IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти хакове: Полезно ли е да оставяме козметиката си в хладилника?

7 август 2022 13 30

Дали топлото време влияе и на продуктите ни за красота

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички знаем, че потапянето на лицето ни в ледена вода е почти гарантиран начин за намаляване на възпалението и стесняване на порите, но оставянето на козметичните продукти в хладилника е съвсем друга история. И дали това има някакви реални ползи, или не, все още е предмет на ожесточен дебат. 

Темата започна все по-вече да се разисква и по време на летните горещини. В момента цяла Европа е обхваната от топла вълна, която предизвиква масови пожари и проблеми със здравето, както и пречи на правилното функциониране на кожата. Затова се използват все повече козметични продукти, които обаче също страдат от високите температури. Разтопени фон дьо тени, напукани сенки и много други са само част от неприятностите, които топлото време може да предизвика. 

грижа за

Снимка: iStock

Дали обаче поставянето на козметиката в хладилника може да осигури нещо повече от твърда формула и по-студен допир? Това е въпрос, който мнозина си задават, след като в социалните мрежи се появяват все повече клипове, в които потребители поставят продуктите си за красота в хладилника за няколко часа преди употреба. 

Практиката стана масова през последните години и оттогава мини хладилниците за козметика се появяват под път и над път. Изглежда обаче, че потребителите все още са леко объркани точно какъв е смисълът на всичко това и дали изобщо има някакви ползи. Именно затова на помощ идват няколко експерти по грижа за кожата, които да обяснят по-добре тенденцията и трябва ли да се следва. 

Охлаждането на продуктите помага ли на кожата?

Всички знаем, че не е необходимо козметиката ви да седи на хладно, така че за какво е целият този шум относно охлаждането й? Козметичният химик Рон Робинсън казва, че единствената полза е сензорна. Това означава, че по-хладните продукти понякога може да предлагат по-успокояващи и освежаващи ефекти. 

И въпреки че охлаждането на вашите продукти за грижа за кожата може да ви предостави приятен охлаждащ ефект, уверете се, че те не са твърде студени. "Трябва да имате предвид, че ниските температури могат да увредят кожната бариера", обяснява Браян Барън пред InStyle. 

козметика istock

Снимка: iStock

Експертът споделя още, че проучване установява, че излагането на влажна кожа на ниски температури води до разширяване на кръвоносните й съдове. Ако се прави многократно, това разширяване може да доведе до видими капиляри и постоянно зачервяване на лицето

Може ли охлаждането да се отрази на формулите?

Робинсън казва, че повечето компании извършват тестове за стабилност на продуктите си, за да потвърдят, че имат срок на годност, който ще издържи на времето без никакви компромиси. Тестването се извършва чрез излагането на формулата на екстремни студени и горещи температури за продължително време, за да се провери дали ще остане непокътната. 

козметика istock

Снимка: iStock

Понякога екстремната топлина или студ може да доведе до разпадане или отделяне на формулата. Ако случаят е такъв, продуктът обикновено се преразглежда, за да се предотврати този проблем, така че да се гарантира устойчив срок на годност. 

Така че, вашият мини хладилник вероятно няма да разруши ефикаността на продуктите ви, освен ако не е изключително студен

Има ли продукти, които е добре да охлаждаме?

Тъй като студените продукти може да намалят зачервяването, подпухналостта и възпалението, има какво да се каже относно охлаждането на любимата ви маска за лице преди използването й. "Очните гелове и серуми - не кремове - са страхотни за охлаждане, тъй като по този начин ще помогнете за премахването на подпухналостта", казва козметикът Кандис Марино пред InStyle. Маските на базата на гел или sheet маските са чудесни са охлаждане поради същите причини. 

Само не забравяйте, че е най-добре  да правите това спорадично, за да предотвратите разрушаване на кожната бариера. 

маска за

Снимка: iStock

Марино също така добавя, че витамин С може да се развали, ако бъде изложен на топлина и светлина, и следователно охлаждането му всъщност може да помогне за запазване на неговата ефиканост. Съставката не само остава стабилна, но и запазва силата си за по-дълго време, когато е охладена или замразена. Така че, ако температурита в дома ви често е висока, може да искате да съхранявате продукта си с витамин С в хладилника. 

А какво става с инструментите за красота?

Знаем какво могат да причинят ниските температури на любимите ни козметики, но инструментите за красота са друга история. Тъй като се предназначени да се плъзгат по кожата, Робинсън казва, че могат да помогнат за намаляване на подпухналостта, но този ефект ще бъде само временен

ролер за

Снимка: iStock

Важно е да запомните, че всеки един студен инструмент трябва да се движи по кожата, а не да остава на едно място. В противен случай може да изгори зоната. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари