляване на свободните радикали, свързани с рак и диабет, наред с други състояния. Докато някои местни ягоди могат да бъдат намерени в определени магазини за хранителни стоки, най-добрите на вкус сортове често се набавят от вашия местен фермер – или на пазара. Ако не изядете ягодите по пътя към дома, те са отлична добавка за смутита, овесени ядки, чиа пудинг, купички с кисело мляко, салати, печива или домашен сладолед.
Спанак
Снимка: iStock
Спанакът неправилно е описван като култура за по-хладното време. Вярно е, че не издържа на силните горещини през лятото, но нищо не му пречи да бъде отглеждан през пролетта и есента. Именно сега е най-доброто време да се възползвате от пресния спанак, който е отглеждан на местно ниво. Той ще ви предостави високо съдържание на желязо и фибри, като също така може да намерите в него витамини А, С и К. Всички тези хранителни вещества се комбинират, за да поддържат здравето на очите, кръвта, имунитета, метаболизма и червата. Може да добавите спанак към смути, паста, яйца, салати или дори да го направите на сос.
Аспержи
Снимка: iStock
Когато стъблата на аспержите започнат да пробиват през почвата, знаете, че е пролет. Този зеленчук е богат на витамини А, С, Е и К5 и е добър източник на фибри и фолиева киселина. Тези хранителни вещества са от полза за храносмилателната система и насърчават здравето на кожата. В аспержите ще откриете и флавоноиди като изорамнетин, който помага за предотвратяване на хронични заболявания. Зеленчукът може да се добави към макаронени изделия, салати, пици и плата, но най-много блести, когато е приготвен на скара.
Къпини
Снимка: iStock
Ягодите не са единствените пролетни плодове, които очакваме с нетърпение, къпините също са узрели и готови по това време на годината. Тези тъмнолилави скъпоценни камъни са пълни с антоцианини и могат да поддържат здравето на храносмилането, като насърчават полезните чревни бактерии като Bifidobacteria7 и Lactobacilli7 да виреят в чревния микробиом. Къпините също така са пълни с фибри, калий и витамин С, като допълнително поддържат здравето на червата, здравето на сърцето и имунната система. Добавете плода към палачинки, смутита, кисело мляко, печива и салати.
Грах
Снимка: iStock
Всички сортове грах, включително класически зелен грах, захарен грах и снежен грах, са изпробвани и са истински пролетни находки. Независимо кой вид изберете, повечето предлагат сходни хранителни ползи. Грахът е с високо съдържание на протеин, което е от съществено значение за изграждането на мускули. Той също така съдържа фибри, витамини А, С и К, както и различни антиоксиданти. Комбинацията от протеин и фибри ви помагат да се чувствате по-сити за по-дълъг период от време, като подпомага храносмилането и насърчава ситостта. Освен това микроелементите тук поддържат здравето на червата, метаболизма, очите, имунната система и сърцето. Грахът е идеална добавка за паста, салати, сладкиши и печива.
Моркови
Снимка: iStock
Нищо не е по-сладко (или по-вкусно) от бейби морковите, извадени пресни от земята през пролетта. Морковите са пълни с бета- и алфа-каротеноиди, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Освен това ще намерите изобилие от фибри, калий и витамин С10 в тези оранжеви зеленчуци за допълнително укрепване на здравето на червата, сърцето и имунната система. Може да похапвате морковите сурови, мариновани или в салата.
Рукола
Снимка: iStock
Докато набор от зеленолистни зеленчуци, включително маруля, къдраво и обикновено зеле са сезонни през пролетта, руколата е една от най-богатите на хранителни вещества и с най-нюансиран вкус. Тя съдържа витамин А и бета-каротин, калций и витамин К, които помагат за храносмилането, зрението и здравето на костите. Освен че може да я добавите към салати, руколата може да издържи на топлина, което я прави идеална за ястия на скара или пък добавена в паста.
Гъби
Снимка: iStock
И накрая, докато пролетните дъждове със сигурност носят много цветя, тази влага също култивира много свежи гъби. Всъщност някои от най-вкусните сортове гъби могат да бъдат намерени именно сега. Те са добър източник на витамин D12, който поддържа здравето на костите и имунната система. Добавете ги към зеленчуков омлет или пък ги задушете за по-богат вкус на любимото си ястие.