IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от рапица – за здрава и хидратирана коса

28 юни 2022 08 30

Съставката може да е ключът към разрешаването на всичките ви проблеми

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото вече е тук и това се усеща по високите температури, по-леките дрехи и дългите дни. Но с всичко това идват и няколко проблема, като изгаряне на кожата и сухата и увредена коса. По-честото изпотяване и повечето време навън влияят зле на кичурите, превръщайки ги в чупливи, изсушени и трудни за оформяне.

За щастие, на пазара присъства масло от рапица, което може да се окаже решението на всичките ви проблеми. Въпреки че отдавна се слави като готварска съставка, то има известни ползи за здравето и красотата.

Какво е масло от рапица?

Вярно на името си, маслото от рапица се извлича от семената на сорт рапица с ниско съдържание на ерукова киселина. Отглежда се предимно в прерийните региони на Западна Канада. Въпреки че остава едно от най-универсалните и популярни готварски масла, които се намират в много кухни, то също има многобройни предимства за красота и уелнес, като може да се прилага върху коса, кожа и нокти за укрепване и овлажняване.

масло от

Снимка: iStock

Маслото от рапица съдържа витамин Е – активна съставка, която е приветствана като надеждно решение за много проблеми в грижата за косата. Въпреки че маслото има много свойства за трансформиране на кичурите, то не трябва да се използва в случаи на сериозен косопад. Тогава е най-добре да потърсите съвет от медицински специалист. Все пак е важно да се знае, че маслото от рапица може да съживи косата, да възстанови космените фоликули и да подобри кръвообращението на скалпа.

Ползи от рапичното масло

Не позволявайте широкото разпространение на маслото от рапица в готвенето да ви заблуди. Употребата на тази непретенциозна съставка може да е един от най-добрите начини да подобрите здравето на косата си. Маслото има впечатляващо количество ползи и овлажняването на кичурите ви с него може да доведе до цялостно подобрение.

Насърчава растежа на косата: Маслото от рапица е от голяма полза за косата и скалпа, благодарение на съдържанието на мастни киселини. То съдържа висок процент олеинова киселина – 60% и 20% линолова киселина. Последната е с лека текстура и е чудесна за овлажняване на скалпа и стимулиране растежа на косата.

Овлажнява и омекотява косата: Косата се нуждае от баланс на влага и протеини, за да е здрава и красива. Влагата помага да се запази еластичността на кичурите. Без нея косата може да стане суха, чуплива и изложена на риск от накъсване. Когато разресвате, оформяте или извършвате други действия с косата си, мекотата и еластичността са от ключово значение. Маслото от рапица може да овлажни и омекоти кичурите.

увредена коса,

Снимка: iStock

Предотвратява пърхота: Маслото от рапица може да бъде полезно за лечение и предотвратяване на пърхота. Обилният пърхот може да накара човек да надраска при чесане скалпа си толкова силно, че да го нарани или да причини многократно възпаление на космените фоликули, което да намали или дори да спре растежа на косата. Маслото от рапица може да спре тези проблеми, тъй като съдържа противовъзпалителни съединения.

Минимизира косопада: Консумирането на витамин Е, както и локалното му приложение, може да сведе до минимум оксидативния стрес върху скалпа, така че косата ви да расте правилно. Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти за здравия растеж на косата, тъй като работи за минимизиране на косопада.

Осигурява UV защита: Повечето от нас свързват слънчевите увреждания с кожата, но косата също може да бъде повредена и от UV лъчите. Въпреки че маслото, което косата ви естествено произвежда, може да я предпази от слънцето, маслото от рапица може да бъде полезно за осигуряването на UV защита.

море, коса,

Снимка: iStock

Увеличава блясъка: Наситените и ненаситените мастни киселини съставляват 85% от съдържанието на липидите в косата. Липидите са отговорни за увеличаването и поддържането на блясъка на кичурите. Маслото от рапица може да успокои накъдрянето и да създаде повече блясък.

Лекува сухота: Маслото от рапица е хидратираща съставка, така че може да поправи щетите, причинени от сухота. Също така може да предпази косата от външни фактори като замърсяване и сухо време.

За кои типове коса е подходящо?

Маслото от рапица като цяло е подходящо за повечето типове коса, но за да извлечете пълните му предимства, разбирането на порьозността на косата ви може да ви помогне при избирането на правилното лечение. Тя влияе върху това колко добре маслата и влагата могат да преминават през космените фоликули.

Косата с ниска порьозност расте и става красива от леки масла, тъй като фоликулите на косъма са плътно затворени. Тъй като маслото от рапица е леко, то е идеално за такъв тип коса, защото няма да утежни. То също така може да е от полза за коса с висока порьозност, която може да изглежда суха. Ако обаче скалпът ви е чувствителен, по-добре да избягвате съставката.

суха коса,

Снимка: iStock

Маслото от рапица е безопасно за смесване с други масла, но ако го използвате самостоятелно, не прилагайте големи количества, ако скалпът ви е склонен към омазняване. Излишното масло може да запуши порите, което може да попречи на космените фоликули да растат нормално.

Как да използвате маслото от рапица?

Има няколко начина да изпитате ползите, които маслото от рапица може да предложи.

Като лечение преди шампоана: За растежа на косата смесете масло от рапица с масло от розмарин или лимонова трева и масажирайте скалпа за около 20 минути, преди да измиете с шампоан.

Като маска за коса: За да увеличите нивата на влажност в косата си, смесете масло от рапица с кокосово масло и го използвайте като маска за коса. Оставете сместа за около 30 минути, преди да измиете с шампоан.

мокра коса,

Снимка: iStock

Като лечение: Използвайте една до две супени лъжици масло от рапица за насищане на краищата и скалпа, в зависимост от дължината на косата. Масажирането на продукта върху суха коса и след това покриването ѝ с топла кърпа или шапка за къпане за до 15 минути ще позволи на маслото да проникне по-добре в косъма и скалпа.

Като балсам: За да се справите със сухата коса, маслото от рапица може да се смеси с топла вода и да се напръска върху косата. Оставете го като неизмиващ се балсам, за да осигурите допълнителна влага и да предпазите косата от увреждане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари