IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Какви масла да използваме според типа кожа

6 май 2021 21 00

Вижте кой продукт е най-подходящ за вас

Снимка: iStock

Ако думата масло ви притеснява, напълно ви разбираме. Може би е така, защото идеята за поставяне на допълнителна мазнина към лицето ви, което е склонно към акне, изглежда безумна. Или пък може би кожата ви е толкова чувствителна, че си мислите, че не може да използвате масло, или може би просто мислите, че цялата концепция за използването на масла за лице е твърде объркваща.

Всъщност, грешите за всичко, което изброихме по-горе. Маслото за лице е единственият продукт, който може да лекува проблемите с кожата, като същевременно ви дава яркото, блестящо и сияйно излъчване, към което всеки се стреми. Хубавото е, че всеки един тип кожа може да се възползва от ползите на маслата за лице, тъй като има различни видове, в зависимост от проблемите, с които се борите.

За да наклоним везните в полза на маслата за лице, ще ви споделим най-добрите продукти за мазна, чувствителна, суха, нормална и кожа, склонна към акне. Естетикът на знаменитостите Рене Руло говори пред Marie Claire и разкрива как точно да използваме всяко масло за максимално добри резултати.

Мазна кожа

Звучи странно, но мазната кожа също има нужда от правилното масло, което не само може да действа като стягащо средство, за да изчисти лицето ви от излишни мазнини, но също така ще спомогне за стабилизиране и регулиране производството на себум от кожата. Поради различните си молекулни тела, много масла се усещат по-скоро като серум или есенция, така че няма да останете с впечатлението, че кожата ви се омазнява още повече.

кожа, козметика,

Снимка: iStock

Рене Руло предлага да използвате маслото като последна стъпка от рутинната си грижа за кожата. То трябва да се нанася директно след овлажнителя, за да предотвратите загубата на вода.

Какво да използвате:

Масло от жожоба

Това масло не само е невероятно леко и дишащо, но в същото време разгражда и разтваря серума. Съставката също така ще ви помогне да контролирате блясъка на лицето.

Масло от гроздови семки

Ако кожата ви е много мазна, изберете масло от гроздови семки. Това е естествено и стягащо средство, но е малко по-изсушаващо от маслото от жожоба. Този продукт ще ви помогне да матирате кожата си и да я стегнете.

Суха кожа

Най-вероятно си мислите, че всяко масло би било подходящо за суха кожа. Все пак, тези продукти имат една и съща цел – да овлажнят лицето и да задържат влагата. Всъщност реалността е малко по-различна. Някои масла са естествено по-стягащи и леки от други, така че хората със суха кожа ще трябва да използват продукти с високо съдържание на олеинова киселина. Това е мастна киселина, която помага за подхранване на кожата, задържа влагата и намалява дразненето от сухотата.

суха кожа

Снимка: iStock

„Смесете 3-5 капки масло с вашия овлажнител преди лягане и нанесете върху лицето и шията“, казва Руло пред Marie Claire. Той допълва, че може да използвате маслото и след овлажнителя, за да осигурите по-добра защитна бариера на кожата и да предотвратите изсушаване.

Какво да използвате:

Бадемово масло

То е силно хидратиращо и достатъчно нежно за всеки с екзема, дерматит или просто много суха кожа. Освен това е с високо съдържание на витамин А, което му придава известна сила за изглаждане на фините линии и борбата с пъпките.

Масло от маруля

Това масло успява да попие в кожата в рамките на няколко минути след като сте го нанесли. То е достатъчно богато на съставки, които овлажняват и успокояват сухотата. Може да го използвате както през деня, така и през нощта.

Кожа, склонна към акне

Какво ще си помислите, ако някой ви каже, че ключът към премахването на акнето е използването на масло? Повечето лечения за акне, предлагани на пазара, са пълни с дразнещи съставки, които премахват естествените масла от кожата. Това причинява сухота и възпаление, което пък продуцира себум и води до появата на пъпки и черни точки.

акне, грижа

Снимка: iStock

Маслата за лице обаче работят за подхранване на кожата ви, така че тялото може да излекува пъпките, без да причинява появата на нови. Руло предлага да следвате същата рутина като при мазна кожа и да нанасяте маслото последно. Ако мислите, че продуктът ще ви повлияе зле, тествайте го върху малка част от ръката си за една седмица, за да видите какво ще се получи. Ако нямате негативен резултат, масажирайте няколко капки масло върху кожата си в края на рутинната ви процедура за през нощта.

Какво да използвате:

Масло от нар

То не само е естествено антибактериално и противовъзпалително средство, но е и изключително леко. Маслото от нар помага за борба с бактериите, причиняващи появата на пъпки, като същевременно успокоява останалата част от възпалената ви кожа.

Шипково масло

Когато искате да лекувате раздразнена, зачервена и кожа, пълна с акне, трябва да вземете сериозни мерки. Тук се намесва шипковото масло, което хидратира дълбоко, без да запушва порите. В него се съдържат мастни киселини, които помагат за избледняването на белезите от акне и намаляват зачервяванията.

Нормална кожа

Ако не страдате от акне, нямате суха, чувствителна или прекалено мазна кожа, поздравления. Какво е чувството да сте любимци на съдбата? Много малко хора имат щастието да се сдобият с т. нар. „нормална“ кожа, което означава, че може да използвате основни масла за лице, без да се притеснявате от запушени пори, дразнене или сухота.

лице, кожа,

Снимка: iStock

„Нормалната кожа е по-малко суха, така че е необходимо по-малко количество масло в сравнение със сухия тип“, казва Руло. Смесете 2-3 капки с вашия овлажнител преди лягане. Никога не смесвайте маслото със слънцезащитен овлажнител без значение какъв тип кожа имате. Според Руло, това може да попречи на фактора на защита от UV лъчи, което ще изложи лицето ви на риск от увреждане.

Какво да използвате:

Арганово масло

Запознайте се с единственото масло за лице, което някога ще ви е нужно за вашата перфектна кожа. То е богато на полезни съставки и е успокояващо, попива бързо и съдържа голямо количество витамин Е. Това е антиоксидант, който помага за предотвратяване увреждането на кожата, появата на тъмни петна и фини линии, като блокира факторите на околната среда. Масажирайте аргановото масло сутрин или вечер, или и сутрин и вечер, като отново го оставите за последно.

Ретинолови масла

Всъщност това не е вид масло, но продуктите с тази съставка ще освежат тена ви и ще изчистят каквито и да било пъпки, ако някога се появят такива. Допълнително ще изгладят неравностите по лицето и ще хидратират кожата, като всичко това става без дразнене. Използвайте ретинол през една нощ след нанасянето на овлажнител.

Чувствителна кожа

Ако имате чувствителна кожа, се нуждаете от масло за лице, специално създадено, за да увие кожната бариера в успокояваща, подхранваща и приятна прегръдка. А това означава да се намери формула, която е нежна и с абсолютно нулеви етерични масла, които обикновено дразнят чувствителната кожа.

кожа, жена,

Снимка: iStock

Каквото и масло да изберете, първо го тествайте върху малка част под ухото или близо до челюстта и изчакайте 24 часа, за да видите реакцията. Ако кожата ви изглежда добре, можете да масажирате продукта сутрин, вечер или и двете, като последна стъпка от вашата рутинна грижа.

Какво да използвате:

Масло от моринга

Това изключително полезно масло е снабдено с антиоксиданти, които предпазват кожата от дразнещи свободни радикали; мастни киселини, нужни за подпомагане на възстановяването на сухата, повредена кожна бариера; противовъзпалителни средства, които успокояват раздразнената кожа. Освен това маслото от моринга е леко, но въпреки това достатъчно овлажняващо, така че може да го нанесете преди грима си.

Масло от алое вера

Точно като маслото от моринга, това от алое вера е изпълнено с противовъзпалителни средства и антиоксиданти, но също така има допълнителен бонус. То е естествен антибактериален и стягащ продукт, което го прави мощна сила за чувствителна кожа, която също е склонна към омазняване или акне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари