IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли зависимост към здравословния начин на живот?

17 септември 2019 10 50

Дрога ли е фитнесът и трябва ли да се борим с нея?

Снимка: Istock

Навсякъде около нас се тръби, че няма как да сте щастливи, ако не спортувате, не ходите на йога или фитнес и не се храните здравословно. А дали наистина е така?

Един бразилски лекар застана на страната на непопулярната в момента теория – спортът, вегетарианството и всичко, което сега е включено в идеята за здравословен начин на живот, са абсолютно безсмислени.

„Животът не е пътуване до гроба, където трябва да пристигнете в добро здраве, с привлекателно и добре запазено тяло. Най-добре е да започнете с бира в едната ръка и сандвич в другата. И да го завършим с думите: „Струваше си, какво прекрасно пътуване!“, казва д-р Пауло Убиратан.

Д-р Убиратан дава пример от света на животните – китовете плуват, ядат риба и пият вода през целия си живот и въпреки това са дебели. Зайците тичат и скачат нонстоп, но живеят не повече от 15 години. Костенурките не бягат и не правят нищо, но живеят 450 години.

The Journal of American Geriatric Society публикува наскоро резултатите от интересно проучване. От 477 души над 95 години само 43% от анкетираните редовно спортуват и се хранят правилно.

Столетници пият, пушат и животът им съвсем не се движи по линията на морала.

Тогава какво кара красивите, успешни и умни жени да прекарват цялото си свободно време във фитнес или на курсове по йога? Защо момичетата се вманиачават в здравословния начин на живот и изпадат в ужас, ако не успеят да преброят калориите си или още по-лошото – да са ги прехвърлили?

В реклама на един от спортните гиганти спортът се сравнява с дрога. „Добре дошли в света на зависимостта! Това е единственото пристрастяване, което е добро за вашето тяло! Мислите, че можете да спрете, веднага щом го пожелаете. Забравете! Това е еднопосочен билет. Приятен път в света на удоволствията!“, гласи посланието. А не е ли това червена лампичка, че съществува проблем?

За първи път хората започнаха да говорят за зависимост от здравословния начин на живот през 1997 година.

Американецът Стивън Братман измисли и термин – орторексия.

Разграничаването на „зависими“ е много просто. Те постоянно гледат релефното си тяло и се възхищават на отражението в огледалото и витрините. Фитнес обсебените тренират всеки ден. Понякога шест часа на ден. Срещите и работата са планирани така, че да не пречат на тренировките. Обсебените от фитнеса не щадят тялото си, защото го смятат за хитро и мързеливо създание, което трябва да бъде принудено да работи до краен предел.

Психиатрите наричат това поведение обсесивно-компулсивно разстройство или невроза на обсесивно състояние. Лечението става чрез психотерапия и лекарства. Но като правило хората, обсебени от спорта и здравословния начин на живот, не искат да се отърват от хобитата си.

В някои случаи желанието да станем красиви често се превръща в нежелание за контакт с външния свят.

Причините за манията не са задължително скрити в детството. Най-мощният стимул е красотата на собственото тяло и сладкото усещане за привлекателност. На първо място в собствените ни очи.

Тази зависимост е трудна за управление. Но, с изключение на най-патологичните случаи, е вредно само с това, че отнема много време, което би могло да се изразходва за удоволствие.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари