IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствен тен = проблеми с плодовитостта?

2 август 2012 06 00

Рискуват ли жените, които потъмняват кожата си със спрей тен и автобронзанти?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според някои експерти, дамите, които се мажат с автобронзиращи продукти или посещават салоните за спрей тен,  попадат в по-високо рискова категория откъм развиване на проблеми с плодовитостта и раждането на бебета с вродени дефекти.

Въпреки, че се смятат за по-безопасната алтернатива на солариумите, продуктите за тяло, с които получаваме тен без излагане на слънце, съдържат коктейл от химикали, които застрашават здравето ни и дори са канцерогенни. Сред опасните съставки се откриват и такива, които могат да нарушат правилното пренатално развитие на децата.

В съдържанието на някои спрейове се включват и ракообразуващи химикали като формалдехид и нитрозамини, както и такива, причиняващи дразнение на кожата, алергии, диабет, затлъстяване и проблеми с плодовитостта. Потенциалната заплаха, която представлява изкуственият тен, се смята за една от най-притеснителните сред женската козметика, тъй като се прилага върху цялото тяло и то редовно.

 

 

Експерти съветват за повишено внимание при употреба на тези продукти, тъй като влиянието на много от съставките им не е напълно изяснено и доказано. Активната съставка в тях е дихидроксиацетон, който реагира с аминокиселините върху кожата, за да я потъмни. Когато се впръсква върху тялото, тя често бива погълната и попада в кръвта, което според някои учени, може да увреди вашето ДНК и да причини тумори. Те също така настояват, че това вещество може да утежнява астматични състояния и други заболявания на дробовете, като ефизема например.

Въпреки че направените тестове върху хора не са дали обезпокоителни резултати, доказващи категорично тези твърдения, изследователи в цял САЩ изразяват опасенията си относно безопасността на изкуствения тен. 

Д-р Лин Голдман, декан на факултета по обществено здраве и здравеопазването в университета Джордж Вашингтон споделя: „Това, което ни притеснява е не толкова реакцията, която пряко създава пръскането с изкуствен тен върху кожата, а по-скоро процесите сполетяващи живите клетки на едно по-дълбоко ниво. Опасяваме се от промяна на ДНК-структурите, които водят до мутации и възможните въздействия и последствия от това.”

Продажбите на потъмняваща козметика и процедури възлизат на около 100 милиона лири само във Великобритания за миналата година. Един на всеки десет англичани и всяка четвърта англичанка използват такива продукти.

Запознати с бранша признават, че фирмите производители не си правят труда да разработват и ползват по-безопасни коктейли от химикали, защото другото, както винаги, излиза доста по-рентабилно за тях.

Ами сега? Дали не е време да се откажем от бронзовия тен, придобит по какъвто и да е начин? Какво мислите вие?

КоментариКоментари