IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксесоари във формата на сърце – тренд от 2021-а, който ще пренесем в новата година

29 декември 2021 10 30

Миничантите са истински хит сред звездите

IStockphoto/БГНЕС

БГНЕС

Наскоро Бионсе ни даде нагледен пример за блестяща визия, появявайки се с инкрустиран тоалет на Gucci и Balenciaga. Той бе съчетан с перфектния френски маникюр и една миничантичка тип портмоне, по която може да се каже, че звездите полудяха през 2021 г. Става дума за тази във формата на човешко сърце.

Ако се върнем в месеците назад, ще видим, че аксесоарите във въпросната форма са доста популярни. И според модни експерти, именно тази тенденция от старата година, ще успеем да пренесем в новата. Все пак той не става само за партито за посрещането на 2022-ра, а въобще за всеки коктейл и друг специален повод, на който ще ни канят тепърва.

Представяйки своята колекция Aria по-рано тази година, миниатюрната чантичка на Gucci, покрита с безброй кристали, даваща ни бърз урок по анатомия на сърцето, предизвика противоречиви коментари. Няколко месеца по-късно много известни дами се появиха с подобни, позирайки пред камерите. А Джарет Лето бе първият сред мъжете, който бе с въпросната чанта в ръка на червения килим – на премиерата на филма House of Gucci.

Джарет Лето,

БГНЕС

Вивиан Уестууд, Ашли Уилямс, Ив Сен Лоран, са само част от дизайнерите, които дръзнаха да създадат чанти по популярната тенденция и се съревновават за вниманието на клиентите заедно с Gucci.

Аксесоарите във формата на сърце си имат своята история

„​​​​Сърцето като символ на любовта има много дълбоки корени, датиращи от традициите на придворната любов от 14-ти век през Шекспирово време“, казва пред списание W модният историк Мишел Финамор. В миналото жените са носели такива брошки, за да покажат своята вярност. На тях пишело и датата на запознанството или годежа им. Така например през 17-и век се подаряват пръстени във формата на сърце в знак на обич, а амулети и талисмани в същата форма са предпазвали от зли очи.

Викторианската епоха бележи период от време, когато медальонът с форма на сърце става невероятно популярен. Характерно за него е, че той се отваря и освен снимка, може да съдържа кичур коса, което не е точно портмоне, но първи опит в миналото за миниаксесоар по въпросната тенденция.

През 60-те години на миналия век украсеното със скъпоценни камъни сърце се превръща в личен талисман на дизайнера Ив Сен Лоран, който по-късно преосмисля формата отново и отново. Само 20 години по-късно мотивът се появява върху новите тениски заедно с дрехи от висок клас – роклите от Christian Lacroix. После идва ред на яркочервената чанта във формата на сърце на марката Moschino. И може би не си спомняте, но първо Фран Дрешър се появи с нея в популярния ситком „Гувернантката“. И ето че от 90-те, аксесоарът идва отново на мода, като ще го видим и през 2022 г.

Чантата ни създава душевен комфорт

Във време, в което продължава социалната изолация, много от нас не могат да покажат всички свои дрехи и аксесоари, защото не ходят на работа или не излизат толкова често, колкото преди. В един момент, след месеци наред, в които не се случва нищо, през лятото на 2021 г. някои нямаха търпение да си купят нови миничантички и други актуални аксесоари, които им носят душевен комфорт.

„Най-общо казано, сърцето като мотив предизвиква чувства на кич, комфорт, забавление, игривост, като цяло все щастливи асоциации“, казва Манди Лий, анализатор на цикъла на тенденциите. Според нея, излизайки от пандемията, сърцето е онзи „успокояващ“ мотив, който се завръща сред аксесоарите ни.

„Историята често се повтаря, особено по време на криза и особено в модата“, добавя Финамор.

Освен миниатюрни дамски чанти или други по-големи варианти във формата на сърце, колиета, гривни, обеци, дори слънчеви очила, са аксесоарите с популярния мотив, които носехме през изминалата година. Ето и повече за останалите тенденции, които следвахме:

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
zlatnoto sur4ice mi e ot goliamoto mom4e bliznak , kogoto obojavam. edno prekrasno surkovi6te
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар