IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете по-жизнени през зимата? Яжте тези 4 храни!

7 февруари 2020 17 30

Те дават повече сила и подобряват настроението

Pixabay

През последните години се говори много за лечебната сила на суперхраните. След все по-нарастващата популярност на авокадото, много хора като че ли все още се съмняват в неговата полезност, но през този сезон то трябва задължително да присъства в менюто ни. То е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, които пречистват организма от токсини и се грижат за тонуса ни.

Има много други суперхрани, които са пълни с вещества, чрез които тялото може да получи повече енергия през зимата. По-честата им консумация действа положително и върху настроението, което често е минорно заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи навън.

Кои храни да ядете, за да бъдете по-жизнени?

мака, прах

IStockphoto

Мака на прах

Наричат корена перуански женшен. Той расте във планинските райони на Перу и прилича на ряпата, но има много повече полезни качества. Среща се в три разновидности – жълта, червена и черна мака.

Суперхраната е богата на протеин, калций, магнезий, калий, витамин С и други основни витамини и минерали. Прахът от корена, смесен с кисело мляко или друг вид закуска, е силен стимулант като кафето и дава енергия. Освен това понижава тревожността и успокоява нервната система.

Маката се адаптира към онова, от което се нуждае тялото и има балансиращ ефект най-вече при хора, които имат проблеми с хормоните. В резултат на това понижава успешно нивата на стреса.

Сподели своята валентинка!

Проучвания, цитирани от „Mindbodygreen“, показват, че прахът от мака е мощен афродизиак. Той повишава либидото при мъжете и жените, също така насърчава плодовитостта.

спирулина IStock

IStockphoto

Спирулина

Може да се каже, че това наименование носят сините едноклетъчни водорасли, които се развиват в солени езера. Прахът, който има синьо-зелен цвят, се произвежда от бактериите Артроспира.

Спирулината е богата на най-различни минерали – желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган; витамини – най-много бета каротини витамини от група В; антиоксиданти и полезни мастни киселини. Спирулината е чудесен източник на витамин В12, който ни дава енергия през студените зимни дни и се грижи за нервната ни система. Освен това в праха има голямо количество протеин, който е много лесноусвояем за организма.

Консумацията на спирулина – под формата на смутита, например, е полезна за намаляване на оксидативния стрес, който атакува клетките и повишава риска от хронични заболявания.

Освен че подобряват настроението и повишават тонуса, веществата в зеления прах регулират кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта, което е предпоставка за по-здраво сърце.

годжи бери

Pixabay

Годжи бери

Червеният плод, който е известен с положителното си действие при желаещите да отслабнат, се използва много често в традиционната китайска медицина. От него се правят тинктури, сокове и вино.

Годжи бери съдържа веществото адаптоген, което има терапевтичен ефект върху тялото и повишава защитните му сили. Суперхраната съдържа още витамини, минерали, полизахариди, антиоксиданти, сред които каротеноиди. Също така е източник на въглехидрати, които ни дават повече енергия.

Похапването на годжи бери е полезно още при проблеми със зрението, черния и белия дроб.

Според едно изследване от 2019, цитирано от „Mindbodygreen“, консумацията на годжи бери намалява раздразнението и подобрява настроението.

чиа, закуска

Pixabay

Чиа семена

Суперхраната, която трябва да се накисне предварително преди консумация, е богата на витамини, минерали, антиоксиданти (омега-3 мастните киселини предотвратяват сърдечни проблеми). Чиата намалява възпалението в сезона на вирусите, балансира нивото на кръвната захар и се грижи за по-голямата жизненост на тялото.

Киноа: 5 доказани ползи от суперхраната за здравето

20% от едно малко зрънце чиа е протеин. Учудващо е как в толкова малък плод има 9 есенциални аминокиселини, които тялото ни не произвежда. От друга страна то е богато на фибри, които са полезни за храносмилателния тракт и ни държат сити между храненията.

Чиата може да се слага в смутита, кисело или прясно мляко или зърнени закуски. Препоръчителната дневна доза е 1 чаена лъжичка на ден.

Как да приготвим: Смути с джинджифил

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари