IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бански – как да ги поддържате цяло лято?

30 юли 2023 18 00

Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина

Снимка: IStockphoto

Снимка: IStockphoto

Банските костюми в наши дни са ушити от доста издръжливи материи. Някои дори предпазват от вредните слънчеви лъчи. Ала като ги купуваме, не всички мислим колко лета ще ги носим. Обикновено жените залагат на модните тенденции, докато мъжете – предимно на удобството и това как изглеждат в тях.

Ако почивката на море ви предстои или ще ходите на басейн, то е хубаво да си припомните няколко съвета за правилното поддържане на вашите бански. Става дума от намазване с лечебна луга, до излагане на хлор, сол, слънцезащитни продукти и жарките слънчеви лъчи. Въобще, от това как обличате вашия бански, до как го перете и сушите, зависи колко издръжлива ще бъде материята му.

Всички поне веднъж сте обличали стар бански, който сякаш е на дупки, изгорели от слънцето, от които прозира кожата. Това се получава заради износването на материята и прекомерното ѝ излагане на слънце, сол, препарати в басейните и други. Да не говорим за ластиците, които много лесно се прецакват, а понякога дори все едно се разтопяват заради прекаленото им експлоатиране.

Как да се грижите за вашия бански цяло лято?

бански от

Снимка: IStock

Пригответе се за пране след всяко носене

Определено не всички перат банския си толкова често, колкото трябва. Повечето басейни имат хлор, който се добавя, за да убие микробите. Но в много случаи той съсипва банските, дори и тези на по-качествени марки.

За съжаление, потапянето във водата не е достатъчно, за да запазите бикините си свежи. Солената вода и хлорът могат да повлияят зле на текстурата на вашия костюм. В комбинация със слънчевите лъчи, тъканта се износва по-бързо.

Въпреки че водата със сигурност е част от проблема, тя не е единствената причина, поради която трябва да перете костюма си след всяко носене. Ако нанасяте слънцезащитен крем, който е задължителен, неговите масла също могат да попият в костюма ви и да му причинят някои щети, сред които не само петна.

Дори много възрастни хора препоръчват след като излезете от хлорирания басейн, да отидете под душовете. И след като се изкъпете хубаво, да натриете банските си със сапун и да ги изплакнете добре. После вкъщи може да ги изперете по-качествено.

бански, пране,

Снимка: IStock

Бански за лятото на 2023 – тенденциите, които да следвате

Ръчно почистване с нежни препарати

Със сигурност банските костюми не са изложени на риск от свиване или избеляване на цветовете по време на изплакване. Но пералнята все още може да бъде коварно място за тях. Високата температура на водата и оборотите могат да ги съсипят. Особено ако ползвате по-тежки препарати за пране.

Как да поддържате банския си след закупуване?

бански, лято,

Снимка: Pixabay

На първо време е хубаво да обърнете внимание на материята, още преди да купите своя бански. След което идва ред на внимателно прочитане на инструкциите за грижа. Да, на етикета има доста непознати символи. Но благодарение на тях вие ще знаете как да ги поддържате. Ако обикновено отрязвате етикетите, за да не дразнят кожата ви, уебсайтът на марката е страхотно място за научаване на допълнителна информация. Добрата новина е, че повечето бански костюми могат да се перат в пералня. Но лошата е, че за да ги запазите в добър вид, за предпочитане е това да става на ръка.

По данни на New York Times, накисването на банския трябва да е в студена вода или такава до стайна температура. Ако ползвате пералнята, е добре да изберете програма за по-деликатни неща. Можете да ги сложите и в мрежеста торбичка за пране.

бански, бикини,

IStock

Не сушете директно на слънцето

Свикнали сме да мятаме мокрите бански на шезлонга или върху чадъра, за да изсъхнат по-бързо и да ги ползваме отново. Но това е погрешно. Ако сте на плажа или басейна, може да ги вържете на пръчките под чадъра.

Въобще, сушилнята у дома не бива да се ползва за банските. Нито пък е хубаво да ги проснете навън в най-жаркото слънце. Също така не го дърпайте или защипвайте с по-стегнати щипки, за да не развалите формата му.

Парещите слънчеви лъчи могат постепенно да доведат до избледняване на банския. Затова идеалният вариант е той да изсъхне на сенчесто място. Макар това да отнеме повече време, ще помогне на материята му да издържи за по-дълго.

За още съвети и летни тенденции последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари