IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Списание Vogue: Кои супермодели красят най-много кориците му?

28 октомври 2020 18 00

Днес дори една е голямо постижение

БГНЕС

Ако се интересувате от мода, не може да не сте чували за Vogue – списанието, което всяка жена, държаща на своя стил, иска да притежава. През годините то става едно от най-търсените на пазара, като с право си печели името „Модна библия“. 

Може би не всички от вас знаят, че Vogue тръгва първо като вестник през 1892 г. Американецът Артър Търнър го издава като седмичник благодарение на финансовата подкрепа на бизнесмена Кристофър Райт. Първият му брой е по будките на 17 декември, като се продава за 10 цента. И докато в началото неговата основна цел е да показва на хората „официалната страна на живота такава, каквато привлича както опитните, така и дебютантките; бизнесмени и красавици“, с течение на времето той става списание и фокусът му се измества. 

До края на 30-те години на ХХ век „Вог“ излиза с най-различни илюстрации на своята главна страница, но след това идва времето на първите по-качествени фотографии. 

През 1949 г. тиражът на списанието намалява до 20 броя годишно. Всичко се променя с идването на Конде Монтроуз Наст, който през 1905 г. го купува и налага много промени. Може да се каже, че бизнесменът преобръща живота на жените с множеството издания, насочени към тях, най-голямото от което е Vogue. 

списание Vogue

БГНЕС

От 60-те години на ХХ век, Vogue разширява своята аудитория, като включва младежта и постепенно променя своята тематика, като основните материали в него са за съвременните модни тенденции. 

От създаването на списанието до момента, много красиви жени са били на неговата корица, като това се смята за голямо постижение и важна част от тяхното портфолио. В началото те били непознати на читателите, но по-късно екипът решил да кани по-известни лица от модния подиум. 

списание Vogue

Наоми Кембъл, БГНЕС

Ето моделите, които са събрали най-много корици през годините:

1. Лорън Хътън: общо 27 

Нейното истинско име е Мери Лорънс Хътън, но след като започва работа като модел, всички ѝ казват Лорън. Американката е заснета за корицата на модната библия през 60-те години на миналия век и оттогава до момента има още 26 появявания на нея.
 
Супермоделът е един от най-търсените и най-добре платените супермодели по онова време. Макар и с разстояние между зъбите, което не се хареса на доста критици, тя била доста търсена. Тя е известна с това, че трима различни редактори на Vogue искат да краси кориците им по едно и също време. 

Заради страстта си към високите скорости и моторите, Лора развива успешна кариера и в киното. През 2017 г., когато е на 73-годишна възраст, тя разби стереотипите, като се появи в реклама на бельо на Calvin Klein. Същата година тя показа, че за модата и красотата няма възраст, участвайки в специалния проект на италианския Vogue, озаглавен „Издание извън времето“. Тогава тя за последно се снима за корицата на списанието, на страниците на което се чувства „като у дома си“. 

„Взимайки участие в този авантюристичен проект, се почувствах търсена. Това стана възможно, единствено благодарение на смелостта на екипа на изданието. Този негов брой може да промени възгледите на обществото. Той показва ярка и привлекателна жена на възраст, която все още умее да се смее и да получава удоволствие от живота“, споделя тя. 

2. Карън Греъм: общо 20 корици

Красавицата с невероятни зелени очи се ражда през 1945 г. в Мисисипи и започва да работи като модел през 1969 г. Тя може би щеше да си намери друга професия, ако не бе срещата с Айлин Форд, която по това време е собственик на известна агенция, набираща момичета с привлекателна външност.

Първата корица на Греъм за Vogue е през 1970 г. До 1975 г. се снима още 19 пъти. От 1970 до 1985 година тя има крупен договор за реклама на марката Estee Lauder, на която е лице. 

Греъм има доста успешна кариера, но се оттегля от бранша през 1985 г. След това изведнъж изчезва от прожекторите. По-късно медиите в САЩ пишат, че тя е започнала собствен бизнес, но той няма нищо общо с модата – тя продава пособия за риболов. 

3. Джийн Шримптън: общо 20 корици

Англичанката става модел през 1960 г., като откриването ѝ е чиста случайност – забелязват я докато се разхожда в Hide park. Тя е включена в списъка на 100-те най-влиятелни модни икони на списание Time за всички времена. Също като своята колежка Карън Греъм, Шримптън е била на корицата на известното списание цели 20 пъти.

Освен за Vogue, Джийн, която е определена за първия супермодел в света, се появява на страниците на Harper's Bazaar, Vanity Fair, Glamour, Elle, Ladies 'Home Journal, Newsweek и Time. 

Моделът е един от най-добре платените през 60-те години. Освен това тя е едно от лицата, виновни за модата на късите поли. По време на събитие в Мелбърн през 1965 г., тя носи рокля над коляното. След това все повече жени започват да следват стила ѝ. 

В най-успешните си години красавицата има връзка със скандалния фотограф Дейвид Бейли. Години след нейното оттегляне, екипът на модната библия я кани да разкрие своите тайни за красота и я снима за своя публикация през 2013-а. 

4. Синди Крауфорд: общо 18 корици

Според списание Forbes, Синди Крауфорд, която е смятана за същинска модна икона, е най-добре платеният модел в света през 1995 г. Интересното е, че тя е още ученичка в гимназията, когато ѝ предлагат първите снимки и ѝ казват, че има голям потенциал. 

Освен че се е снимала цели 18 пъти за корицата на „Вог“, Синди има успешна работа през годините с марки като Pepsi, Maybelline, Revlon, Clairol и други. 

Докато Синди е омъжена за Ричард Гиър, двамата получават покана за една от кориците и приемат. Годината е 1992-а. Актьорът е един от малкото мъже, представяни някога на това важно място от изданието.

Супермоделът от 90-те години на 20 век краси първия брой на испанското издание на модната библия. 

„Не мога да повярвам, че бях на първата корица на Vogue Испания през 1988 г., а сега празнуваме 30-ата му годишнина! За мен е огромна чест да бъда на последната корица/и – този път, заснета от Себастиян Фаена“, споделя тя през 2018, когато отново я викат за фотосесия. 

Днес Кая Гербер – дъщерята на Синди Крауфорд, върви по нейните стъпки. Само на 18, тя получи покана за корицата на септемврийския брой на японското издание на Vogue. 

„Всеки дефилира в своя собствен живот“, казва гордо майка ѝ. 

5. Клаудия Шифър: общо 16 корици

Друго известно име в света на модата, което стартира кариерата си в началото на 90-те. Тя живее съвсем спокоен живот в Дюселдорф, когато представител на известната модна агенция Metropolitan я забелязва да танцува в нощен клуб. Само един разговор между тях ѝ е достатъчен да загърби плановете си да стане адвокат и да се насочи към моделството. 

Клаудия Шифър, която е била общо 16 пъти на корицата на „Вог“, е една от музите на Карл Лагерфелд, който я избира за лице на Chanel. 

„Появата на Клаудия за първи път на модната сцена беше като изгрев – а слънцето все още блести“, казва покойният дизайнер. 

После получава и договор за кампания за дънки на марката Guess. Следват безброй договори с други известни брандове като Versace, Oscar de la Renta, Intergaz и други. 

„Разликата между момичетата днес и моделите от миналото е, че ние не се интересуваме само от мода – ние вървим в толкова много различни посоки наведнъж. Работим усилено както през нощта, така и през почивните дни“, споделя тя. 

Тази година Клаудия Шифър навърши 50 години и показа най-хубавите моменти от своята кариера в специално видео. Русокоската продължава да се снима за различни списания и днес, като не се срамува да позира полугола. 

Какви ще бъдат модните тенденции за 2021 година и какво трябва да имаме задължително в гардероба си. Тази и още друга интересна информация ще научите от първото онлайн събитие на Tialoto.bg! Tialoto Live ще се излъчи на 4-ти ноември от 14:15 часа във Фейсбук страницата на Tialoto.bg. Още информация ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари