IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15-те съвета, за да сте в топформа през 2022

1 януари 2022 16 30

Всичко, което сте чели, събрано накуп

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Началото на годината идва с нови решения и планиране. Ако и тази година целта ви е да свалите някое и друго кило или пък просто сте си обещали да живеете по-здравословно, този материал е точно за вас. Обобщили сме „златните правила“ за здраве и тонус, които могат да бъдат приложими за всеки от вас без усилие.

Ето и кои са те:

1. Пийте много вода – хидратацията е много важна за тялото. Имайте предвид, че жаждата често е бъркана с глад и понякога се тъпчете излишно, като всъщност имате нужда от течности. Не смесвайте водата с храната, тъй като течностите разреждат стомашните сокове. Пийте вода поне 20 минути преди хранене или поне 20 мин след хранене.

2. Включете поне 2 плода и 5 зеленчука във всекидневното си меню – те са ценен източник на витамини и минерали, на фибри и съдържат малко калории. Освен това ще разнообразят менюто ви.

3. Вечеряйте поне 3 часа преди да си легнете – така ще дадете достатъчно време на стомаха да смели храната и ще спите по-добре.

4. Разхождайте се след всяко хранене – това ще подобри метаболизма и храносмилателната ви система и ще ви помогне да обработите по-качествено храната.

5. Поръчвайте храна веднъж на 15 дни – готвеното винаги е по-полезно, а и освен това имате контрол над начина на приготвяне, порциите и съдържанието на храната. Гответе по-активно, за да се храните по-качествено!

6. Направете си дневник за хранене – в него записвайте какво хапвате всеки ден и по този начин ще имате много висок контрол над храната, която поемате и ще постигнете по-бързо целите си.

7. Заменете кофеиновите напитки със зелен чай – кофеинът също води до зависимост и е хубаво да се отървете от нея. Ползите и вредите от него са противоречиви, но при всички положения ще е добре да намалите приема на кафе.

8. Дъвчете преди да гълтате – не е нужно да броите до 50 или 100, както препоръчват някои „експерти“, но е задължително да дъвчете внимателно всяка хапка. По този начин вие улеснявате работата на стомаха и не го „запушвате“ с цели парчета храна, които той трудно ще абсорбира и може да доведат до забавяне на храносмилането като цяло и ферментиране на остатъчна храна в стомаха. Имайте предвид, че като дъвчете, давате възможност на мозъка да изпрати сигнал до стомаха, че сте сити и така ще се задоволите с по-малко храна.

9. Отделете поне 2-3 минути на ден да дишате бавно и дълбоко – покрай забързания начин на живот и натовареност дори забравяме как да дишаме правилно. Не използваме пълноценно дробовете си в техния пълен капацитет и това се отразява и на менталното ни здраве.

10. Закусвайте поне 12-15 часа след вечеря – големите интервали между храненията дават възможност на тялото да изчерпа запасите си и да гори мазнини, за да се сдобие с енергия до следващото хранене. Тъй като нощем спите, изразходвате много по-малко енергия и ще се чувствате много по-добре, ако спите на по-празен стомах.

11. Движете се всеки ден, тренирайте поне 3 пъти седмично по 35-40 мин – движението помага да поддържате тонуса, да горите калории, да изграждате мускули, да засилите имунитета си, да подобрите настроението си и т. н. Движете се всеки ден!

12. Спете поне 7 часа без прекъсване – сънят е особено важен, за да сте здрави и да се чувствате добре. Човек трябва да спи по 7-8 часа на денонощие, за да функционира пълноценно и да е концентриран.

13. Правете си пълни изследвания веднъж годишно – много от вас вероятно прибягват до лекари в краен случай, но профилактичните годишни изследвания са необходими, за да можете ефективно да следите здравето си и да хващате проблеми, ако възникнат такива.

14. Глезете се – това е задължително! Обичайте се и си позволявайте някои глезотии като спа, масажи, маникюри, фризьори и т. н. Заслужавате го, а и тялото ви ще цъфти, когато се чувства обичано.

15. Бъдете упорити – резултатите няма да дойдат на първия ден или първата седмица. Следете прогреса си и не се отказвайте. Дори малките подобрения имат значение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари